Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Discreţie de Centenar

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1237

Ocupaţi cu nevoiaşii care produc bani pentru Câmpulung - deocamdată, 4 milioane de euro prin „Schimbă-ţi viitorul!”, dar mai sunt şi cele 7 milioane de euro atrase prin GAL (dacă va fi ceva cu mult lăudatul GAL, „înţepenit” momentan) -, subalternii lui Liviu Ţâroiu nu s-au obosit să ceară bani Ministerului Culturii pentru Centenar. Şi nici să gândească evenimente în spiritul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, eveniment pe care trei sferturi din populaţia Câmpulungului nu dau doi bani. De grija Centenarului nu mai putea ursărimea care a acaparat teritoriul oraşului şi românimea căreia i se scurg ochii, până la adulaţie, după interlopii regi ai cartierelor. Ştirea care a tot circulat, zilele trecute, pe posturile naţionale de televiziune, având ca subiect pierderea elitelor şi a românilor cu chef de muncă, este dureroasa realitate câmpulungeană, care te face să te simţi trăind la Câmpulung ca într-un arest la domiciliu. 

Te umpli de scârbă numai ieşind în afara locuinţei. Semi-analfabeţi de toate vârstele, valuri de rudari veniţi să-şi cheltuiască ajutoarele sociale la oraş, fete şi băieţi cu limbaj şi comportament execrabil şi adulţi care le alimentează periculoasa convingere că nu mai fac nimic cu şcoala în viaţă. „Muzgori”, care n-au ajuns cu studiul până la finalul alfabetului, care conduc tancuri, nu maşini. Golănie, ţărănie, ţigănie! Bătrâni, mulţi bătrâni împăcaţi cu sfârşitul, pentru care schimbarea nu mai are valoare. Ţigani cu bani făcuţi din nemuncă, români „slugi” la ţigani, de aceea Ţâroiu are o mare problemă în a găsi săracii apţi de calificare. N-au nicio legătură aceste rânduri cu discriminarea, ci sunt o simplă tristeţe cauzată de repulsia generală faţă de muncă, educaţie, înţelegere, modestie, bună cuviinţă şi respect. Asta a ajuns Câmpulungul părăsit de oamenii care au avut curaj să-şi trăiască viaţa printre semeni decenţi.

Poate să vină cel mai straşnic primar din lume. Câmpulungul, locuit de populaţia din prezent, slab pregătită, nepăsătoare şi resemnată, chiar mulţumită cu traiul neînsemnat, nu va fi niciodată altceva decât este. Poate va fi mai rău, dar mai bun, niciodată. Aşa că degeaba condamnăm primarul şi aleşii, căci pe oamenii aceştia îi produce o populaţie al cărei nivel se vede şi se simte. Iar pe noi ne-a apucat jalea după Centenar, care se pierde de atâta urâciune, prostie, calicie şi lăudăroşie. Dar vorbim şi despre Centenar, căci, povestind despre răul cotidian, nu schimbăm cu nimic „fauna” care ne oripilează.

Deloc surprinzător, municipalitatea a stat cu mâinile în sân, deşi Ministerul Culturii a invitat amatorii de fonduri cu nemiluita să se înscrie. Nouă nu ne-au trebuit bani, aşa că Liviu Ţâroiu nu şi-a mai deranjat oamenii super-plătiţi să gândească şi să scrie proiecte finanţate cu fonduri guvernamentale, pe care, dacă le-am fi cerut, sigur le-am fi obţinut, la ce referinţe istorice au Câmpulungul şi Muscelul, mai cu seamă despre evenimentele celebrate cu ocazia Centenarului. Dar dacă pe ai noştri atât i-a dus capul… să nu acceseze bani, care ar fi venit cu certitudine. 

Ce avem în programul de Centenar plătit cu taxele şi impozitele câmpulungenilor? Mai nimic. Muzeul Câmpulung şi-a făcut datoria de a dedica „Noaptea Muzeelor”, de luna trecută, evenimentului naţional. Şi-ar mai fi, prin septembrie-octombrie, tot o manifestare la Mateiaş, unde se încearcă reconstituirea tranşeei unui post de comandă şi o expoziţie în afara Mausoleului, în cinstea eroilor Marelui Război. Banii pentru organizarea lor provin, fireşte, din bugetul local, la a cărui dezbatere Liviu Ţâroiu a fost mustrat că n-a acordat o mai mare atenţie Centenarului, care nu-i aduce voturi ca Zilele Municipiului, unde saltă micul şi gâlgâie berea! Ce războaie poartă votantul cu grătarele doldora de pastramă şi cârnaţi, unite cu un hârdău de hamsii în burdihanul eroului triumfător, pentru care nicio redută fumegândă nu e de netrecut! 

Dacă nu greşim, în momentul în care s-a aprobat bugetul pe 2018, Liviu Ţâroiu a anunţat şi suma pe care o investeşte în ceea ce a numit „Zilele Centenarului”, 50.000 de lei. Asta pentru că, la dezbaterea cu mânuţa de cetăţeni curioşi să-l vadă pe primar, evenimentele din lista anuală de 500.000 de lei erau prezentate fără alocările defalcate pe fiecare acţiune în parte. O bună parte a bugetului Centenarului s-a „topit” cu manifestarea de la Mateiaş şi un eveniment de 10.000 de lei, despre care s-a vorbit într-o doară. Cum ai noştri n-au fost în stare de mai mult, a fost acceptată o iniţiativă din sfera privată. O conferinţă ţinută pe repede înainte, neanunţată oficial, neaprobată de Consiliul Local, dar, cu toate acestea, finanţată din banul public. 

Pe la sfârşitul lunii martie, Sergiu Cicu informa că are o propunere sosită la Primărie: organizarea la Câmpulung a conferinţei „Jertfa Unirii Noastre”, susţinută de Dan Puric, care s-ar fi încadrat în calendarul de evenimente. Calendar pe care noi nu-l cunoaştem, căci, deşi Liviu Ţâroiu zicea mai de mult că înştiinţează opinia publică ce a gândit el împreună cu şefii Muzeului şi Casei de Cultură şi ce urmează să transmită Consiliului Judeţean, nici până astăzi n-a comunicat câmpulungenilor. Tot ce se ştie este că, în preajma Sfântului Dumitru, pe 24-25 octombrie, se va aprinde Flacăra Centenarului şi la noi. Ba ca să se salveze, i-a invitat pe consilieri să vină şi ei cu idei, dar, pesemne, nici aceştia nu sunt mai inspiraţi. 

Dar a fost Sergiu Cicu, de la care a pornit, acum două luni, recomandarea către colegii consilieri de a consuma 10.000 de lei din bugetul local pentru cele 75-100 de minute, cât dura conferinţa lui Puric. Cicu ar fi vrut atunci să se şi voteze ţinerea şi plata evenimentului, dar Ţâroiu i-a retezat avântul: nu poţi să supui la vot, că n-ai ce. Primarul a recunoscut cam cu jumătate de gură că organizatorii au venit cu cererea la Primărie, nu Primăria a alergat după ei, ca să aducă respectiva conferinţă la Câmpulung. Cert este că, nici în martie, când s-a deschis subiectul, nici în lunile care au urmat, aprilie sau mai, n-a existat o hârtie aprobată de Consiliul Local referitoare la finanţarea lui. 

La sfârşitul lui mai, după consumarea conferinţei în legătură cu care noi am avut mai multe tentative eşuate de a ne documenta - când se ţine, cum îi plăteşte Primăria pe organizatori -, unii dintre aleşi, bulversaţi de rapiditatea derulării acţiunii, pe neanunţate, au pus întrebări în Consiliu. Şi era normal să pună, după ce s-au trezit într-o vineri după amiază că sunt invitaţi duminică la conferinţa pe care n-au aprobat-o! Şi care n-a fost aprobată nici de alte două primării PSD-iste, din cauza costurilor mari, dar dacă municipiul nostru şi-a permis…  Ce zice Ţâroiu? „A trecut prin Consiliu! L-am băgat efectiv…” Când el îi zicea, acum câteva luni, directorului Clubul ARO că n-are ce să aprobe! În fine, Primăria noastră a cumpărat 500 de cărţi de la Puric, de 10.000 de lei, pentru a căror repartizare cică primarul are nevoie să se consulte cu aleşii. N-a avut nevoie să se consulte cu ei când a încheiat contractul de prestări servicii cu echipa lui Puric, dar acestea sunt mărunţişuri: şi lipsa conferinţei din lista de evenimente, şi lipsa votului Consiliului pentru dislocarea banilor din buget. 

Iată cum până şi Centenarul a fost pătat de şmecheriile ordinare care contaminează viaţa la Câmpulung.

The most visited gambling websites in The UK