Menu
TRAFIC

Prin ce case umblă aleşii noştri!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 858

 

Aleşii s-au împotmolit din nou într-o chestiune simplă, cum apreciază proaspăt revenitul în Consiliu Constantin Ivan, după o absenţă de câteva mandate, în care am auzit până la refuz de scara A a blocului D22, scara „specialiştilor” cadorisiţi cu locuinţe de serviciu de primarul Sorin Buta. Simplă n-a fost până acum, de vreme ce instanţele de judecată au făcut toată treaba în locul Primăriei, dar, chiar şi aşa, Primăria n-a putut nici măcar duce la îndeplinire ce au pus-o magistraţii să facă. Cronologic, cele mai importante etape ale telenovelei imobiliare câmpulungene, poticnite la doi-trei ani, arată astfel. Pe la începutul lui 2009, Primăria s-a hotărât să vândă locuinţele către ocupanţii care îi plăteau chirie de nouă ani. Dacă au văzut că proprietara nu trece la fapte, chiriaşii au obţinut imboldul necesar la Tribunalul Argeş, care, în 2011, a obligat pârâta, adică municipalitatea, să încheie tranzacţia cu locatarii, conform acelei hotărâri de Consiliu din 2009. Pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a celor stabilite de tribunal acum opt ani se prevăd penalităţi în sumă de 200 de lei pe zi. În primăvara lui 2012, an electoral, în care trebuiau mulţumiţi şi votanţii cu cereri de cumpărare din D22, politicienii aflaţi atunci la conducere au aprobat o hotărâre cu nişte preţuri estimate de un specialist contractat de Primărie, anulată, însă, în 2014! Ce s-a întâmplat în 2014? O nouă hotărâre, pentru o nouă evaluare, care a fost gata în 2017!              

În sfârşit, s-a ajuns la sfârşit, dar nici acesta nu pare simplu. La trei ani distanţă de momentul în care membrii Consiliului în funcţiune în 2014 s-au pus de acord să comande un al doilea raport de evaluare, întrucât cel întocmit în 2012 a dat nişte preţuri de vânzare care n-au convenit nimănui, nici vânzătorilor, nici cumpărătorilor, lucrarea a ajuns pe masa Consiliului. După trei ani! Şi puţin a lipsit ca foiletonul locativ să capete o extensie până la „Paştele Cailor”, dacă îi pişca necuratul pe consilieri să aprobe sugestia Executivului lui Liviu Ţâroiu: o comisie formată din subordonaţii săi din Primărie şi din Consiliu, care să stabilească valoarea deducerilor şi valoarea finală de vânzare, ţinând cont de lucrarea predată în iulie 2017 de expertul autorizat.      

Ştie tot românul că, atunci când vrei să „îngropi” o chestiune deranjantă, scoţi la înaintare o comisie, care „lucrează” până uită lumea de „obiectul muncii” acesteia. Ţâroiu ar fi vrut să retragă din textul hotărârii articolul cu comisia, dar n-a mai apucat, de logoreea lui Sergiu Cicu, dezlănţuit în favoarea chiriaşilor, căruia preşedintele de şedinţă Blidaru i-a dat cuvântul înaintea primarului, lăsat să aştepte cu mâna ridicată. Şeful Executivului a motivat necesitatea comisiei prin faptul că funcţionarii şi consilierii desemnaţi în acest scop urmau să stabilească ce se scade din preţul estimat de expert, nu valoarea, deşi hotărârea era clară: „valoarea deducerilor”, care era tot treabă de specialist. Şi-apoi nu mai era cazul ca aleşii şi angajaţii Primăriei să decidă ce îmbunătăţiri trebuie luate în calcul, de vreme ce dispusese instanţa în cazul lui Florian Popescu: centrală termică, gresie - faianţă, termopane şi uşa de la intrare. Punct. 

După ce au comparat cifrele din 2012 cu cele din 2017, vânzătorii au ajuns la concluzia că estimările expertului din prezent sunt peste cele ale colegului care a făcut calculele în urmă cu cinci ani. Numai că, după cum am spus mai înainte, nu sunt preţurile finale, întrucât trebuie scăzut plusul de confort adus de beneficiarii spaţiilor de la stat în cei 18 ani trecuţi de la repartiţie. În această fază se află părţile: Primăria, Consiliul Local, chiriaşii şi expertul venit cu explicaţiile la purtător în faţa aleşilor şi a comunităţii locale, care a suportat „notele de plată” ale proceselor pe bandă pierdute de autorităţi. Se calculează cât au costat dotările şi lucrările, pe baza documentelor de achiziţie, care, spre binele cumpărătorilor, sperăm că au şi fost păstrate, dacă nu ţin să dea din nou ochii cu judecătorii, după cum le-a recomandat jurista şefă. 

Însă nici ce-a calculat expertul până în acest moment nu este pe placul tuturor din Consiliu. De exemplu, opoziţia a remarcat nişte discrepanţe uluitoare între preţurile estimate pentru două apartamente cu aceeaşi suprafaţă totală, puţin peste 72 de metri pătraţi, şi acelaşi număr de camere, trei. Cel ocupat de şoferul şi consilierul primarului, Mugurel Minciună, a fost evaluat la 22.000 de euro, în timp ce locuinţa de deasupra, deţinută de fiul fostului consilier PDL/PNL Ion Dumitraşcu, Viorel Dumitraşcu, la 17.600 de euro. Diferenţă de 20%, a sărit preşedintele PNL Câmpulung, nu pentru fiul colegului de partid, nici pentru confidentul primarului, ci pentru a reclama o anomalie care nu putea fi generată de diferenţa de nivel, cum a argumentat Liviu Ţâroiu cei 4.400 de euro, care scumpesc căminul celui mai apropiat dintre subalternii săi.

Evaluatorul, în apărarea lucrării sale, a susţinut că apartamentul de deasupra - adică cel al lui Dumitraşcu - arată mult mai bine, ca finisaje, ca tâmplărie, ca orice decât cel de dedesubt. Chiar i-a sugerat „ANL-istului” - şi altora care au îndoieli - să meargă în vizită la vecini ca să compare. La care David, care a anunţat că ştie apartamentele foarte bine, l-a contrazis pe expert, foarte sigur pe el că în locuinţa lui Minciună s-a investit mai mult decât în cea a lui Dumitraşcu. „Dacă dumneavoastră spuneţi că apartamentul 11 are îmbunătăţiri mai multe decât apartamentul 8, vă înşelaţi amarnic.”, afirmaţia lui David fiind confirmată de primar, după al cărui gust arată mai bine „cuibuşorul” angajatului său. Expertul, însă, ţine la opinia sa, fiind convins că cele 20 de procente între locuinţele care, după cum se vede treaba, îi au frecvent ca musafiri pe aleşi, de vreme ce ştiu ce au unii şi alţii în casă, nu înseamnă o diferenţă prea mare. Adică poate să fie şi de 50% la apartamente situate unul peste altul, dacă unul este suprafinisat, iar celălalt are finisaje medii spre slabe.   

În aşteptarea celei de-a doua variante cu investiţiile despre care aleşii au sporovăit mai bine de o oră, ne limităm la prima, care are la bază estimările expertului. Or, în acest document, apartamentul lui Dumitraşcu are îmbunătăţiri de puţin peste 2.000 de euro, iar al lui Minciună, de aproape 10.000 de euro. Să vedem ce-o ieşi într-un final, deşi, dacă se mai lungesc mult, vorba unuia dintre ei, ajung să le dea bani consilierii chiriaşilor, plus apartamentele cadou.

The most visited gambling websites in The UK