Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ce a scârţâit la Zilele Câmpulungului

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1049

Udată zdravăn de ploile care au stricat rostul sărbătorii, s-a încheiat ediţia a XX-a a Zilelor Câmpulungului, pe care a avut norocul s-o organizeze Liviu Ţâroiu, incomparabil mai sigur pe el decât în 2015, când a „patronat” prima recepţie oficială de la „Ciobănaşul”, pe atunci ca primar interimar. Nu vrem să cobim, dar de ploaie, timp de o săptămână şi, mai ales, pe durata festivităţii, când a turnat cu găleata, vremea asigurând evenimentului un fundal trist, ca o premoniţie a pierderilor ce aveau să urmeze, a avut parte şi Călin Andrei, la ultimul ceremonial de Zilele Municipiului pe care l-a condus, înainte de a-şi pierde funcţia. Se întâmpla în 2014, o ediţie plouată a serbării localităţii, mai cu seamă în timp ce primarul acorda distincţii unor oameni de care aveam să ne despărţim în scurt timp: Gheorghe Chiţa şi Ştefan Trâmbaciu. Ploaia aceea deprimantă a fost semn rău inclusiv pentru liberal, care, o jumătate de an mai târziu, rămânea fără funcţia de primar. Un pic „muraţi” până la locurile de parcare au părăsit „Ciobănaşul”, gazda tradiţională a recepţiei date de primar în cinstea oaspeţilor săi, şi participanţii la a patra festivitate care-l are ca amfitrion pe Liviu Ţâroiu. Din cauza ploii căzute cât a ţinut ceremonia, ne-am amintit de momentele triste din vara lui 2014. A contribuit la amplificarea melancoliei Ion Crăciun, care, alături de profesorul Săvoiu, trebuia să-i facă prezentarea lui Bogdan Petry. Aparent fără legătură cu momentul şi omul în cinstea căruia cuvânta, l-a amintit pe răposatul Chiţa, dispărut în anul premierii lui de către fostul primar liberal. Chicoteli în sală pe seama nepotrivirii invocării amintirii omului de cultură în contextul omagierii operei pline de viaţă a lui Petry. Ce voia să spună Crăciun avea legătură cu caricaturistul, dar dacă n-a făcut legătura cum trebuie, publicul a speculat imediat derapajul care a sunat astfel: „Eu şi domnul Săvoiu l-am lăudat de foarte multe ori şi pe domnul Chiţa.” Iar acum îl lăudau pe Petry. De fapt, Crăciun voia să ajungă la colegul coautor, ca să citească nişte rânduri din prefaţa cărţii realizate împreună, consideraţii despre impresionata personalitate a lui Petry. 

Maestrul stângăciilor care au amuzat audienţa rămâne acelaşi inconfundabil şi inegalabil Liviu Ţâroiu, care, dacă n-ar greşi, iar lumea nu s-ar distra, n-ar avea niciun farmec evenimentul. După 20 de minute trecute de la debutul festivităţii, în care am ascultat discursurile majorităţii politicienilor cu funcţii la centru şi la judeţ, primarul s-a trezit s-o premieze, cu „o plachetă omagială” - îl cităm pe Liviu Ţâroiu, care a nimerit felul plachetei - pe Simona Brătulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, prezentă de la bun început în sală, dar nu şi în câmpul vizual al edilului şef, care a ţinut să precizeze în cazul musafirei sale că este şi preşedintele ALDE Argeş.

În schimb, Miuţescu a fost prezentat ca „domnul preşedinte”, fără să-i fie deconspirată culoarea politică, recompensat - îl cităm tot pe primar - cu „o plachetă comemorativă”, deşi, oficial, PNL n-a fost declarat mort nici în Argeş, nici la Câmpulung. Oamenii PSD-ului au fost fericiţi cu plachete aniversare, cea comemorativă ajungând la opoziţia care, după spusele liderului liberal, a contribuit la manifestare doar cu prezenţa. Calitate în care a ajutat la devorarea celor mai bune sărmăluţe dintre toate care se pregătesc în bucătăriile restaurantelor din Câmpulung. Ca să lămurim o dată pentru totdeauna ce este cu comemorativul acesta repetat obsedant în discursurile oficialităţilor şi, în special, al primarului Ţâroiu, „comemorativ”, zice DEX-ul, evocă amintirea unui eveniment sau a unei personalităţi. „Pentru aducere aminte” serveşte comemorativul, în privinţa căruia nu băgăm mâna în foc că primarul PSD-ist nu l-a folosit intenţionat la adresa rivalilor liberali, al căror preşedinte nu s-a abţinut de la insinuări politice. 

Speech-ul lui Miuţescu a conţinut o doză de politic peste limita admisă la o întâlnire de genul celei ţinute la „Ciobănaşul”, dominate, fără discuţie, de PSD, de vreme ce PSD este la putere, iar, în cazul lor, campanie electorală înseamnă simpla apariţie în mulţime, fără a mai fi nevoie de cuvinte. Şeful liberalilor a simţit nevoia de mai mult şi anume să spună ce a făcut PNL pentru Marea Unire. Bine că n-a spus ce a făcut PNL pentru Câmpulung! După care i-a pişcat pe deţinătorii puterii, de la Guvern, Parlament, Consiliul Judeţean, care trebuie să facă mai mult pentru Câmpulung. Şi a zis-o de trei ori: „trebuie să faceţi mai multe pentru Câmpulung” ori „să încercăm cu toţii să facem mai multe pentru Câmpulung”. Dar mai mult voi, PSD-iştii, cărora li s-au strepezit dinţii şi funcţiile de atâta linguşeală electorală, marca Miuţescu: „Câmpulungul trebuie ajutat mai mult decât celelalte localităţi din judeţ. Pe mine, care sunt din Curtea de Argeş, dacă ar fi să mă întrebe cineva unde sunt priorităţi, unde ar trebui acţionat mai repede, aş spune fără greşeală Câmpulung”. 

A răbdat Ţâroiu cât a răbdat în timp ce politicianul se chinuia, cu disperare, să profite că are un microfon în mână, pentru a-şi face puţintică imagine în fieful PSD-ist de la Câmpulung. Uite de aia i-a dat Ţâroiu o plachetă comemorativă, nu înainte de a-i şuiera printre măsele că: „Am început deja să mişcăm câte ceva şi sperăm să mergem mai departe.” În traducere liberă, am început să reparăm ceva după primarul vostru. Premierile şi titlurile de „Cetăţean de Onoare” au mers brici, primarul recunoscând că două dintre titluri sunt legate de el: Constantin Staicu a fost primul său antrenor la săritura cu prăjina, iar tatăl lui Bogdan Petry, Marian Petry, primul lui diriginte la Câmpulung.

Oricum, faţă de starea de spirit a lui Liviu Ţâroiu cu câteva ore înainte, când a primit şi aprins, alături de şeful judeţului, „Flacăra Centenară”, la „Ciobănaşul” a fost în formă. De dimineaţă, însă, s-a prezentat uşor sfeclit şi grăbit tare. Dacă a fost nevoie ca Manu să-i ordone scurt să zăbovească în faţa „Flăcării” aprinse, pentru momentul de reculegere, căci Ţâroiu al nostru o şi tulise sprinten să-şi reia locul în formaţie! După ce l-a făcut să rămână locului, preşedintele Manu l-a pus să-şi facă semnul crucii, iar primarul s-a conformat. „Încă o dată!”, iar Ţâroiu a executat comanda. „Încă o dată!”, i-a dispus liderul CJ Argeş a treia cruce, pe care primarul a schiţat-o cu atâta evlavie de a muiat zidurile Regalului. 

Dacă ce a ţinut de Consiliul Judeţean a decurs cum, probabil, a fost planificat, scurt şi la obiect, în schimb, autorităţile noastre au scăpat din vedere câteva mici amănunte. De pildă, discursul mai-marelui judeţului a fost bruiat de „piuitul” maşinii de gunoi, aflată în acţiune în zonă, zgomot suplimentar pickammer-ului echipei de la General Trust, care a compromis fonic ceremonialul. Dar, pesemne, pe constructor intenţionat nu l-a oprit din lucru Ţâroiu, ca să pice pe spate cei de la judeţ.            

În rest, oamenilor le-a plăcut sărbătoarea şi mai mult de atât probabil că n-ar trebui spus. Deşi părerea nu ne-am schimbat-o în privinţa bâlciului oribil care eclipsează ce este frumos şi de calitate din program. Dar să zicem că este ultimul an cu urâciunea întinsă în „buricul târgului”, căci, conform zicerilor primarului nostru, din această săptămână, grătarele cu mici fac loc şantierului pentru reabilitarea Pieţei Primăriei.

The most visited gambling websites in The UK