Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Viceprimarul nu studiază că nu vrea, nu că nu-l lasă primarul

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1095

Decât să-l ia gura pe dinainte şi să-i scape iar în public vreo informaţie „top secret”, discutată la partid, cum a fost cea cu Sera desprinsă din cadrul ADP, vicele Blidaru a preferat să se arate lumii ca un necunoscător al proiectelor şefului său, Ţâroiu. Alegem să credem că viceprimarul a jucat cartea neştiinţei şi nu că omul este, întru totul, paralel cu noutăţile momentului în administraţia publică locală. Având de gând să se recompenseze cu o vacanţă pe litoralul grecesc, de sărbătoarea muncii, Liviu Ţâroiu a dat dispoziţie (sau a rugat?) Secretariatului să pună în dezbaterea Consiliului o ordine de zi de consistenţa apei de ploaie. Anticipând că neexperimentatul său „aghiotant”, încolţit de opoziţia nu neapărat mai deşteaptă, dar mai gălăgioasă, va fi depăşit de două propuneri încâlcite, l-a pus pe acesta să le retragă. Măsură considerată ilegală de către liberali, pe motiv că numai iniţiatorul, adică Liviu Ţâroiu, putea să-şi retragă proiectele de hotărâri. Blidaru scăpa fără cârteli de ilegalitate dacă solicita amânarea punctelor ingrate, dar dacă n-a avut cine să-l sfătuiască… Iar legea aia a administraţiei publice locale e mare rău! Doar nu era s-o înveţe în doi ani de mandat! Şi, după ce că le-a retras, nici măcar n-a fost în stare să servească audienţei un argument plauzibil al gestului comandat de primar. Doar că: „O să dea lămuririle necesare când va veni dânsul.” Mai şters, mai inutil, mai mărunt putea fi viceprimarul Câmpulungului, care singur îşi micşorează importanţa în instituţie?! 

La şedinţă s-a vorbit numai despre întoarcerea primarului, nu şi despre plecarea lui, fiind o lipsă de curtoazie din partea şefului Executivului să nu anunţe Consiliul că pleacă, unde pleacă, cât timp lipseşte. Dar, chipurile, nefiind subordonat Consiliului şi neavând mandat din partea Consiliului să-l reprezinte, putea să se plimbe prin lumea largă fără să dea explicaţii nimănui. Şi, totuşi, nu mergea în Grecia ca turist, ci ca primar, aşadar, ca reprezentant al câmpulungenilor, cărora le datora o minimă informare. Dar mai e până în 2020, când lui Ţâroiu îi vine cheful de a sporovăi electoral cu cetăţenii. Dacă primarul şi-a ţinut sub tăcere sejurul elen, gura târgului a întreţinut nebuloasa. Când a fost să se rectifice bugetul cu cei 9.700 de lei, banii storşi de la patroni pentru box, dacă hotărârea nu prevedea destinaţia lor, doar că sunt încasări din sponsorizări, toată lumea a crezut că sunt cheltuielile de vacanţă ale lui Ţâroiu, de aceea graba de a le aproba într-o şedinţă de îndată, cu o zi înainte să plece.             

Blidaru, ca substitut de primar, a fost salvat şi de lipsa de dificultate a temelor propuse pentru şedinţa din aprilie, al cărei „staroste” era, dar şi de preluarea sarcinii explicaţiilor de către secretar, care s-a întreţinut cu opoziţia, de directoarea economică Iarca şi preşedintele de şedinţă, Sârbu. Dar au venit „diversele”, cu discuţii libere, de care al treilea om în ierarhia Primăriei nu s-a mai putut eschiva. Asta pentru că întrebările îi erau adresate lui, şi nu doar ca împuternicit al primarului să-i exercite prerogativele cât era plecat, cât mai ales ca responsabil direct de lucrările din subordine. Însă vicele a dat-o într-o bâlbâială teribilă şi nepermisă şi la investiţiile desfăşurate sub coordonarea sa, semn că PSD a făcut o greşeală de amator, încăpăţânându-se să pună ca viceprimar o persoană fără niciun gram de experienţă în administraţia publică locală. Să devii secund al primarului, la primul mandat de consilier local, în condiţiile în care, la alegerile anterioare, ai ţinut coada listei de candidaţi, demonstrează cât de tare ţi s-au întărit „proptelele” în partid.           

Ajuns şi primar pentru două zile, restul absenţei lui Ţâroiu fiind liber de la stat, Blidaru a şocat opinia publică, mărturisindu-şi ca în faţa popii necunoaşterea, nepriceperea, nici nu ştim cum să-i spunem, dezinteresul de a se pune la punct cu lucrările aflate în derulare ori pe punctul să înceapă. Să zicem că nu-l lasă Ţâroiu să se pregătească. Dar el, oare, cere acces la documentaţii? Are râvnă să înveţe sau crede că prinde şi al doilea mandat de vice tot ca obiect de mobilier în Primărie? Revoltător actul în care viceprimarul, un ins remunerat cu un salariu de bază de 10.450 lei, s-a spovedit public că monitorizează în teren un proiect pe care el nu l-a văzut niciodată pe hârtie! Cum, Doamne, iartă-mă!, îţi dai seama dacă executantul lucrează conform proiectului, dacă tu, ca beneficiar şi plătitor al preţului contractului, habar nu ai cum trebuie să arate lucrarea?! Asta este cea mai mare prostie pe care am putut-o auzi la un oficial al celei mai importante instituţii publice, gestionarul banilor câmpulungenilor, care, iată, intră într-o investiţie, despre care supraveghetorul ei susţine că nu ştie cum trebuie să iasă în final. Cât de simplu trebuie să fii ca să împroşti cu incompetenţa ta insultătoare comunitatea locală, aia care a rămas, cocoşată de greutatea salariilor nesimţite ale unora care acţionează pe ascuns, gen Ţâroiu, şi ale altora care habar nu au, gen Blidaru?!            

De aceea spuneam la început că este mai uşor de acceptat că vicele a făcut pe niznaiul, decât că este, pe româneşte, plopist în Primărie. În ce context a lansat acesta confesiunea dureroasă că avem în fruntea urbei un tip în stare să alăture două afirmaţii care se bat cap în cap: „Monitorizez zi de zi, împreună cu domnul diriginte de şantier, Bogdan Popescu” şi „Nu am văzut proiectul.”? Unul dintre aleşii opoziţiei era curios să afle cum va arăta Piaţa Jurământului, la finalul amenajării urbanistice între „Bărăţie” şi „Dinicu”,  mai ales că vicele, cu gura lui, s-a lăudat că supraveghează mişcările de trupe zilnic, alături de colegul de la Investiţii. Ce voia să ştie Ionescu şi nu numai el, majoritatea câmpulungenilor fiind nerăbdători în privinţa reconstituirii aspectului de centru vechi? Dacă va fi pusă piatră cubică. Păi, viceprimarul paznic al reabilitării urbane de unde să ştie? „Există proiectul la Investiţii, îl puteţi vedea. Nu ştiu ce să vă răspund în acest moment.”, a lăsat mască asistenţa cu răspunsul uluitor un personaj al cărui mesaj îmbină nevinovăţia cu nătângia. Presat de liberali, care au fructificat ocazia de a-l face de râs pe Blidaru, acesta din urmă a justificat că nu ştie, pentru că el are de gând să se uite pe proiect pe măsură ce înaintează lucrarea. Abureli! Şi dacă, în cazul fericit, se prinde că muncitorii firmei fentează proiectul, îi pune să strice?! Ca să scape de hărţuirea opoziţiei, a dat şi mai puternic cu bâta în baltă, cum că nu poate să stea o zi întreagă să se uite la ăia cum lucrează, fiindcă mai are şi alte lucrări de urmărit. Care or fi acelea, căci noi n-am văzut nicio mişcare în Câmpulung! Doar pe oamenii Edilului meşterind la avarii. Orice a fost întrebat - dacă se schimbă reţelele de apă şi canalizare, dacă se introduce reţea de gaz şi, la fel, canalizare, acolo unde lipseşte, în „buricul târgului”, - Blidaru a invocat întoarcerea lui „tătuca” din Grecia ca termen al comunicării informaţiilor aşteptate de o comunitate întreagă. „O să vină domnul primar şi o să vă răspundă. Nu mă ocup de lucrare, există un constructor, un diriginte de şantier. Nu am văzut proiectul.”, s-a pus Blidaru în cea mai jenantă postură în care s-a aflat vreodată un cap de Primărie. 

Hai, nu ştia proiectul momentului, pe care Ţâroiu nu-l ţine încuiat în biroul lui, ci l-a lăsat la Investiţii, ca să-l consulte cine doreşte, dar tipul era şi pe lângă lucrărici cotidiene, de infrastructură şi utilităţi, care nu presupun un studiu epuizant. Şi care chiar sunt treaba lui, nu a primarului. E bine că aşa au aflat şi foştii săi elevi - sperăm că şi viitorii, pe care îi va avea din 2020 încolo - ce mult îi place să citească domnului profesor.    

 

The most visited gambling websites in The UK