Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

A existat un moment în care primarul n-a vrut să urce pe scenă

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1026

Lucrarea dispusă rapid de Liviu Ţâroiu după încheierea Zilelor Municipiului, menită a le şterge gustul amar celor care nu gustă manifestările stradale de o factură puţin spus îndoielnică, constituie o premieră pentru Primărie, care, în anii trecuţi, nici măcar curăţenie nu dădea în clocot să facă. Câte zile după strângerea calabalâcului profitorilor de apetitul de distracţie al muscelenilor, mai mulţi de la ţară decât de la oraş, duhnea centrul, în lipsa ploilor care, la această ediţie, au mai temperat mirosurile teribile de fum, prăjeli, urină, pielărie arsă de soare şi blănuri coapte, de vechi şi umblate ce sunt! De lipsa curăţeniei întreprinse cu promptitudine s-ar fi plâns, neoficial, inclusiv organizatoarea sărbătorii, care a fost înţeleasă cu primarul să i se asigure condiţii bune de desfăşurare a negoţului alimentar: salubritate plus utilităţi. Felul în care s-au mişcat măturătorii ADP-ului în perioadele de pauză ale comerţului stradal, când terasele au fost închise, n-ar fi fost pe placul principalei responsabile de mersul brici al treburilor, care ar fi intrat în ei. Iar cum ADP-iştii nu sunt obişnuiţi să le facă teorie nici şefii lor, cei doi Liviu, Ţâroiu şi Popescu, imediat s-au băşicat! Adicătelea după ce au stat pe teren toată noaptea, cu ustensila în mână, strângând după unii care au mâncat ca-n ultima zi a vieţii, tot ei şi-au luat papară de la asociaţii primarului, deşi nici în afacerea lor n-ar fi igienă ca la farmacie. Plină de draci, după o descărcare nervoasă a celor care au patronat domeniul public săptămâna trecută, una dintre femeile de la salubritate le-a întors reproşurile: „Pe oamenii lor nu i-au văzut cum scoteau muştele cu paleta din ceaun?!” După măturătorii ADP-ului, ce spume la gură or fi făcut şi cei de la Financiar Urban, cărora le revine obligaţia de a spăla pubelele, sarcină de care n-am remarcat să se achite cu prea multă conştiinciozitate. Însă de data asta a trebuit. De Zilele Câmpulungului, băltea grăsimea sleită în tomberoanele în care n-avea ce să caute acest reziduu, care a curs la concurenţă cu apele precipitaţiilor.  

Şi asta nu e tot, căci muncitoarelor, care, cu folos ori fără folos, au făcut nopţi albe în Piaţa Primăriei, după puhoiul de mâncăi, le-au mai scăpat, la supărare, şi altele. Chipurile, fişele de pontaj întocmite în cazul asistaţilor social, pe care ele nu i-au prea zărit prestând cu talent la coada măturii, ar fi pe lângă realitate. În fine, nu ne îndoim că este destulă „mizerie” în culisele evenimentului care, privit din afară, a fost o reuşită a lui Ţâroiu, aproape de nivelul celei mai bune organizate de Andrei, cea din 2007, judecând după publicul lui Ştefan Bănică, întins până la Biserica „Sfântul Nicolae”, în capătul bulevardului. 

În încercarea de a ghici cum vor arăta Zilele Municipiului în 2019, prima schimbare majoră va fi amplasamentul, care bănuim va fi mutat din Piaţa Primăriei, cel mai probabil, pe Stadionul Municipal. Nu e departe, e şi suficient de încăpător şi pentru scenă, şi pentru terase, şi pentru comerţul cu corcoaţe, şi pentru bâlciul din faţă de la Sergiu Cicu şi din Grădina Publică. Îndrăznim să dăm ca certă mutarea parangheliei din „buricul târgului”, căci cine ar fi nebun să încuviinţeze pângărirea unei investiţii de peste 65 de miliarde de lei vechi, fără a pune la socoteală proiectarea şi celelalte cheltuieli suplimentare execuţiei propriu-zise a reabilitării Pieţei Primăriei?! 

Altă schimbare pe care o intuim: eliminarea din programul Z.M.C. a evenimentelor lipsite de public. Public = electorat. Fie vorba între noi, în această categorie intră şi acţiunile lui Cioacă, la care vezi aceleaşi puţine feţe de colegi ai celui care lansează o cărţulie sau vernisează o expoziţie mai mult sau mai puţin reuşită. Dacă e să fim cinstiţi, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” tot un Club al Pensionarilor este, ajutat în 2018 să iasă din monotonia care apasă acest gen de manifestări, neatractive pentru public, tânăr şi mai puţin tânăr, de Florina Vuţei. Măcar una dintre acţiunile lui Cioacă a avut priză la public, dar nu datorită lui şi colaboratorilor săi, ci datorită patroanei cofetăriei care a adus altceva într-un program „prăfuit”. Dar nu despre pictorii şi scriitorii care-şi fac de lucru pe banii comunităţii era vorba, ci despre Festivalul „Sus la munte, la Muscel”, care i-a cauzat primarului o supărare atât de mare, încât a refuzat să urce pe scena evenimentului. 

Nu ştim cui i-a aparţinut ideea de a trânti festivalul ţinut, de regulă, în prima săptămână după Paşte, în vinerea Zilelor Câmpulungului şi într-un spaţiu închis, când afară sunt tentaţiile zgomotoase ale bâlciului, dar nu a gândit bine deloc. Când în Piaţa Primăriei fumegau grătarele şi clocoteau ceaunele, era la mintea cocoşului că nu intră nimeni în sala Clubului ARO, unde se ţinea folclorul. Nu ne amintim ca, până acum, Liviu Ţâroiu să fi refuzat să se adreseze publicului, în momentul în care a fost invitat la microfon. Ei bine, s-a întâmplat la festivalul de muzică populară, care n-avea ce căuta înghesuit între atâtea evenimente, când după mesajele gazdelor, Liviu Iana şi Sergiu Cicu, era aşteptat să vorbească primarul, cum s-a întâmplat la restul acţiunilor. Liviu Ţâroiu, însă, s-a sustras de la îndatorire, pretextând că este aşteptat în altă parte şi, în plus, a întârziat prea mult deschiderea concursului. Dar tot lui i-a scăpat că nu urcă pe scenă, din cauză că sunt foarte puţini oameni în sală. Probabil, părinţi şi rude ai concurenţilor, care nici măcar nu erau din Câmpulung. Aşadar, votanţi în alte localităţi, care meritau, totuşi, consideraţia amfitrionului Z.M.C., exprimată printr-un salut adresat unor musafiri veniţi de departe, din toate regiunile ţării. Însă Liviu Ţâroiu a cântărit exact ca un politician, care a anticipat pierderea de vreme vorbindu-le unor străini.

The most visited gambling websites in The UK