Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Amenajarea urbană „sare” peste bulevard

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 955

Bugetul municipiului este construit, conform informaţiei repetate cu fiecare ocazie publică de primar, pe dezvoltarea centrului. Ce trebuie să ştie câmpulungenii este că centrul, în acest an şi, după cum bănuim, în acest mandat, nu include şi Bulevardul „Pardon”. De ce facem această afirmaţie? Întreg excedentul bugetar, adică economiile care susţin investiţiile, este deja împărţit pe lucrări. Este împărţit din 2017 şi aşa a rămas şi în 2018, de vreme ce, anul trecut, au avut întâietate tot proiectanţii, nu executanţii. Iar „feliuţa” ce revine Bulevardului „Pardon” din rezerva de peste 270 de miliarde de lei vechi - repetăm, banii cu care se fac lucrările în acest mandat, pentru că veniturile proprii de-abia ajung pentru salarii şi întreţinerea Primăriei şi a instituţiilor subordonate - se limitează la 40.000 de lei. Atât primeşte bulevardul din totalul alocat investiţiilor, presupunând că zona constituie obiectul documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, pe care o va întocmi o firmă bucureşteană, câştigătoare a contractului de „Reabilitare a străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea (n.r. de la Policlinică) până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu (n.r. la fosta sticlărie).”

Asta este tot ce se găseşte în bugetul pe 2018 legat de bulevard: o DALI plătită cu 40.000 de lei. În bugetul lui 2017, „Reabilitarea Bulevardului „Pardon” figura ca investiţie distinctă, care avea nevoie de o documentaţie separată de celelalte două capitole desprinse din proiectul lui Călin Andrei. Mai exact, DALI şi proiectul tehnic pentru bulevard beneficiau de o prevedere de 30.000 de lei. Tot 30.000 de lei erau opriţi pentru aceleaşi studii necesare „Reabilitării Parcului „Kretzulescu”, în timp ce, pentru clădirea băilor, aceeaşi documentaţie era apreciată la o valoare dublă. 

În 2018, din buget s-a scos „hârţogăria” pentru bulevard, inclus, probabil, în analiza proiectantului câştigător al lucrării vizând tronsonul dintre Policlinică şi sticlărie. Însă au rămas celelalte două loturi ale lui „Kretzulescu”, băile şi parcul, ale căror DALI, fără proiecte tehnice de data aceasta, şi-au mărit considerabil valoarea: 150.000 de lei de „căciulă”! Înainte de a ajunge la vot, Liviu Ţâroiu a tăiat câte 50.000 de lei din finanţările studiilor „piperate”, dar tot a rămas mult peste ce estimase în 2017.                               

Când spunem „bulevard”, nu ne rezumăm doar la aleea centrală străjuită de tei, ci la întreg spaţiul, din clădire-n clădire, dintre Negru Vodă şi Republicii: faţade, trotuar, stradă şi bulevardul propriu-zis. Căci aşa a fost gândită regenerarea urbană ratată de fostul primar, pe care urmaşul său a împărţit-o în loturi separate, fără a se şi apuca faptic măcar de unul din cele cinci. Le punem la socoteală pe toate cinci, câte au fost iniţial în gândirea lui Călin Andrei - Grădina „Publică”, Parcul şi Băile „Kretzulescu”, Bulevardul „Pardon”, Piaţa Primăriei şi străzile Negru Vodă - Nae Leonard, care asigurau legătura cu Complexul „Kretzulescu” -, pentru că niciunul dintre obiective n-a fost finalizat. Nici măcar Grădina Publică, unde stricăciunile cauzate de constructor, în special asupra gardului monumentului, n-au fost îndreptate.

Din cele cinci zone de lucru înşirate mai sus, Liviu Ţâroiu se va ocupa în acest mandat de Piaţa Primăriei, pe care, probabil, până în iunie 2020, o va pune la punct. Nu până la sfârşitul acestui an, cum i-a scăpat într-un moment euforic de inspiraţie „Jules Vernes”, dar, până la următoarele alegeri locale, va fi gata. Mai cu seamă că reabilitarea, vorba subalternilor săi de la Investiţii, care s-au corectat singuri, nu va fi reabilitare, ci amenajare. Ca să fim eleganţi, va fi o cosmetizare a suprafeţei distruse şi mozolite de uleiurile grătaragiilor, atât de des pripăşiţi sub balcoanele nefericiţilor din cel mai central imobil câmpulungean, încât zonei nici nu i se mai potrivesc denumirea şi destinaţia de Piaţă a Primăriei, ci mai degrabă de tavernă ordinară, „La rechinul afumat”.

De Piaţa Primăriei este „agăţat” un fragment din obiectivul nr.5, Negru Vodă - Nae Leonard, adică vecinătatea cu Big&Small şi trotuarul cuprins între Policlinică şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, până la Farmacia „Saldovin”, din capătul bulevardului. Atât se face în jumătatea rămasă din mandatul 2016-2020. Verbal era inclusă - şi ar fi bine să se adeverească această cugetare cu voce tare a noului dirijor al reabilitării urbane - şi esplanada din dreptul spaţiilor comerciale vecine cu „Trattoria”, pe linia dintre CAR Pensionari şi fostul „Zabet”. 

Acestea sunt singurele rămăşiţe ale defunctului „Kretzulescu”, care vor fi executate în acest mandat. Liviu Ţâroiu va „sări” peste bulevard în 2018, nefiind bugetat, dar noi am îndrăzni să afirmăm că nu-l vom găsi în buget nici în 2019, nici în 2020, pentru că n-o să mai aibă cu ce să-l facă. Este adevărat că, pentru a grăbi puţin lucrurile, planurile sale erau de a da o tuşă personală  pietonalului bulevardului cu piatra chinezească băgată pe gât de autorul „tunului” dat la Câmpulung. Fără licitaţie, fără alţi „profesionişti” promovaţi de îndoielnicul 60% ofertat. Iar munca de jos, adică montatul compozitului, care ar fi trebuit să fie granit de cea mai bună calitate, s-o facă ADP-iştii, supravegheaţi de cineva care se pricepe.  

Uitam ce era mai important. Toate lucrările despre care povestim sunt plătite din bugetul local, adică din taxele şi impozitele pe care le-aţi achitat la Primărie ani buni la rând, economisite de cel care n-a apucat să se bucure de rezervele ajunse pe mâna actualului primar. Prin urmare, primarul „sare” peste bulevard şi continuă reabilitarea, pardon, amenajarea - amenajare însemnând mult mai puţin decât reabilitare - tronsonului dintre Bărăţie şi „Dinicu Golescu”: trotuare plus Piaţeta Jurământului, adică spaţiul verde din faţa Hotelului Regal, şi Piaţa Jurământului, adică parcul din faţa Pieţei Centrale. Aceasta este lucrarea al cărei şantier ar trebui să-l vedem instalat cum scăpăm de recenta răbufnire a iernii, având de toate pentru punerea ei în operă: şi bani, şi constructor, şi deţinători de prăvălii, din jos de bulevard, informaţi că se vor afla o vreme în spatele „tranşeelor”. Nu mult, estimează edilul şef, căci, dacă executantul respectă graficul, până la finalul anului, va fi tăiată prima panglică a regenerării urbane. 

Recapitulăm secvenţele reabilitării „intrate la apă”, căci nu se face o intervenţie de esenţă, ca să se cheme reabilitare, ci o făţuială constând, în principal, în schimbarea pavajului şi astuparea gropilor, vorba conducătorului municipiului: Piaţa Primăriei - da, Bulevardul „Pardon” - nu, „Bărăţie”-„Dinicu Golescu” - da.

The most visited gambling websites in The UK