Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Până în 2020, Primăria nu se atinge de fosta staţie „Romarta”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 873

Decizia lui Liviu Ţâroiu, previzibilă, de altfel, ţinând cont de apetitul de taxe şi chirii, fie noi, fie vechi, dar înnoite cu un adaos, ca pentru mandatul cu salarii turbate în administraţia publică, de a scoate la licitaţie spaţiile din fosta staţie „Romarta” susţine teoria că nu vom „pupa” reabilitarea „zonei zero” a Câmpulungului în acest mandat. Căci a cosmetiza Piaţa Primăriei, care va începe când o începe, probabil că din 2019 încolo, fără a aranja şi vecinătatea de peste drum, denotă lipsa bunului gust şi a simţului gospodăresc până la urmă. Aşadar, ruina vechii staţii de autobuz rămâne în peisajul urban central, cum a anticipat toată suflarea câmpulungeană în momentul în care Liviu Ţâroiu a lansat legiuitorilor locali propunerea de preluare în averea imobiliară a terenului şi a spaţiilor comerciale, concesionate pe durate seculare, dacă adunăm termenele celor trei-patru contracte, unor firme dispărute între timp. Evident, preluarea ar fi trebuit să fie dublată de introducerea în legalitate a chiriaşilor societăţilor defuncte, care, de bună credinţă, plăteau Primăriei, fără să aibă nicio relaţie contractuală cu instituţia. 

A fost nevoie de două luni până când autorităţile s-au decis să le asigure liniştea cetăţenilor care trăiesc dintr-un negoţ legal, civilizat, care nu încalcă normele bunului simţ şi ale decenţei. Adică, prin comparaţie cu vecinătatea Clubului ARO, unde numai estetică potrivită centrului istoric nu găseşti, sau cu ţigănia de peste drum, de sub fereastra primarului, unde s-a reinstalat măgăoaia de bâlci, fără să fie întrebaţi proprietarii de apartamente din „blocul rechinilor” dacă suportă orăcăiala zi-lumină,  florăria şi papetăria din staţie nu incomodează vizual cu nimic. Problema este aspectul urât al construcţiei-gazdă, care era eliminat dacă nişte urbanişti inspiraţi gândeau un tipar de prăvălioară cochetă, pentru flori, produse de librărie, obiecte de artizanat, dacă vor ajunge să aibă căutare în rândul unei populaţii fidele economiei chineze. Dar să fie un model îmbunătăţit faţă de căbănuţele lui Vlădescu, de care şi bişniţarii toleraţi în Piaţa Primăriei se feresc, pentru că li se pare că nu sunt suficient de înşiraţi cu acareturile pe domeniul public.            

Anunţul lui Liviu Ţâroiu, potrivit căruia se ţine licitaţia publică cu strigare pentru închirierea a două spaţii din staţie, a fost astfel întocmit încât să-i favorizeze pe actualii chiriaşi. Susţinem asta pentru că, în 23 de ani de când apare ziarul, n-am remarcat anunţuri de licitaţie fără a avea data specificată. Ca să ştie toţi doritorii când se ţine licitaţia şi să participe la procedură, dacă au interes. Or, în cazul de faţă, este clar că nu trebuie să mai fie şi alţii interesaţi de închiriere şi că Primăria nu urmăreşte un preţ mai mare impus de concurenţă, formalităţile ţinându-se doar ca să devină legală încasarea chiriei cât vor mai fi tolerate aceste firme în staţia cu „zile numărate”. Aşa vrea primarul să credem, însă noi avem convingerea că, până în 2020, nu se va atinge nimeni de şandramaua care ar putea fi înlocuită cu o amenajare dichisită, păstrată cât lumea în zona centrală. 

Momentul lansării invitaţiei la licitaţie, invitaţie care n-a fost pentru toată lumea, s-a produs la două săptămâni distanţă de şedinţa de Consiliu de la finele lunii aprilie, la care primarul a lipsit, fiind plecat în vacanţă. Între întrebările rămase fără răspuns la întrunirea de atunci s-a aflat şi cea referitoare la spaţiile „Romarta”. Curiozitatea i-a aparţinut consilierului liberal Ionel State, care a trebuit să accepte o amânare a informaţiilor solicitate, nefiind de faţă primarul atotştiutor. Trecuseră de mult cele 30 de zile, în care autoritatea locală trebuia să se hotărască ce face cu chioşcurile. De fapt, era hotărâtă că le acceptă să funcţioneze pe mai departe, însă „târâie-brâie” din subordinea lui Ţâroiu se mocăiau cu organizarea licitaţiei. Şi se ţinea licitaţie pentru că închirierea directă, propusă de primar la sfârşitul lui februarie, când s-a deschis discuţia despre viitorul coşmeliei, a picat la vot. „Sub ce bază legală funcţionează în continuare? Nu au contracte de închiriere. Trebuiau evacuaţi.”, a forţat State un răspuns de la Blidaru, care a ales tăcerea, neavând ori cunoştinţe, ori permisiunea şefului său, Ţâroiu, să vorbească despre planurile edililor de a prelungi şederea comercianţilor în chioşcurile din fosta staţie. 

Termenul de graţie în care se află patronii ale căror afaceri funcţionează în spaţiile preluate de Primărie de la concesionarii iniţiali, dispăruţi ca urmare a falimentului, a fost admis de Consiliul Local pentru prezentarea unui proiect având ca obiect, după cum am precizat la început, legalizarea relaţiei dintre proprietară şi aceşti chiriaşi. Chiriaşii... corecţi, proprietara... incorectă şi învăţată să ia bani şi de la persoane fizice, şi de la persoane juridice, şi fără contracte. Însă cum proiectul întârzia şi nu din vina acestor oameni cu viitorul activităţii incert pe amplasamentul actual… întreţinerea de către Primărie a unei situaţii ambigue nu făcea bine nici instituţiei, nici acestor plătitori de taxe şi chirii, descoperiţi prin lipsa unui act oficial, care să le permită să funcţioneze legal în punctele comerciale de la „Romarta”. Ţâroiu a spus, pe la începutul anului, că este de acord cu şederea lor până când reabilitează centrul municipiului, după care îi obligă să se mute. Dar probabil că informaţii complete vom afla la întrunirea de la sfârşitul lunii mai, întrucât viceprimarul n-a putut sau n-a ştiut ce răspuns să ofere luna trecută, când a fost lăsat să reprezinte Executivul în relaţia cu Legislativul municipal. 

Ca o paranteză, pe viceprimar l-a depăşit şi stadiul investiţiei în reţeaua de utilităţi, apă şi canalizare, pe strada Valea Bărbuşii. Habar nu avea despre ce este vorba!, s-au mirat public opozanţii, care i-au imputat public secundului lui Ţâroiu că este paralel până şi cu lucrările de utilităţi şi infrastructură. Iar pentru „paralelismul” lui Blidaru, PNL-iştii au dat vina pe Ţâroiu, din a cărui atitudine dictatorială, ce-i blochează secundului accesul la informaţii, acesta din urmă se simte „extraordinar de penibil” în public. Lucru de care ne îndoim că în realitate stă chiar aşa cum îl descriu liberalii. Dacă Blidaru e avid de documentare, n-are decât să facă valuri la partid, la ce proptele „beton” a avut ca să ajungă viceprimar, fără să aibă pic de experienţă în administraţia publică locală, şi astfel se rezolvă dorinţa de studiu a „maculaturii” de la Investiţii. Însă pe viceprimar nu-l deranjează că Ţâroiu coordonează şi Primăria, şi ADP-ul, şi că pe el îl foloseşte pe teren, unde îl trimite când n-are chef primarul de lucrat la imagine. Iar lui Blidaru îi convine că, ieşind la aer, unde, de regulă, sunt şi ziarişti, are permanent material proaspăt pentru pagina personală de Facebook.

The most visited gambling websites in The UK