Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un şpriţ (sau mai multe), din banii noştri, în cinstea europenilor

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1283

 

Sosit cu întârziere la dialogul cu cetăţenii al consultantului care a lucrat Strategia de Dezvoltare, în baza căreia va funcţiona GAL-ul Câmpulungului, „aspiratorul” celor 7 milioane de euro de la UE, Liviu Ţâroiu a nimerit într-o larmă de proporţii. Probabil, nerecunoscându-l pe viceprimarul Mărgărin Blidaru, aflat în public, ca orice ascultător de rând, lumea l-a înghesuit pe autorul documentului explicat câmpulungenilor veniţi la şedinţa publică, pentru a-şi spune păsurile. Până să ajungă primarul, aflat pe drumul de întoarcere de la Bucureşti, o pensionară i s-a plâns consilierului primului ministru, moderatorul consfătuirii, de o alunecare a terenului pe strada Livadie, prezentă în peisaj de vreo patru mandate, care, în curând, îi va izola complet de oraş pe puţinii vârstnici rămaşi în casele părinteşti. Reprezentantul companiei care a redactat Strategia a lămurit-o pe bătrânica suficient de isteaţă încât să-şi păstreze energia pentru a-i albi cârlionţii întâiului strateg al urbei că Livadie face parte din teritoriul supus modernizării cu ajutorul banilor europeni. După senioara alunecată din deal în sala de festivităţi a Primăriei, a făcut spume la gură un vecin din vale, din fosta colonie minieră, care şi-a vărsat năduful la adresa primarilor din ultimele trei decenii, unul mai mincinos decât altul în chestiunea gazelor promise a înlocui un sistem de încălzire care a aprins, la propriu, câteva locuinţe din cartier. Gaze, asfalt, canalizare, epurare şi o posibilă anchetă a „ecologiştilor”, care să înfunde definitiv canalul prin care se scurg dejecţiile direct în Râul Târgului, au constituit o turuială îndreptăţită, este adevărat, susţinută de câteva vecine din Drumul Godeni, în faţa căreia consultantul a devenit ascultător cuminte. 

Totuşi, când s-a lăsat din nou liniştea peste sală, după o jumătate de oră de vărsare a focului orăşenilor invitaţi să asculte planurile unor oameni importanţi, şi-a făcut apariţia musiu Ţâroiu, binedispus, după zâmbetul afişat dintr-o ureche într-alta. Avea şi de ce să fie vesel. Aducea veşti bune de la Ministerul Transporturilor, ai cărui şefi îşi dăduseră acceptul pentru reparaţia DN 73, tronsonul aflat pe teritoriul Câmpulungului, de la Podul Anei, până la Gardă. Cei aproximativ 11 kilometri de drum naţional vor fi asfaltaţi, cel mai probabil, la anul, după angajamentul asumat de minister, căruia, vă reamintim, municipalitatea i-a cedat, în vara lui 2016, porţiunea care străbate localitatea. Văzând că oficialii de la Transporturi n-au mişcat nimic în 2017, liberalii l-au presat pe Liviu Ţâroiu să-şi ia drumul înapoi, ca să nu păţească la fel ca în cazul Palatului Culturii, lăsat vreme de 15 ani pe mâna păguboasă a Ministerului Culturii. Dar primarul a insistat ca strada să rămână acolo unde e, că… poate pică ceva pentru DN-ul câmpulungean, care, iată, are şanse să intre în şantier în 2018. 

Dacă tot era rost de noutăţi electorale, Ţâroiu a punctat cu o altă realizare pe cale să se înfăptuiască în aceeaşi zonă: podul căzut, de pe Şoseaua Naţională, pe care, cităm monumentala replică a primarului, „îl reparăm cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, ca să nu cheltuim de la noi, iar banii noştri să ne rămână de şpriţ, de altceva.” La un asfalt proaspăt şi neted turnat de minister şi la un pod nou construit de alt minister, se cade a închina, pahar după pahar, din banii noştri, în cinstea finanţatorilor. Şi-apoi, dacă Ţâroiu o ţine dintr-o accesare de fonduri într-alta, după cum ne „ameninţă”, slavă Domnului că a pus Călin Andrei bani de-o parte, ca să ajungă pentru patru ani de toasturi!                

Revenind la şedinţa de prezentare a GAL-ului şi a Strategiei de Dezvoltare, până să apuce primarul Ţâroiu să împartă veştile votanţilor din sală, acesta l-a înlocuit pe consultant în faţa plutonului de execuţie, format din bătrânele de pe Livadie şi Valea Bărbuşii, necăjite că n-au apă, n-au canalizare, n-au drum, iar de gaze nu mai vorbesc. „M-aţi omorât cu Valea Bărbuşii! Şi Chilii! Şi Livadie!”, a explodat cel săpunit de interlocutoarele cu mâncărimi pe limbă, care orăcăiau că, în locul apei de îmbăiat, primesc poveşti frumoase de la „costumele” de la Capitală. Şi-atunci primarul a luat de la capăt „poezia” explicată în termeni generali de consultant. Alt motiv de nemulţumire a oamenilor simpli din sală, că problematica expusă este prea generală. Generală, că generală trebuie să fie, i-a lămurit primarul venit de la drum lung şi aglomerat cu o limbariţă mai mare decât a cetăţenilor croiţi să-şi strige păsurile în faţa autorităţilor. Ce-au urmărit acestea, prin GAL-ul şi prin Strategia care  au umplut urechile asistenţei timp de două ore, este să dezvolte zonele Pescăreasa, Cazărmii - cu toate străduţele, ulicioarele şi fundăturile, inclusiv Valea Bărbuşii, Chilii, Livadie -, Gruiului, adică o parte din zona de case rămasă fără infrastructură rutieră şi de utilităţi. S-a dorit să fie inclus în program şi Mărcuşul, care nici el n-are canalizare şi reţea de gaz, însă a picat selecţia, din cauză că mărcuşenii sunt oameni înstăriţi. În schimb, alte sărăcii câmpulungene, precum ghetoul Vişoiului şi blocurile ARO, au prins alt tren cu bani via UE - Câmpulung. Iar pentru problemele cu care este frecat din două în două săptămâni la audienţe, zice el, are proiectele făcute. După care a început să se scuze. Adică oricine vine primar nu bate din palme - moment în care Liviu Ţâroiu şi-a trădat nervozitatea după sunetul produs de pleznitura palmelor - şi va rezolva toate probleme oraşului. Oricine vine primar nu se apucă de lucrări unde are cinci case, ci unde are 400. Nimeni care vine primar, nici cel mai deştept din Câmpulung, nu va putea face la toţi o dată. Lovitura de graţie: îl lasă în locul lui, ca primar, pe oricare din sală, despre care este convins că va îmbunătăţi numai zona de domiciliu, spre deosebire de el, preocupat de binele întregii comunităţi. 

Una dintre bătrânele aşezate la trei-patru locuri distanţă de Blidaru nu-l slăbea deloc pe Ţâroiu din reproşuri, ba chiar, la un moment dat, i-a dat magistral peste nas când primarul s-a împăunat că ştie foarte bine ce le trebuie oamenilor, pe orice stradă şi străduţă. Păi, pentru asta v-am ales!, i-a tuflit-o bunicuţa, care, după duşul cu apa, i-a livrat un ghiont pe drumul alunecat pe Livadie. Poftit să urce, într-o zi de iarnă, cu zăpada până la genunchi, primarul s-a arătat contrariat că femeia nu era la curent cu desele lui descinderi până la „doamna din fund”. „Doamna din fund” era de faţă şi, presată de Liviu Ţâroiu, care o punea de martor, a recunoscut cu jumătate de gură că l-a avut musafir. Şi nu o dată. „Am lucrat în ARO, sunt şofer de meserie. Urc pe oriunde. Şi cu Loganul!”, le-a impresionat pe bătrâne pilotul Ţâroiu.

Dacă a urcat pe Livadie, să urce şi pe Valea Bărbuşii, a sărit altă cetăţeană, dar nu ca să urmărească performanţele automobilistice ale şoferului nr.1. Odată epuizată în totalitate răbdarea primarului, acesta nu şi-a mai stăpânit dracii: „Lăsaţi-o Dumnezeului! Lucrăm la apă, o să punem şi o staţie de pompare… Ăştia sunt bani pe care îi obţinem în următoarea jumătate de an, nu mai devreme! Nu mai aveţi răbdare?!” Apoi le-a amintit ce a discutat cu ei la precedentele întâlniri: că nu poate să facă din primul an lucrările programate pentru întreg mandatul. Şi nici măcar studiile şi proiectele. Iar, dacă stă în banii Primăriei, nici în patru ani nu dovedeşte promisiunile făcute. „Dacă aduc acum 3-4 milioane de euro, s-ar putea să le fac în următorii doi ani pe toate.”, i-a scăpat lui Liviu Ţâroiu alt angajament. Iar în ultimul an, dacă sfârşeşte agenda de campanie, poate să stea de şpriţ cu banii din buget salvaţi.   

Ca să nu plece neconsolate de la şedinţă - mai cu seamă că erau neconvinse de Strategie - petentele de pe Livadie, o uliţă care înghite anual de pomană basculante de piatră, care ar putea fi scutite dacă s-ar face o consolidare ca la manual, au primit din partea primarului următoarea ofertă: le aduce de pe Livadie în centru, unde, a reluat şeful Câmpulungului unul dintre obiectivele lui 2017, ridică trei blocuri cu 100 de apartamente. Senioarele, deloc încântate de ideea de a lăsa liniştea periferiei săteşti, rămase fără locuitori, doar cu case goale şi părăginite, în favoarea vacarmului urban, au declinat propunerea şi bine au făcut. Asta pentru că Liviu Ţâroiu are planuri mari cu Livadie. Când consultantul a descris viitorul investiţiilor realizate cu banii europeni, viitor în care pretenţiile beneficiarilor vor creşte de la un centru medico-social la un SPA, a dat el un exemplu, primarul a şi văzut amplasamentul. Pe Livadie merge un SPA, a încheiat conferinţa conducătorul municipiului, care, după ce că a întârziat, a avut chef de caterincă între reprizele de „local kombat” cu supravieţuitoarele cartierului părăsit.

The most visited gambling websites in The UK