Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Om bogat, om sărac”, dependenţi de locuinţele Primăriei

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 842

 

Contrast locativ pe ordinea de zi a întâlnirii aleşilor de aseară, când au avut ocazia să se manifeste generoşi cu cetăţenii dependenţi de locuinţele Primăriei. Cum au făcut scribii implicaţi în munca de redactare a documentaţiei de şedinţă, că au „împreunat” lumea bună din cea mai tânără periferie imobiliară a Câmpulungului, construită după Revoluţie, cu sărăcimea Vişoiului, lipsită de pretenţii de confort legat de vecinătate ori lărgimea casei. Sunt câmpulungeni care trăiesc atât de modest, încât îşi doresc să aibă cât mai puţin spaţiu de întreţinut. În septembrie, patru persoane, două cu familie, două fără familie, au fost amăgite de votul dat în Consiliul Local, pe care l-au crezut valid inclusiv cei care au ridicat mâna. Pentru negura deznodământului unei iniţiative votate în forul legislativ, principalul responsabil este secretarul Nicolae Ghinea, care nu anunţă, după ce contabilizează opţiunile aleşilor, dacă proiectul de hotărâre a trecut ori ba. Ca să ştie şi cetăţeanul dacă acestea au devenit sau nu legi locale. Uite că se întâmplă să fie în dilemă nu numai „omul de pe stradă”, ci înşişi legiuitorii, care, în ciuda experienţei la masa celor 19, încă bâjbâie în privinţa numărului de voturi necesar adoptării unei hotărâri de Consiliu. În cazul celor patru propuneri de atribuire de locuinţe unor cetăţeni cu probleme sociale reale, contestaţi de o parte ai aleşilor, şi de la putere, şi de la opoziţie, pe motiv că n-au aşteptat prea mult ca să primească o casă de la Primărie, n-a planat nicio clipă bănuiala că votul a fost un eşec. Nu s-a revoltat nimeni că nişte nefericiţi limitaţi în aspiraţii - căci nu este o plăcere să stai în infecţia din „17” - au fost refuzaţi, din cauză că nu li s-au ofilit cererile în sertarele conţopiştilor implicaţi în trierea dosarelor. După şedinţa din septembrie, toată lumea - mai puţin consilierii care s-au exprimat potrivnic - a plecat acasă împăcată că a făcut un bine unor semeni care îşi duc zilele cu venituri poate nici cât indemnizaţia lor. 

Câteva zile mai târziu, când aleşii s-au reîntors la „muncă”, la o şedinţă convocată de îndată de Liviu Ţâroiu, liberalii mustăceau că, pe fondul aiurelii Executivului, care încurcă cerinţa majorităţii simple, de jumătate plus unu, cu cea a întrunirii a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, proiectele de hotărâri cu locuinţele au picat cu brio. Cinci voturi defavorabile au năruit hotărârea cu iz social. Liberalii Bogdan David şi Ionel State s-au declarat împotriva persoanelor selectate de subalternii lui Ţâroiu. Au echivalat cu un vot negativ şi abţinerile exprimate de colegii de partid Lucian Ionescu şi Cristi Creţu, iar, de la PSD, de Nicolae Dumitrescu. De ce s-au cramponat aceştia? Numele petenţilor nu le spuneau nimic celor care, ca membri în comisia de repartizare, au primit la audienţe zeci de persoane, care le-au depănat zeci de poveşti demne de „Acces direct”. Iar cei propuşi nu se aflau printre ei. Adică erau noi intrări pe listă, cu intrare pe uşa care trebuie, de au aterizat cu atâta precizie în  spaţii care sigur erau libere de mai multe vreme. Graţiile în care s-ar fi aflat un muncitor de la ADP, pentru care s-a găsit rapid o locuinţă, au generat înverşunarea celor cinci consilieri locali, care s-a răsfrânt şi asupra celorlalte trei cazuri. Chit că o femeie nu cerea nimic în plus, dimpotrivă, în minus. Adică ea făcea un bine autorităţilor, predându-le un apartament cu două camere, a cărui încălzire nu şi-o permitea, cu condiţia să-i dea în schimb o garsonieră. Din păcate, tăvălugul votului aşa-zis justiţiar a antrenat şi acest transfer de care ar fi beneficiat o familie cu copii aflată pe lista de aşteptare. Sergiu Cicu a avut o încercare disperată de a-şi convinge colegii să nu respingă cererile unor nefericiţi care vieţuiesc în condiţii sub demnitatea umană. O femeia se înghesuia cu fiica şi fiul, ambii trecuţi de 20 de ani, într-o singură încăpere, fără pic de intimitate personală şi fără aer, până la urmă.        

Proiectele ghinioniste au reapărut pe ordinea de zi a şedinţei din octombrie, cu mici modificări, altfel n-ar fi putut fi repuse în dezbaterea Consiliului. Familia cu trei membri, selectată a se muta într-un apartament de pe scara reabilitată a blocului 17, a fost înlocuită cu o femeie şi fiul ei. Iar în cazul celor două femei singure s-au inversat locuinţele propuse a li se acorda cu o lună înainte, în blocul 9, în continuarea Turnurilor. Numai că cea care trebuia să stea la etajul III urcă la IV, iar vecina coboară în locul ei. Datele problemei rămân neschimbate în cazul familiei domiciliate la etajul IV, pe scara groazei din „17”, într-o garsonieră în care simţi că te sufoci singur - darămite trei inşi -, care a cerut, dar n-a primit, încă o garsonieră pe acelaşi palier, eliberată de un vecin bolnav. 

Întrucât această relatare precede rezultatul dialogului între legiuitorii comunităţii, vom prezenta cu altă ocazie ce au decis gestionarii averii publice, din care fac parte şi aceste locuinţe. Însă atâta trăncăneală virulentă pe seama unor amărâţi, cum a fost în septembrie, aduce cu speţa veteranului de război nonagenar, cu sechestru pus pe casă, din cauza prejudiciului cauzat statului, plimbând gratuit navetişti cu trenul pe ruta Botoşani-Bucureşti, cu tichetele sale de călătorie. Tot aşa şi ai noştri.  

În antiteză cu sărmanii târgului, la şedinţa de ieri după amiază, au stat VIP-urile din cartierul ANL. Primii mutaţi, pe timpul lui Buta, în blocul continuat de Bălan, cu ANL. Prima scară, plătită din bugetul local, cu regim de „locuinţe de serviciu”, ajunse la specialişti unul şi unul, încă le dă inspiraţie aleşilor care, pesemne, nu s-au săturat să audă de D22, de vreme ce nu scapă o dată pentru totdeauna de subiect. Finalul foiletonului care a strepezit dinţii magistraţilor autori ai unui noian de hotărâri judecătoreşti în speţa ramificată într-un deceniu de procese într-o groază de dosare este sigur: apartamentele se vând. Acum se „joacă” preţul. Locatarii tind, iar Primăria nu se opune, către un preţ cât mai mic. Un lot de trei apartamente ai căror chiriaşi nu vor să mai aştepte - şi n-au de ce să mai aştepte - încheierea pentru toate apartamentele de pe scară a evaluării expertului, care a rămas să stabilească ce şi de cât şi-a îmbunătăţit fiecare cuibuşorul, a „forţat” ordinea de zi. Cele douăsprezece spaţii de pe scara A au generat un schimb de replici furibund şi la sfârşit de august. La sfârşit de septembrie… pauză, pe motiv că specialistul n-a fost gata cu tema de lucru, probabil, din cauza locatarilor care nu-şi mai găsesc chitanţele şi facturile pentru dotările din locuinţele Primăriei. În cazul a trei dintre ei, lucrurile sunt clare, de vreme ce a existat propunerea Executivului lansată Legislativului de a încuviinţa tranzacţia. Documentaţia lui Ghinea a protejat identitatea cumpărătorilor, chiriaşii apartamentelor 8, 9 şi 13. O altă premieră instituită de secretar înainte de a se pensiona, căci până acum numele celor care cumpărau nu erau niciun secret. Primii trei pentru care expertizele sunt gata sunt şoferul şi consilierul primarului, Mugurel Minciună, Emil Maiorescu, cel care a iniţiat, în numele vecinilor, procesele cu Primăria, şi medicul chirurg Nicolae Benga. În cazul lui Minciună şi al lui Benga, calculele expertului, refăcute cu îmbunătăţirile dovedite cu acte, nu diferă mult de prima versiune a lucrării sale. Angajatul Primăriei plăteşte pentru locuinţa cu trei camere 12.000 de euro, cu 100 de euro mai puţin decât în evaluarea iniţială, când s-au luat de bune declaraţiilor ocupanţilor. Chirurgul plastician va da şi el mai puţin cu 400 de euro, preţul final scăzând la 9.900 de euro pentru garsoniera de la mansardă. În schimb, cel mai pătimaş chiriaş, Emil Maiorescu, este pus la o cheltuială majorată cu 3.700 de euro faţă de cât stabilise expertul în faza în care locatarilor nu li s-a cerut să scotocească după hârtiile cu care au cumpărat materiale de construcţie ori lucrări. Apartamentul cu patru camere al lui Maiorescu a crescut la 24.600 de euro, de la 20.900 de euro.   

Veşti bune şi pentru ANL-iştii interesaţi să devină proprietari. Primăria a ajuns în etapa încropirii unui regulament în baza căruia vor fi înstrăinate apartamentele pe care, vorba lui David în contextul cu săracii, care îi convenea, le-a primit cine a avut intrare unde trebuie, el fiind unul dintre cei cu acces neîngrădit pe uşa potrivită. Chiar şi în administraţia PSD, Liviu Ţâroiu având motive să-l recompenseze pentru dispariţia din văzul lumii, în campania electorală, a candidatului liberal.    

 

The most visited gambling websites in The UK