Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Fotbalul primeşte banii, acoperit de pregătirile de Zilele Câmpulungului

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 957

Ploconeală cu fruntea lipită de podea, într-un efort comun al celor care ne conduc de a scoate alte sute de milioane din bugetul local pentru fotbal, o decepţie în rândul disciplinelor sportive locale. Dar, cu toate acestea, va beneficia pe mai departe de finanţare din banul public, deşi rezervele nu ajung pentru lucruri incomparabil mai dorite de cetăţeni. În caz că vă întrebaţi cine în faţa cui se ploconea, primii care au deschis „căciuliada” pe 2018 au fost reprezentanţii puterii. Curând, opoziţia le-a preluat mesajele mustind a servilism faţă de o cauză ratată, ca să nu spunem interesul cuiva de a-şi umple timpul (n-am zis „buzunarul”) cu o activitate susţinută din resursele comunităţii. Cronologia etapelor sforţării ruşinoase a aleşilor de a „mulge” bugetul public, pentru satisfacerea fotbalului, se prezintă astfel. La întrunirea consilierilor municipali de la sfârşitul lunii iunie s-au împărţit banii pentru Sport. Nimic neobişnuit faţă de anii trecuţi, ca alocarea financiară convenită la aprobarea bugetului local să fie repartizată pe „căprării”. În 2017, partea privată a sportului - asociaţii şi cluburi sportive particulare - au avut posibilitatea de a aplica la programul cu finanţări nerambursabile acordate de Primărie proiectelor din domeniile Tineret, Social, Cultură şi Sport. În 2018, după cum v-am mai informat, Sportul, beneficiind de regulament separat de finanţare, aprobat toamna trecută, fiind mai cu moţ, a fost tratat cu întâietate din toate punctele de vedere. Dacă proiectele pe Social şi Cultură consumă împreună nici 54.000 de lei, în schimb, Sportul a primit peste 271.000 de lei, total propus de Executiv a fi împărţit celor şase cluburi private şi Clubului Sportiv „Muscel” la şedinţa din 28 iunie 2018.

Singurii amânaţi la acel moment au fost şefii Asociaţiei Clubul Sportiv Inter Câmpulung, care cereau 35.000 de lei. Aceeaşi sumă li s-a plătit la sfârşitul anului trecut, aproape de finalul turului, în condiţii obscure, chipurile, pentru stingerea unor cheltuieli angrenate de managerii echipei. Nici de data aceasta nu erau prea limpezi motivele pentru care se cereau bani Primăriei, hotărârea de Consiliu pregătită pentru finele lui iunie precizând că asocierea municipalităţii cu ACS Inter Câmpulung se face pentru susţinerea şi realizarea în comun a unor acţiuni stabilite conform calendarului competiţional al FRF şi al AJF Argeş. Nimic concret, iar acest nimic costa 35.000 de lei, pe care aleşii i-au aprobat cu o amânare de trei săptămâni. De ce au avut nevoie de un răgaz de gândire? Opoziţia, care iniţial a cerut desfiinţarea echipei care se face şi ne face de râs, s-a gândit mai bine şi s-a răzgândit, pledând la unison cu puterea pentru menţinerea fotbalului, vezi Doamne, sub forma unei pepiniere de jucători.

Liviu Ţâroiu a recunoscut, atunci, că echipa intenţionează să funcţioneze şi în campionatul următor, în Liga a IV-a, şi din informarea sa înţelegem, normal, că are nevoie de bani în continuare. În mod sigur se vor înscrie, sunt cuvintele primarului. Liberalii au avut altă idee: să nu mai participe, căci participă degeaba, iar banii, o parte din ei, 15.000 lei, să ajungă la CS „Muscel”, iar diferenţa, la clubul de tenis al lui Gheorghe Pristavu, care solicitase 40.000 de lei, însă Primăria a acceptat să finanţeze doar jumătate. Întrebare întrebătoare chiar la unul dintre colegii de partid ai primarului: cui aparţine echipa asta, întrucât ei, aleşii, n-au văzut la culoare pe nimeni din conducerea clubului, deşi bani cer. Sunt privaţi, l-a lămurit buştean Liviu Ţâroiu. Şi de „privaţi” ce sunt, se pare că nu este străin, inclusiv de partea financiară, chiar viceprimarul Blidaru. 

Ca o paranteză, la această şedinţă la care s-au împărţit banii, unii dintre beneficiari le-au făcut aleşilor curtoazia de a se prezenta în faţa lor şi de a le spune ce vor face cu fondurile publice primite. Iulian Nicolaescu, de la Brothers Motor Sport, care organizează Viteza în Coasă şi Rally Cross-ul, s-a aflat în anticameră, pregătit să intre în caz că i se solicitau lămuriri. De asemenea, Gheorghe Pristavu a asistat din sală la dezbaterea de aproape două ore până i-a venit rândul să expună realizările clubului de tenis. Petre Iliescu, la fel, care deţine un club de fotbal pentru copii şi tineret, a fost prezent ca să răspundă la întrebări şi chiar i s-au pus întrebări. Mircea Fulger, aşijderea, în timp ce Aurelian Andronache Lupu, preşedintele ACS First Club Cup, a fost scuzat că are etapă la Reşiţa şi n-a putut veni la şedinţa de Consiliu. 

În schimb, au lipsit, ca de fiecare dată, managerii din fotbal, despre care, după cum a trădat întrebarea lui Dumitrescu, nici măcar nu se ştia cine sunt! Dar erau finanţaţi din banul public. Evident, Ţâroiu ştia pe cine finanţează, dar n-am înţeles misterul care a persistat în jurul preşedintelui asociaţiei. Ne amintim că, anul trecut, când a fost anunţată public noua formulă din fotbal, în afara Cristinei Dorcioman, instalată în funcţia de director tehnic, ca o garanţie a seriozităţii demersului, altcineva n-a mai fost prezentat oficial. Din contractul de asociere, pregătit pentru votul de la sfârşitul lui iunie, aflăm că preşedintele asociaţiei este chiar antrenorul Ovidiu Tică, al cărui nume s-a evitat a fi pronunţat în plenul şedinţei. În timp ce Dumitrescu insista să i se spună cine sunt patronii echipei, primarul repeta că sunt privaţi, iar opoziţia îi cânta în strună că un ONG stă în spate.

Pretextul menţinerii finanţării, servit de primar, a fost că adolescenţii şi copiii pregătiţi în fotbal trebuie să se rodeze la o echipă din Câmpulung. Creştem juniori pentru o echipă de seniori, zice Liviu Ţâroiu. Banii ar fi fost solicitaţi de Tică doar pentru grupele mici, de copii şi juniori, nu pentru seniori, însă hotărârea de Consiliu nu pomenea nimic despre această treabă. Ca să se edifice unde ajung fondurile, componenţii Legislativului s-au pus de acord asupra amânării cu o săptămână a votului, ştiind că vor avea încă o şedinţă pe 6 iulie, ca să fie prezent şi Tică. După o săptămână, fotbalul n-a mai revenit în discuţia legiuitorilor locali, ci după aproape două săptămâni, pe 11 iulie, vârât între formalităţile de Zilele Câmpulungului: contractul cu Palmyra Events şi „Cetăţenii de Onoare”. 

Probabil, a fost o scăpare a celor care au lucrat documentaţia de şedinţă, dar la presă n-a ajuns şi proiectul hotărârii care urma să fie aprobată, ci numai contractul de asociere între Câmpulung şi asociaţia de fotbal, asociere în cadrul căreia Primăria cheltuia 35.000 lei, iar asociaţia lui Tică, diferenţa de 49.000 lei, până la 84.000 lei, cât era valoarea totală a înţelegerii. De data asta, nimeni n-a mai cârâit nimic la adresa echipei, a asociaţiei sportive, liberalii fiind convinşi în culise să tacă şi să voteze. Nici n-a prea avut cine să vocifereze, întrucât State a anunţat că s-a răzgândit după o discuţie cu Tică, Ionescu zisese de data trecută că Tică merită banii, iar Creţu este din domeniu. David n-a servit şedinţa, fiind ocupat, probabil, cu supravegherea vilei în construcţie de pe strada Gruiului, concomitent cu supravegherea reparaţiei străzii, cauză a zgâriatului pe ochi cu Ţâroiu, care, fireşte, îşi apără investiţia. Sub sloganul „Să construim ceva solid în jurul lui Ovidiu Tică”, deşi acesta n-a venit nici de această dată la raport - fiind scuzat de Blidaru că este plecat la un turneu în Ungaria -, ca să spună ce face cu banii şi, cel mai important, să facă dovada că are cei 500 de milioane de lei vechi, contribuţia sa în cadrul asocierii, noua finanţare pentru fotbal a trecut la votul Consiliului. Deşi a fost admisă în plen posibilitatea că vor ajuta nişte privaţi să facă bani, formând juniori ale căror vârfuri, în lipsa unei echipe locale, vor ajunge la alte cluburi.

The most visited gambling websites in The UK