Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Reabilitarea urbană, ieftină şi multă. Primarul nostru zice că s-a săturat de puţin şi bun, deşi bun n-a fost nimic

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1159

Cu speranţa că PSD nu va sta precum muta în păpuşoi, în condiţiile în care PNL, după doi ani de letargie, şi-a făcut curaj să scoată capul în lume, vom dezvolta în aceste rânduri una dintre ideile pe care opoziţia şi-a întemeiat atacul politic. Piaţa Primăriei, un subiect drag lui Liviu Ţâroiu, care, este convins acesta, îi va asigura al doilea mandat de primar. Pentru obiectivitatea relatării vom alătura criticii liberale la adresa investiţiei desprinse din „regenerarea urbană by Călin Andrei” consideraţiile optimiste ale continuatorului, care va înlocui scumpul liberal cu ieftinul social-democrat, ca să iasă mult, cu bani puţini. Până când vom fi invitaţi la o conferinţă de presă a PSD, pentru a consemna o ripostă oficială din partea celui blamat pentru viziunea greşită în care continuă „centrul istoric şi Kretzulescu”, ne vom folosi de informaţiile oferite de Liviu Ţâroiu la una dintre întâlnirile Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care a avut ca temă de discuţie, printre altele, bugetul acestui an. Dacă presa este complet ignorată de primar, în ceea ce priveşte invitaţiile Asociaţiei, acesta a lăsat impresia că este încântat să participe şi chiar el a propus viitoare întâlniri şi schimburi de păreri pe subiectul momentului: reabilitarea, nu modernizarea, centrului, lucrarea în care stă lista de investiţii a lui 2018 şi, la ce veşti vin dinspre Ministerul Dezvoltării, care nu dă un sfanţ pentru PNDL 2 în acest an, bănuim că va fi şi lucrarea jumătăţii rămase din acest mandat. Din nefericire. 

Liberalii, care sunt în perioada de regrupare şi de găsire a candidatului, căci omul la care s-au gândit să-l scoată în faţa lui Liviu Ţâroiu, Călin Andrei, n-ar mai vrea să audă de politică şi Primărie, s-au legat, printre altele, de ceea ce ei cred că vor fi singurele realizări ale PSD-istului: Piaţa Primăriei şi tronsonul cuprins între Bărăţie şi „Dinicu Golescu”. Piaţa Primăriei, susţin aceştia, lasă puternic de dorit, întrucât, deşi arată „puţin bine” la suprafaţă, în interior nu se schimbă nicio instalaţie, nicio conductă, şi nici nu se umblă la iluminat. În plus, având două fântâni, nici nu va fi o zonă utilă, lucru care pe noi şi, cu siguranţă, pe câmpulungenii din „blocul rechinilor”, blocul „Romarta” şi din blocul cu „Iepuraşul”, nu poate decât să ne bucure, că vom scăpa de talciocul vulgar şi zgomotos lipit de Primărie. Că se spoieşte la suprafaţă, cu preţul a 55 de miliarde de lei vechi, valoarea înainte de licitaţie, este, într-adevăr, scandalos, dar probabil că versiunea lui Liviu Ţâroiu, pe care o aşteptăm prezentată tot în spaţiul public, ca reacţie la acuzaţiile oponenţilor, ne va lămuri în privinţa scumpătăţii. Care, zice el, nu este la aceleaşi cote de maximă extravaganţă, aşa cum prevedea defunctul „Kretzulescu”.

La dialogul cu membrii A.S.C.M., purtat acum o lună, şeful Executivului spunea că va păstra liniile mari ale proiectului iniţial, dar nu va merge pe aceleaşi costuri economice, întrucât arhitecta Coşa, autoarea „reabilitării urbane” care n-a fost să fie, nefiind limitată de un buget, căci se consumau bani europeni, a ales ce i s-a părut ei că se potriveşte mai bine împopoţonării centrului unui oraş cu cartiere ferfeniţă: străzi, alei, spaţii verzi, esplanade, totul este zob în zonele locuite. Liviu Ţâroiu le-a cerut noilor proiectanţi, care n-au avut ca sarcină rescrierea documentaţiei de la zero, ci să livreze o viziune asupra a ceea ce în terminologia Primăriei se cheamă „rest de executat”, să găsească soluţii mai ieftine. Să reanalizeze cantităţile de materiale şi să facă cumva, încât acest fragment al proiectului mare să nu frigă bugetul, aşa cum erau planurile când finanţator era UE. Curiozitatea unuia dintre interlocutorii de la ASCM ai lui Liviu Ţâroiu a fost dacă acesta are de gând să folosească piatra depozitată pe patinoarul din Parcul „Kretzulescu”, un granit compozit, fabricat în China. Vă reamintim că materialul îndoielnic „made in China” a fost biletul de călătorie sprâncenată pe care Liviu Ţâroiu i l-a plătit fantomei Grup Corint, care se pregătea să dispară nu numai de pe şantierul câmpulungean, dar şi din evidenţa firmelor, lichidându-se şi transformându-se într-un alt SRL. Presat, ca să poată scoate de la ardeleni fronturile de lucru batjocorite, viceprimarul rămas primar peste Câmpulung a acţionat după principiul „na-vă banii şi căraţi-vă!” Puteau să-i vândă şi chirpici cu etichetă de granit, căci, probabil, l-ar fi luat, numai ca să-i vadă plecaţi pe restauratorii experţi în ţepe. 

Acum, având în ogradă piatră de un milion de euro, doar n-o s-o arunce, zice Ţâroiu. Evident c-o va folosi, ca un bun gospodar ce se consideră. La care gazdele sale au insistat să nu-şi bată joc de centrul care se reabilitează la intervale istorice, pavoazându-l cu chinezăriile cumpărate de la firma presată de preţul neserios, cu care a câştigat licitaţia, să procure materiale de construcţii ordinare. Preţurile la materialele din „Olga Bancic” sunt cele mai mici, laudă actualul proprietar al pietrei afacerea încheiată cu ardelenii, în ciuda faptului că cu preţurile cele mai mici nu poţi procura decât marfa cea mai proastă. În ideea de a-şi convinge ascultătorii să nu-i ceară să cumpere produse de calitate, primarul şi-a exprimat temerea că, dacă ţine altă licitaţie, la aceleaşi materiale, există riscul să se aleagă cu preţuri mai mari. Şi s-ar putea să aibă dreptate, căci trăim în ţara tuturor şarlataniilor.

După cum vedeţi, totul se învârte în jurul banului, n-are treabă cu arhitectura de odinioară, cu calitatea, bunul gust ori trăinicia peste decenii. În niciun caz, reabilitarea urbană în „epoca” Ţâroiu nu va străbate timpul, căci n-are cum. Piatra fabricată de chinezi, care există într-un stoc de 25% din ce-i trebuie pentru pavajele propuse în „resturile de executat”, are mari şanse să ajungă - scoateţi batistele! - pe partea pietonală a Bulevardului „Pardon”, montată de ADP, în aceeaşi idee, de ieftin pe toată linia: materiale + manoperă.

Un tânăr arhitect din public, descoperit de Călin Andrei şi agreat, în aparenţă, şi de Liviu Ţâroiu, a pledat în favoarea urmăririi valorii şi calităţii lucrărilor. Adică să abandoneze gândirea de a da utilitate mărfii chinezeşti în zonele emblematice ale centrului istoric şi, cel mai important, să facă „puţin şi bun”. Altfel spus, să nu încerce să se lăfăiască în lucrări pe suprafeţe mari, de dragul de a se vedea ceva. Nu prea i-a plăcut lui Ţâroiu treaba cu „puţin şi bun”, căci nu aşa se strânge electoratul în 2020, care trebuie să fie mult şi… nu neapărat bun. Dar obligatoriu să fie mult. De ce nu-i convine primarului limitarea recomandată de un specialist în arhitectură? „De puţin şi bun ne-am săturat. Am făcut puţin şi nu bun.”, au fost explicaţiile confuze ale acestuia, care, probabil, s-o fi săturat de puţin, nu şi de bunul care a lipsit. Chiar Ţâroiu a recunoscut că aberaţii, cum a fost cauza eşecului „Kretzulescu”, un proiect cu o valoare totală de aproape 600 de miliarde de lei vechi, ratat din pricina ofertei absurde de 60% a câştigătorului, au la bază „preţul cel mai mic”, criteriul determinant al majorităţii licitaţiilor. Este cea mai mare porcărie în materia achiziţiilor, spunea primarul, înaintea căruia noi am repetat-o de ni s-a acrit. Nu este posibil să construieşti un pod cu preţul cel mai mic - cazul Tabaci, care se pregăteşte -, căci rişti să-l găseşti pe prundul gârlei, cu lume cu tot.

Tot arhitectul membru A.S.C.M. a recreat vizual imaginea centrului de odinioară, făcut cu bordură din granit alb, moment în care s-a depănat o poveste la fel de amară precum tragedia parcurilor. Când s-a asfaltat centrul, mai mult de trei sferturi din pavaj a fost scos. Constructorii, pe care nu i-a condiţionat nimeni să nu se atingă de piatră sau, dacă o scot, s-o stocheze, au recuperat materialul şi l-au refolosit. Prin diverse curţi, au bănuit o parte dintre ascultătorii istorioarei. Dar o parte a rămas şi, susţine primarul, se va vedea când va scoate la lumină trecutul în Piaţa Jurământului şi Piaţa Statuii de la Hotelul Regal, reabilitate odată cu străzile Negru Vodă şi Republicii. Lucru care, ne asigură el, se va întâmpla în acest an, cu început şi sfârşit de lucrare. Şi tot în acest an termină, conform susţinerilor sale, Piaţa Primăriei, care n-are nici măcar licitaţia adjudecată. Dar, în două trei-luni după aprobarea bugetului, Ţâroiu zice că sunt şanse să instaleze şantierul sub ferestrele sale. Dacă, de Zilele Municipiului, nu va fi bâlciul cleios, gălăgios şi urât mirositor pe amplasamentul tradiţional ultracentral, noi ne mutăm cu redacţia în Gura Pravăţ.

The most visited gambling websites in The UK