Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

O şedinţă despre bani

 

După cum a arătat unul dintre subiectele principale ale ordinii de zi, poate, cel mai important, ţinând cont că au intrat în bugetul local aproape 133 de miliarde de lei, în banii vechi, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, întrunirea aleşilor de ieri după amiază a fost una despre bani. Despre bani care au venit, dar şi despre bani care au plecat, întrucât, ca la orice rectificare de buget care se respectă, iei, dar şi dai. De data aceasta, Primăria dă masiv pentru Sport şi potolit pentru Cultură, conform angajamentelor asumate la începutul anului, în momentul repartizării pe nevoi a rezervelor comunităţii. Pentru început, iată câteva vorbe bineplăcute primarului nostru despre accesările de fonduri, care îi vor permite să demareze, la finalul mandatului, lucrările plătite de minister. Contrar afirmaţiilor ministrului de Finanţe, care îi speria pe primarii din ţară, dependenţi de finanţările prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, că, în acest an, nu vor fi alocate fonduri prin PNDL2, ci doar se vor semna contractele, bugetul Câmpulungului s-a umflat până acum cu banii cuveniţi pentru trei proiecte. Luna trecută, aleşii au votat rectificarea bugetului municipiului cu cei aproape 4 milioane de lei sau 40 de miliarde de lei vechi, cu care se va moderniza şi recompartimenta interiorul fostului Liceu de Fete. Iar aseară, Consiliul Local a fost solicitat să aprobe o hotărâre similară, ca urmare a două alocări consistente de la minister, care au condus la majorarea bugetului cu aproape 13,3 milioane de lei. 723.000 lei este suma necesară construirii unui pod pe Şoseaua Naţională, iar 12,5 milioane de lei intră în reabilitarea Liniei Apei a Staţiei de Epurare.    

Punându-i la socoteală şi pe cei viraţi luna trecută, sunt 173 de miliarde de lei vechi, pe care ar fi cazul să le vedem şi în teren, în lucrări bine făcute, nu stângace, aşa cum a ieşit strada Gruiului, o bătaie de joc de 40 de miliarde de lei vechi. Bani ai câmpulungenilor, păpaţi de constructorul care are în palmares la Câmpulung o altă stradă nenorocită post-reabilitare şi reparată în urma ei de altă firmă, cu o cheltuială suplimentară uriaşă. Ambele contracte de finanţare, podul şi Staţia de Epurare, au fost semnate pe 7 iunie, o zi bună pentru Liviu Ţâroiu, de mâna căruia banii se lipesc precum muştele de borcanul cu miere. Şi, ca o ironie, de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie, sărbătorit, dacă poate fi numită sărbătoare, în ziua succesului câmpulungean la Ministerul Dezvoltării.             

Acestea sunt veştile electorale ale după amiezii trecute şi nu sunt singurele, fiind satisfăcute cererile financiare ale instituţiilor şi asociaţiilor aliniate la repartizările de fonduri publice. Sportul, câştigătorul zilei, deşi n-a „servit” sesiunea de proiecte susţinute cu bani nerambursabili de la Primărie, având statut privilegiat şi regulament propriu de finanţare, primeşte şi ce a rămas de la Tineret, Social şi Cultură. Tineretul beneficia de o alocare de 10.000 de lei, pentru obţinerea cărora n-a aplicat nimeni, Socialul, de 20.000 de lei, din care s-au accesat 10.000 de lei, iar Cultura, de 70.000 de lei, din care Primăria a acceptat să finanţeze proiectele câştigătoare cu aproape 44.000 de lei. Diferenţa de 46.000 de lei a fost direcţionată către Sport, care, fiind mai cu moţ, avea alocaţi 225.000 de lei, în timp ce restul domeniilor, împreună, ajungeau la 100.000 lei. Aşadar, 271.000 de lei, care s-au împărţit practicanţilor de sport, publici şi privaţi, pentru care, la şedinţa de ieri, au curs propunerile de asociere ale Primăriei, ca să le poată achita competiţiile. De aceea spuneam la început că s-a aruncat cu banii în stânga şi-n dreapta.

Fondul de rezervă n-a scăpat nici de această dată planurilor de consum ale Primăriei, care a luat din această sursă 30.000 de lei ceruţi de Sportiv, iar 70.000 de lei i-a oprit pentru nevoile sale. Mai precis, pentru „cheltuieli urgente şi neprevăzute, apărute în cursul exerciţiului bugetar”, fără a fi detaliate urgenţa şi neprevăzutul. După atâta Sport plătit regeşte, două instituţii de cultură primesc o parte din ce s-a rezervat, la constituirea bugetului, pentru lista de evenimente. Nu întâmplător amintim despre lista de evenimente, pe care, conform materialului întocmit de directorul economic Violeta Iarca, la punctele 8 şi 9 (dintr-un total de 26), „a fost prevăzută - cităm din referatul şefei Economicului - organizarea a două evenimente pentru comemorarea Centenarului Marii Uniri.” Iar pentru organizarea respectivelor evenimente, Muzeului Municipal trebuia să i se transfere 40.000 de lei. Neavând cunoştinţă decât despre „Noaptea Muzeelor”, am consultat poziţiile 8 şi 9 ale listei invocate de şefa Direcţiei Economice - listă publicată pe site-ul Primăriei, aşadar, poate fi vizionată de oricine doreşte -, ca să depistăm a doua acţiune finanţată. La 8 figurează, într-adevăr, manifestarea de la Mausoleul Mateiaş, însă ce apare la poziţia a 9-a n-are legătură nici cu Muzeul, nici cu Centenarul: Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret „Stars of Song”.         

Cum aşternerea acestor rânduri s-a produs anterior dezbaterii în plen, înaintate faţă de ora închiderii ediţiei, intuim că greşeala urma să fie remediată la şedinţă, în caz că a fost sesizată de autori sau „vânători”. Vânătorii scăpărilor de amatori ale celor care lucrează superficial documentaţiile propuse a se transforma în legi locale. Abia la poziţia a 19-a găsim ceva despre Centenar, consumat tot la Mateiaş, nicidecum pe scena Clubului ARO, unde urmează să fie reconstituită tranşeea unui post de comandă şi vernisată o expoziţie out-door dedicată Marelui Război. Dar asta prin septembrie-octombrie, în caz că Liviu Ţâroiu nu se răzgândeşte, aşa cum a făcut cu „Flacăra Centenarului”, pe care a devansat-o de la Sfântul Dumitru, la Sfântul Ilie, când e târgul plin de votanţi de la comune, pe placul capilor judeţului.

Încheiem cu ultimul satisfăcut la recenta rectificare: directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, instituţia organizatoare a serii de folclor a Zilelor Municipiului, având-o cap de afiş pe Maria Dragomiroiu. 30.000 de lei sunt pregătiţi pentru concertul de muzică populară de duminică, un pic peste jumătate din onorariul lui Bănică, vehiculat în presa naţională a se cifra între 10.000 şi 12.000 de euro per concert.

The most visited gambling websites in The UK