Menu
TRAFIC

Miroase a mărire a tarifului la gunoi

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 946

 

Este senzaţia care ne încearcă, după anul de probă, în care câmpulungenii, momiţi cu o micşorare de 1,25 lei, s-au declarat, fiecare după cum şi-a amintit câţi trăiesc în casă, căci doar nu veneau cei de la Primărie - aceia care jumătate sunt în Kaufland, jumătate în Lidl, la miezul zilei, vorba unui fost şef, care murea de singurătate la serviciu - să verifice dacă dă masa cu casa. Adică „bucăţile” declarate cu suflarea care figurează în catastifele de evidenţă a persoanei şi cele de naşteri, bineînţeles, şi copiii fiind puşi la plată. Parcă era vorba de o hotărâre de Consiliu, în completarea celei din decembrie, prin care copiii până la o anumită vârstă, asupra căreia conveneau aleşii, să fie exceptaţi de la plată. Asta deşi sunt fel şi fel de discuţii şi frângeri de mâini că cei mici produc gunoi mult şi nociv, pamperşii fiind un pericol pentru mediu. Or fi, dar ce vină au purtătorii temători de oliţă, cărora este chiar culmea să li se impute din indemnizaţia de creştere taxa de gunoi! Din primăvară, de când, verbal, aleşii şi-au asumat acest angajament, pe ordinea de zi a şedinţelor care au urmat n-a intrat nicio propunere de modificare a regulamentului, din care să fie scoşi preşcolarii. Te pomeneşti că Executivul n-a găsit copii declaraţi în formularele depuse la Primărie, cu excepţia celor ai câmpulungenilor de altă confesiune religioasă, de la care a pornit ideea de despovărare a părinţilor de taxa percepută pentru juniorii din familie. Sau s-o fi rezolvat tacit, printr-o dispoziţie a primarului, pentru cei care au solicitat, deşi, dacă asta s-a întâmplat, era normal să se aplice nediscriminatoriu. Şi săracului, şi bogatului, şi celui cu un copil, şi celui cu treisprezece. 

În fine, peste subiectul creării unui mic avantaj puţinilor câmpulungeni care mai au curaj să facă copii s-a aşternut tăcerea, probabil şi din cauză că „portărelul” n-a reuşit să atingă target-ul convenit cu Financiar Urban, de 22.500 de cetăţeni, care să verse, lunar, la buget câte 7,50 lei fiecare, pentru gunoiul ridicat. Până la sfârşitul perioadei de declarare, sigur nu-l atinsese. Or dacă mai scotea şi copiii, aceia puţini, ai căror părinţi n-au ascuns că-i au… ar fi însemnat chiar să-i pună la muncă pe subalterni ca să depisteze apartamentele şi casele ai căror proprietari s-au fofilat de la obligaţia spovedaniei la Primărie între Bobotează şi Buna Vestire. Pentru unii dintre noi, pretenţiile Primăriei chiar au constituit o corvoadă de câteva sute de euro, drumul dus-întors cu avionul, pentru că au venit oamenii din străinătate ca să facă pe plac conţopiştilor îngenunchiaţi în faţa firmei lui Văsâi. 

Descoperirea netaxaţilor, care folosesc tomberoanele dintre blocuri, cot la cot cu bunii-platnici, este o datorie obligatoriu de îndeplinit de către funcţionari, afirmaţie pe care o susţinem cu toată seriozitatea. Nu ca să moară capra vecinului, ci ne gândim la faptul că 2018 ne va aduce o deloc surprinzătoare mărire a tarifului la gunoi, situaţie în care, dacă suntem mai mulţi, vom simţi mai uşor scumpirea. Suntem aproape convinşi că se va întâmpla, mai cu seamă că avem chestiunea caldă a cumpărării acţiunilor deţinute la Edilul de Văsâi, la preţul dorit de vânzător. Recapitulăm, în două vorbe, cum s-au comportat ai noştri în relaţia cu afaceristul piteştean, căruia i-a mers negocierea şnur. În toamna lui 2007, 31% din Edilul vândute de Consiliul Local lui Văsâi cu 2,38 milioane de lei. În vara lui 2017, treimea răscumpărată de la omul de afaceri cu 3,34 milioane lei. 

Parcă era vorba că negocierile încep de la maximul de 3.307.000 lei, valoarea identificată rapid în buget, la rectificarea de la sfârşitul lui iulie, când economiştii din subordinea lui Ţâroiu au cerut să se suplimenteze alocarea modestă de la începutul anului. N-am visat noi cifrele, ci apar, negru pe alb, în raportul Direcţiei Economice din 21 iulie 2017, din care cităm: „Pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni este necesară suplimentarea sumei prevăzute iniţial prin bugetul local pe anul 2017, de la 200 mii lei, la 3.307 mii lei, adică suma de 3.107 mii lei. Se propune ca suma de 3.107 mii lei, necesară pentru cumpărarea acţiunilor, să se realizeze prin utilizarea sumei de 963 mii lei din excedentul bugetar al anilor precedenţi, iar diferenţa de 2.144 mii lei, prin virări de credite bugetare rămase disponibile.” 

Aceasta era suma cerută de economişti, care era cu aproape 50.500 lei mai mică decât dăduse expertul, adică 3.357.451,17 lei. O lună mai târziu, maximul, pentru care Liviu Ţâroiu se bătea cu pumnul în piept că nu va fi depăşit, a ajuns la 3.340.046,25 lei. În fine, negociatorii consideră tratativele un succes, fiindcă au salvat 17.000  lei din valoarea dată de expert!   

Acum vă este clar de ce a acceptat firma „marea reducere” la gunoi, de la 8,75 lei, cât percepea cât s-a descurcat singură cu abonaţii, la 7,50 lei, „Black Friday-ul” cu care au fost ispitiţi câmpulungenii ca să stea la încă o coadă, pentru transferarea daravelei de la Financiar Urban la Primărie. Urma lovitura cu acţiunile Edilului. Chiar şi fără ea, cu un venit sigur, vărsat de Primărie, are certitudinea a aproximativ 170.000 lei lunar. Adică 2 milioane de lei pe an sau 20 de miliarde, în banii vechi, încasare de care ne îndoim că le-a reuşit celor de la Financiar Urban după ce au fost scoşi de pe factura Edilului. 

În condiţiile unei victorii atât de facile în faţa autorităţilor locale, ne aşteptăm ca o majorare a taxei la gunoi să fie o joacă de copil pentru patronul de la Financiar Urban. De altfel, portiţa a fost lăsată deschisă de când s-a introdus noul sistem, inserându-se în regulament o prevedere în acest sens. Taxa poate creşte anual „prin hotărâre a Consiliului Local sau la propunerea operatorului, în cazul în care intervin modificări semnificative ale echilibrului contractual.” De nu vom auzi că a crescut uluitor cantitatea de gunoi, căreia oamenii salubrităţii private nu-i mai fac faţă, la un amărât de 7,50 lei, care este musai să salte…

The most visited gambling websites in The UK