Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Gluma săptămânii. Se fac economii la salarii, pentru a se cumpăra acţiunile lui Văsâi

Jumătatea mandatului 2016-2020 aduce schimbări la cele două societăţi ale Consiliului Local, cel puţin, în privinţa conducerii. În cazul Pieţelor, susţine Liviu Ţâroiu, şi de imagine a complexului comercial, căci, din această vară, dă startul investiţiei pentru a cărei finanţare Vlădescu se tot roagă din 2011 încoace. Noi ne-am obişnuit să nu luăm de bune termenele comunicate de şeful Executivului, pentru începutul şi sfârşitul unei lucrări, căci nu s-a adeverit mai nimic din prognozele sale, date peste cap de procedurile din SEAP, de constructori, de vreme şi de vremuri tulburi, cum sunt cele care „înceţoşează” finanţările asigurate de Ministerul Dezvoltării, de care depind patru, chiar cinci, dintre proiectele Câmpulungului. În cazul Pieţei Centrale, repetăm, conform celor mai proaspete informaţii transmise de primar, şantierul ar trebui să se instaleze din a doua jumătate a anului, întrucât Liviu Ţâroiu aşteaptă veşti, speră el, bune de la Compania Naţională de Investiţii, instituţia căreia i-a expediat cererea de finanţare. Câmpulungul a avut experienţe şi fericite, şi nefericite cu C.N.I., care, dacă nu greşim, a dat bani pentru baza sportivă de la Pedagogic, dar n-a dat şi pentru bazinul de înot, ale cărui costuri din bugetul local fostul primar liberal spera să le salveze, probabil, pentru a le trece tot în rezerva destinată „regenerării urbane”, centrul istoric + „Kretzulescu”. 

Liviu Ţâroiu vârâse proiectul Pieţei Centrale în „pachetul” de zece, transmis, în luna martie a anului 2017, Ministerului Dezvoltării, pentru a obţine bani prin PNDL. Pentru Piaţa Mare nu cerea „decât” 51 de miliarde de lei vechi, însă ministerul a ales doar aducţiunea apei brute, Staţia de Epurare, podul pe de Şoseaua Naţională şi Industrialul de jos. Restul… treaba Primăriei! Dacă n-a fost să fie, Primăria a mutat dosarul Pieţei la C.N.I. şi acum aşteaptă. E dispus să aştepte până la vară, iar dacă răspunsul Companiei nu vine sau vine în varianta neplăcută, Ţâroiu atacă bugetul local şi economiile Pieţei. Contribuţia „fifty-fifty”, 10 miliarde de „căciulă”, nu ajunge nici pentru jumătate de lucrare, dar, oricum, la complexitatea proiectului, nici nu se putea face într-un an. Exclus într-o jumătate de an să avanseze prea mult! Aşadar, pornirea este asigurată, fiind puse la păstrare 20 de miliarde pentru „zile negre”, resimţite de pieţari, pe care îi aşteaptă un şomaj tehnic. Era vorba, înainte de a „mărita” Piaţa Vişoi, că vor fi mutaţi acolo, dar cum Piaţa Mică a devenit teritoriu chinezesc… 

Înaintea acestor schimbări de esenţă, aşteptate de câmpulungeni şi musceleni, se vor produce unele care îi interesează pe politicienii de la putere: conducerea Pieţelor, o formalitate tărăgănată intenţionat, deşi numele celor care vor compune Consiliul de Administraţie se ştiu cel puţin de la începutul anului. PSD îi are pregătiţi pe doi foşti consilieri locali cu mandate lungi ca o părere, Ion Ciortan, care a prins în Legislativ trei ani din mandatul 2000-2004, şi Victor Bână, care n-a experimentat decât trei luni avantajele de ales local, mai neînsemnate decât beneficiile contractelor cu statul. Alături de ei, este recompensată pentru munca sa la partid Mirabela Manea, consilier parlamentar, o prezenţă graţioasă, plăcută ochiului şi mult mai potrivită în Consiliul Local, dacă ar fi fost ca PSD să sară peste paznicul Dumitrache şi să o aleagă pe ea, pentru a completa locul lăsat gol de Ivan. PNL a apelat tot la serviciile a doi foşti aleşi, cărora le dă o ocupaţie cu care să-şi umple timpul liber berechet: consilierul pensionat după trei mandate, Ion Dumitraşcu, şi Constantin Chiţulescu, al cărui palmares de ales se rezumă la o legislatură.

Că tot vorbeam la început despre termene ce mărginesc un proiect, o lucrare, o iniţiativă, aflăm de la Liviu Ţâroiu că luna mai este finalul procedurii de închegare şi validare a Consiliului de Administraţie al Pieţelor, care-l va impune pe noul director. Cel care va coordona şantierul de 50 de miliarde, despre care primarul ne vorbea că-l deschide în a doua jumătate a lui 2018. Bână sau Ciortan? Cum afaceristul pare că este ţinut ocupat…

Edilul a început înnoirea conducerii înaintea Pieţelor. Şi în acest caz avem o noutate la nivelul Consiliului de Administraţie: Mihai Pestriţu, locul 18 pe lista PSD la alegerile din 2016, l-a înlocuit pe Silviu Smadea, restului administratorilor - Mihai Vasilescu, Melania Voinescu, Iuliana David şi Constantin Niţu - prelungindu-li-se mandatele cu patru ani. Pensionarea directoarei Voinescu va determina reunirea în scurt timp a Consiliului de Administraţie, care va stabili noul şef al operatorului de apă-canal. Ce este şi mai interesant în cazul Edilului: Liviu Ţâroiu este la un pas de furnică de a cumpăra acţiunile lui Gheorghe Văsâi, acţiune zădărnicită anul trecut de litigiul tranşat de instanţa judecătorească. 

În linii mari, Edilul SA, reclamantă în procesul deschis la Tribunalul Argeş, împotriva pârâţilor Consiliul Local, Unitatea Administrativ-Teritorială Câmpulung şi Financiar Urban, cerea să fie anulată hotărârea care o obliga să-i vireze firmei lui Văsâi cei 3.340.046,25 lei pentru pachetul de acţiuni de 31%. Motivul: principala cerinţă din Legea 31/1990, Legea societăţilor comerciale, încălcată de maniera în care se efectua răscumpărarea, privea valoarea nominală a acţiunilor proprii, limitate de procentul de 10% din capitalul social subscris. Altfel spus, restricţia impusă de lege plasa tranzacţia Consiliului Local cu afaceristul Gheorghe Văsâi la valoarea maximă de 91.292,53 lei, adică 10% din capitalul social subscris al societăţii, de 912.925,30 lei. Consiliul Local putea răscumpăra un număr maxim de 77.353 de acţiuni (2,73% din acţiunile societăţii), nicidecum 2.830.068. Edilul era frământată şi de gândul că este forţată să facă plata ilegală în numele Consiliului Local, pentru care i se transferau banii din bugetul local.    

Operatorul a ripostat iniţial cu o plângere prealabilă, prin care şi-a comunicat intenţiile de a se adresa instanţei, dacă aleşii nu revocă hotărârea „periculoasă”, votată pe 28 septembrie 2017. O lună mai târziu, acţiunea Edilului se deschidea la Tribunalul Argeş, care s-a pronunţat la sfârşitul lunii martie a acestui an, respingând cererea societăţii Consiliului Local, care are posibilitatea să atace hotărârea defavorabilă. Încurajat de succesul verdictului, Liviu Ţâroiu se gândeşte de unde va lua cele peste 33 de miliarde, pentru a i le plăti lui Văsâi. Asta pentru că bugetul pe 2018 nu mai conţine cheltuiala, de care, cu siguranţă, primarul n-a uitat. „Va trebui să facem achiziţia acţiunilor!”, a anunţat victoria Liviu Ţâroiu, la prima lui conferinţă de presă pe 2018, care, după consultările cu Violeta Iarca, şefa Economicului, a depistat de unde face rost de bani. „O să facem ceva economii pe salarii, pe vouchere şi celelalte (deşi pe site-ul Primăriei tocmai ce a fost postat anunţul, conform căruia Primăria cumpără servicii de tipărire şi de livrare de vouchere de vacanţă), dar găsim soluţii ca să cumpărăm acţiunile obligatoriu!”, este categoric primarul, decis să se conformeze rapid hotărârii judecătoreşti. Raja revine în curând pe marele şi micul ecran!

The most visited gambling websites in The UK