Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Cetăţeanul de Onoare” Petry, inspirat un pic cam mult de primar

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1095

 Iată un motiv în plus pentru care Bogdan Petry merită titlul de „Cetăţean de Onoare” al târgului condus de nişte aleşi produşi de criza feroce de oameni de valoare din partidele locale. Cum să nu-l merite când pe afişul piesă centrală a expoziţiei nelipsite din programul Zilelor Municipiului a reputatului caricaturist politicienii noştri sunt înfăţişaţi mai tineri, mai slabi, mai cu păr şi mai impunători cu armurile, blănurile şi săbiile inspirate din „Game of Thrones”?! „Urzeala tronurilor”, cum a fost tradus titlul celebrului serial pentru telespectatorii români, parafrazat în denumirea cu rol de explicaţie a posterului pe care l-am vedea lipit pe uşa sălii de Consiliu. Nici că se putea un laitmotiv mai potrivit pentru noul vernisaj semnat de Petry, la ce intrigi de doi bani umplu timpul berechet al bugetarilor din conducerea municipiului, cu limba târâş după funcţii. Avem urzeli, avem şi tronuri, cele ale primarului şi viceprimarului, deşi nici jilţurile consilierilor nu sunt de lepădat, pe urma cărora câştigă indemnizaţii fără niciun efort. Nici măcar efortul „istovitor” de a fi prezenţi la acţiunile de sărbătoarea municipiului, mai cu seamă la aceasta, unde aveau ce vedea. Pe ei înşişi, arătând mai bine ca în realitate, fiind îmbunătăţiţi prin caricatura lui Petry, nu „deformaţi”, prin exagerarea defectelor, cum i s-a întâmplat spadasinului şef Ţâroiu, singurul „măcelărit” de penelul artistului.              

Ca să fie subtil, autorul a preferat „Game of Counselors”, care şi acesta sună bine, dacă ne gândim că aleşii mai mult se joacă decât fac treabă serioasă la Câmpulung. Consilierii jucăuşi, prezenţi la vernisaj, s-au amuzat copios pe seama realizării excepţionale a invitatului lor, fără de care parcă n-au farmec Zilele Câmpulungului. Ne-am obişnuit la fiecare ediţie cu Petry, care, în 2018, se alătură „Cetăţenilor de Onoare”. Asta în cazul în care nu se răzgândeşte primarul în privinţa acordării titlului când i-a văzut pe restul mai frumoşi decât în realitate, iar pe el, vorba unui coleg gazetar, arătând precum microbul cu chip de monstru din reclama cu Domestos. Chiar dacă altceva îi ieşea pe gură, expresia lui Liviu Ţâroiu trăda că nu i-a picat bine reprezentarea graficianului, care s-a jucat cu faţa edilului şef de parcă era o minge spartă, smotocită şi mototolită până n-a mai înţeles nimic de ea.

Şi s-a văzut pe chipul şefului Primăriei că nu i-a plăcut ce a văzut de cum i-a căzut privirea pe afişul care trona între caricaturile alese de maestru a le prezenta la ediţia rotundă, a douăzecea, a sărbătorii municipiului. Venit puţin mai târziu decât restul mânuţei de participanţi, primarul a stăruit vizual asupra piesei de rezistenţă a expoziţiei, „Jocul consilierilor” după cum roteşte stăpânul sabia deasupra capetelor lor. Se uita Ţâroiu al nostru lung la afiş şi parcă nu-i venea să creadă că el e cel din centru, deşi personajul era înfăşurat cu tricolorul peste mantia de rege al ţinutului Câmpulung, purtător de spadă cu vârf de peniţă, aluzie la semnătura tăioasă de primar, care, de obicei, retează propria funcţie. „Nu vezi că semeni?!”, se hlizeau pe seama minei fleşcăite a şefului puţinii consilieri care au avut decenţa să vină ca să vizioneze colecţia în care ei aveau rolul principal. Şi chiar au gustat ironia rafinată şi umorul inepuizabil al artistului, concluzionând că e o lucrare frumoasă. Au avut curaj să dea ochii cu caricatura lui Petry trei consilieri locali, patru cu viceprimarul Mărgărin Blidaru: Constantin Staicu, Sergiu Cicu şi Marin Stanciu, care au avut o mare dilemă: unde e Bogdan David? Atât de prezentabil l-a creionat artistul pe liberal, căruia i-a dat o alură zveltă şi căutătură dârză de luptător, încât camarazii din Consiliu nu l-au recunoscut. Pe Ţâroiu, însă, nu-l durea de David, ci de el însuşi, părând dezamăgit că n-a ieşit şi el impunător ca un conte medieval. Chiar dacă în mesajul său a afirmat că nu se supără, că înţelege rolul caricaturii, acela de a satiriza comportamente din viaţa reală, şi că nu pune la suflet o caricatură. Însă numai el era caricaturizat. Cel puţin prin comparaţie cu secundul său, Blidaru, înfăţişat extrem de masculin, cu o coadă de cal impresionantă şi cu muşchii brăzdaţi de dungi trasate cu vopsea albastră, aidoma lui Khal Drogo, războinicul întruchipat de vice. Deşi şi vicele avea motive să strâmbe din nas, că a fost desenat la bustul gol taman el, care are cel mai mare şifonier din tot Consiliul şi care, numai pentru nunta de săptămâna trecută, şi-a cumpărat trei costume! N-a fost aşa, dimpotrivă, lui Mărgărin Blidaru i s-a părut cea mai bună expoziţie de caricatură la care a participat şi şi-a dorit ca afişul să rămână ca amintire în Primărie.  

Pentru surpriza neplăcută de care a avut parte consumatorul de artă din fruntea Câmpulungului, o parte din vină îi aparţine şi lui. „Omul zilei” i-a aruncat un reproş uşor primarului, în mesajul de deschidere, cum că este prima dată când Liviu Ţâroiu este prezent la un vernisaj de-al lui. Şi, pesemne, n-o fi ştiut autorul cum arată personajul în realitate, despre care ne amintim că l-a mai „săgetat” artistic şi cu altă ocazie. Şi la fel de „mândru” a ieşit. În privinţa femininelor din Consiliu, remarcăm antiteza dintre Anca Dumitrescu, acoperită cu un guler de blană generos, şi Estera Stămoiu, într-un minuscul costum de gimnastă, cu un decolteu obraznic. Remarcând nurii colegei, şefă a asistentelor şi moaşelor din judeţ, absentă la evenimentul al căror gazde erau şi consilierii, nu numai primarul, Sergiu Cicu a şi pozat imaginea de sex-simbol a Consiliului şi i-a trimis-o pe WhatsApp, ca să vadă cu ce-şi clăteau ei ochii. Oarecum cu spatele la foştii tovarăşi din Consiliu apare domnul ministru secretar de stat Ivan, în schimb, lipseşte Sîrbu, semn că desenul a fost realizat după demisia lui Bână, până la învestirea următorului pe listă. Aşadar, Sîrbu a scăpat de ascuţimea instrumentului de tortură al artistului, la fel mititelul Dumitrache, pe care sperăm să-l vedem inserat într-o viitoare reprezentare a Consiliului în formula actuală. 

După dulcele de marţi, a doua zi, că tot era post, Liviu Ţâroiu a gustat ceva amar. Acelaşi amar pe care l-au simţit câmpulungenii, cum s-a luminat de ziuă, văzând bulevardul transformat într-o caricatură de prost gust. Pensionarii abonaţi la băncile de sub tei şi-au luat gândul de la locurile obişnuite de şedere, ocupate de patronii de tarabe, aflaţi la cafeaua şi ţigara matinală, aşteptând să li se împartă loturile. Puzderia de dube bălţate era semn că începe nebunia. Noroc cu ploaia de miercuri după amiază, care a domolit elanul amenajărilor „logisticii” de sărbătoare comunală. Cum este şi blestemata de maşinărie postată în faţa redacţiei noastre, al cărei montaj s-a oprit când s-a stricat vremea, permiţând aşternerea acestor rânduri în linişte. Căci dacă se pornea tămbălăul - moartea nervilor -, desenele lui Petry li s-ar fi părut „apă de ploaie” aleşilor noştri iubitori de bâlci.   

 

The most visited gambling websites in The UK