Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Faceţi loc, că vine Dumitrache!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 996

Regruparea forţelor fâsâite de la alegerile trecute şi întărirea organizaţiilor cu membri cu priză la electorat ar trebui să preocupe şi partidul de la putere, nu numai opoziţia, care a început să-şi caute omul şi oamenii. În afara aleşilor de carieră, ajunşi la trei-patru mandate, PNL n-are candidat nici la funcţia de primar şi nici „aspiratoare” de votanţi pe lista pentru Consiliul Local. Nu e departe nici PSD, care suferă la fel de mult precum liberalii din pricina lipsei candidaţilor cu popularitate, în absenţa cărora este greu de crezut că se repetă minunea din 2016. În 2020, s-ar putea să se adeverească previziunile capilor PSD, care aveau ca ţintă un maximum de şapte locuri ocupate de social-democraţi în Consiliul Local, plus primarul. Exclus să mai „pupe” actuala putere unsprezece oameni la conducerea Câmpulungului, la haosul reuşit admirabil de conducerea naţională a partidului, autoarea „performanţei” de întoarcere împotriva sa a propriilor alegători din rândul bugetărimii aruncate ca înecata cu ştampila pe buletinul de vot! Până când se vor anunţa oficial noile recrutări izbutite de partidele locale, aşteptăm cu sufletul la gură mişcarea PSD, care, în două săptămâni, îşi completează echipa din Consiliul Local rămasă în nouă membri, prin propulsarea lui Constantin Ivan ca secretar de stat la Ministerul Economiei. 

Următorul pe listă este paznicul Ion Dumitrache, pe care superiorii săi se tot feresc să-l dea ca sigur intrat în Consiliul Local, de parcă le-ar fi ruşine cu omul. Dacă tot au avut acest subiect pe ordinea de zi a şedinţei trecute - încetarea de drept a mandatului lui Ivan şi declararea ca vacant a locului acestuia -, n-a fost nimic deplasat în întrebarea adresată la pereţi de oponenţii lui Ţâroiu, privaţi de partenerul preferat de hârjoneală (verbală), al cărui pigment era răsfăţat de soarele Greciei: cine le va fi coleg din mai încolo? De fapt, curiozitatea fusese exprimată în spaţiul public cu două zile înainte de întrunirea în plen, la o emisiune, la care, chipurile, PSD-istul invitat n-a ştiut cine urmează după ultimul intrat! La o aşa poziţie batjocoritoare a puterii, normal că n-a lipsit replica pe măsură a liberalilor, care, prinzându-i pe social-democraţi descoperiţi, ca puii părăsiţi de cloşcă, i-au întrebat dacă s-au documentat cine urmează pe listă. La care Sârbu, dacă tot conducea şedinţa, a simţit datoria să-şi salveze tovarăşii de lămuriri ingrate. „Este atributul Biroului Executiv al partidului să dea comunicat cu privire la cine va fi.”, s-a simţit o uşoară acreală în riposta preşedintelui deranjat de indiscreţia adversarilor. Aceştia nici gând să-l slăbească pe domnul profesor! Dacă i-au prins la înghesuială pe PSD-iştii care se comportau bizar la adresa colegului aflat în aşteptare - repetăm, de parcă s-ar jena cu el -, au presat: „N-am întrebat cine va fi, dacă ştiţi cine urmează.” „N-am consultat lista, pentru că n-am avut şedinţă. În calitate de vicepreşedinte al organizaţiei PSD Câmpulung, vă spun că n-am luat această decizie, prin urmare, n-avem ce comunica.”, a stârnit zâmbete cu demonstraţia de constipaţiune a minţii seniorul partidului, care îi credea proşti pe toţi ceilalţi din jurul său. Păi, cum să nu consulţi lista, când pe lista aia „Ionel Dumitrache, 54 de ani (în 2016), agent de pază”, aflat pe locul 13, îi sufla în ceafă lui Sârbu, coborât pe 12?! Chiar aşa de rău să-l fi lăsat memoria pe profesorul pensionar de 74 de ani, încât să nu mai ştie cine urma după el?! Şi n-are de ce să nu fie Dumitrache, de vreme ce următorii trei-patru nu pot sau nu vor: Mirabela Manea va fi în Consiliul de Administraţie al Pieţelor, Dan Dănescu, încă director al Şcolii 2, este partenerul lui Ţâroiu în proiectul european cu nevoiaşii, Petruţa Miriţă, profesor, n-ar fi încântată să piardă timpul pe la Primărie, Mihai Pestriţu a ajuns bine în Consiliul de Administraţie al Edilului. Poate profesorul Laurenţiu Durdun, aflat înaintea lui Pestriţu, să dorească. 

Eschivarea comică a lui Sârbu, a cărui experienţă de viaţă, la catedră, la partid şi în administraţia publică, locală şi judeţeană, îi putea inspira un răspuns mai diplomat, i-a succedat fofilării lui Ţâroiu, care, cu câteva săptămâni înainte, „aburea” presa curioasă pe cine bagă în Consiliu în locul lui Ivan că, vezi Doamne, nu s-a hotărât la partid… că trebuie să-l întrebe pe Ionel Dumitrache dacă vrea… Iar omul vrea sigur, fiind şansa vieţii lui, pentru care s-a agitat puternic în campania electorală printre ai săi. Şi nu se agită din 2016, ci din 2008, de când îl regăsim pe candidatul Dumitrache printre propunerile PSD la Consiliul Local. În 2016, poziţia acestuia a fost nesperat de bună: 13 din 24. În 2008, anul din care omul îşi încearcă norocul să devină făuritor de legi locale, era pe locul 15 pe lista deschisă de candidatul la Primărie, Liviu Ţâroiu, care îşi măsura puterea cu Călin Andrei, aflat pe cai mari. Social-democraţii s-au mulţumit, acum zece ani, cu cinci scaune în Consiliul Local, ocupate de Ţâroiu, Cotenescu, Bălan, răposatul Oancea şi Hirică. Primul picat sub linie: Mărgărin Blidaru, aflat la prima experienţă de candidat la Consiliul Local. Ca o paranteză, în 2004, PSD a preferat s-o pună pe listă pe nevasta de la acel moment a actualului viceprimar al Câmpulungului, Anda Blidaru, pe un loc clar neeligibil, 17. Dar dădea bine să aibă şi ei un avocat pe listă, dacă PNL avea doi, pe Filip Popescu şi Tiberiu Tarnok.               

În comparaţie cu ce a urmat în 2012, cinci locuri în Consiliul Local, în 2008, la fel ca în 2004, a fost bine pentru PSD. În 2012, „Anul Victoriei USL”, care a decimat social-democraţia la şefia municipiului, Călin Andrei a împărţit frăţeşte locurile: un PSD-ist, doi PNL-işti, alternanţă periculoasă pentru PSD în zona eligibilă a înşiruirii. Abia în subsolul care nu contează la alegeri, primarul de atunci s-a îndurat să-i înmulţească pe partenerii care-l aveau în cârcă pe conservatorul Zenovie, acceptat cu chinuri de liberalul suprem între candidaturile cu şanse. La „şi alţii” veneau, într-adevăr, un PNL-ist, un PSD-ist, pomelnicul fiind încheiat, pe locul 25, de Ionel Dumitrache! Era pe listă? Era! N-o fi avut omul emoţii în aşteptarea verdictului votului care a împins patru PSD-işti în Consiliu: Ţâroiu, Cotenescu, Dumitrescu, Hirică, plus „remorca” PC, care ar fi trebuit să fie aliatul PNL-ului, nu al PSD-ului. După ce că a sacrificat un loc pentru Zenovie, PSD a pierdut pe traseu încă un scaun, prin eliminarea pe cale naturală a incompatibililor Hirică şi Verde, intrat în Consiliu după colega angajată la Edilul. A plecat şi Verde, al 13-lea pe lista USL, înlocuit de liberalul Sălcescu. Aşa a rămas PSD în trei oameni, mai bine de jumătate din durata mandatului trecut. Şi de la trei, în 2016, s-a umflat la zece, unsprezece cu primarul! Experienţă pentru care suntem gata să băgăm mâna în foc că nu se va repeta în 2020, PSD suferind, la fel ca PNL şi restul, din pricina lipsei oamenilor cu notorietate politică şi profesională. Pe Ivan, cel mai cunoscut social-democrat din Consiliu şi din partid, l-a pierdut, Dumitrescu, aflat la al doilea mandat, nu e de încredere, căci varsă tot din casă la nervi, Sârbu… bănuim că-şi încheie cariera matusalemică odată cu acest mandat, iar restul rămân „A.N.-uri” ai legilor locale trecute fără tremur prin maşinăria de vot a puterii: Ambruş, Fărcăşanu, Băjan (singurul care a mai avut curaj să se pună cu partidul şi să voteze la fel ca opoziţia), Stanciu, Iliescu, Pană, inclusiv Blidaru, care, în 2012, n-a trecut testul exigenţelor lui Călin Andrei. L-a trecut, în schimb, Dumitrache, pregătit în 2018 să trăiască visul câmpulungean: 10% din salariul primarului.

The most visited gambling websites in The UK