Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ex-primarul, în rol de primar, ca să nu deruteze electoratul

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1196

 

Îndreptându-ne către Vlădeşti, ai cărei locuitori aveau programată duminică sărbătoarea comunei, am avut convingerea că eşarfa de primar o va purta Leonard Şerban, viceprimarul care, de săptămâna trecută, exercită prerogativele de şef al Executivului. Cristian Hristu Dică şi-a pierdut mandatul pe fondul unei incompatibilităţi care l-a urmărit din vremea când era consilier local şi l-a lovit când i-a fost lumea mai dragă: la un an de la câştigarea celui de-al doilea mandat de primar. Odată epuizată procedura în instanţă - o procedură greoaie, de durată, care i-a permis PNL-istului devenit PSD-ist, la migraţia din toamna lui 2014, să simtă gustul funcţiei de şef de Primărie -, prefectul a emis, zilele trecute, ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Hristu Dică. S-a întâmplat taman în săptămâna în care exersa speech-ul de gazdă a musafirilor de la judeţ, spulberând motivul de petrecere pentru primarul care le-a dat suficiente motive sătenilor să-l voteze şi a treia oară, în 2020. Parcul cu fântână arteziană, cum la Câmpulung nu găseşti, căci la noi nu s-a putut mai nimic în materie de estetică urbană, este de o mie de ori mai frumos decât „sărăcia” de 13 miliarde, în banii vechi, din Grui, în care nu găseşti strop de răcoare. Nu tu un foişor, nu tu o frunză… câmp complet lipsit de arbori, în soare, în care îţi aduci copilul, vara, pe căldurile care ne-au nenorocit în 2017, numai dacă îţi lipseşte o doagă.

Revenind la Vlădeşti, care, la fel ca municipiul, se lasă, de nevoie, condus de viceprimarul pricopsit cu atribuţii de primar, ne gândeam, pe drum, ce stres o fi pe capul bietului om, obişnuit cu munca de teren, să facă pe amfitrionul oamenilor de vază invitaţi la cel mai important eveniment din viaţa comunităţii. Când colo, cine era pe scenă, prezentând programul desfăşurat în aşteptarea delegaţiei oficiale, care cobora dealul Măţăului?! Cristian Hristu Dică, fost primar din ziua în care prefectul i-a semnat ţidula deposedantă de funcţie, în baza hotărârii judecătoreşti. Evident, fără eşarfa tricoloră, căci nu mai avea dreptul s-o poarte. În timp ce fostul primar făcea în continuare pe primarul, actualul, interimar, situaţie în care se află până la organizarea de alegeri la Vlădeşti, supraveghea terasele, ca să se asigure că totul este în regulă. Adică munca de teren, pe care chiar a prestat-o cu simţ de răspundere, cât a fost secundul lui Hristu Dică. Numai că, duminică, avea tot dreptul să etaleze simbolul funcţiei ce-i revine, lucru pe care nu l-a făcut. Parcă a fost o înţelegere între cei doi să nu poarte nici Leonard Şerban eşarfa de primar, căci nu dădea bine la electorat schimbarea subită de lider, în circumstanţe pe care omul de rând, oricum, nu le înţelege. Nu pricepe cetăţeanul că n-are voie nevasta, cumnata ori altă rubedenie, de sânge sau prin alianţă, să facă afaceri cu Primăria atâta vreme cât eşti consilier local, viceprimar ori, mai rău, primar.              

Ca să aveţi o imagine mai clară a ceea ce s-a întâmplat la Vlădeşti, încercăm un mic exerciţiu de imaginaţie, comparând cu Câmpulungul, care, la începutul lui 2015, şi-a pierdut primarul ca urmare a unei condamnări. Ce-i drept, o condamnare mai gravă decât ce a păţit Hristu Dică. Ediţia 2015 a Zilelor Municipiului l-a avut, fireşte, maestru de ceremonii pe Liviu Ţâroiu, care era viceprimar cu atribuţii de primar. Cum era dacă ex-primarul Călin Andrei se cocoţa pe vreo scenă, ţinea discursuri în public şi primea invitaţii din rândul oficialităţilor politice, cum a făcut acum două zile Hristu Dică?! În timp ce Ţâroiu umbla pe la mese şi întreba oaspeţii dacă sunt mulţumiţi ori purta în continuare plăsuţele cu daruri şi buchetele de trandafiri galbeni, când avea tot dreptul să aleagă roşii, el fiind primarul, fie şi provizoriu?! 

Ei bine, la Vlădeşti a fost posibil scenariul descris mai sus. Ex-primarul la microfon, ex-primarul în întâmpinarea alaiului de superiori de la partid, ex-primarul prezentând pe scenă oficialităţile şi invitându-le să rostească mesajele pentru consăteni. Într-un fel, parcă s-a dorit ca mulţimea să nu simtă schimbarea produsă la conducerea Primăriei. Comparând din nou cu municipiul, vă împrospătăm amintirile legate de plecarea lui Călin Andrei, precizând că acesta a părăsit biroul de primar imediat cum i-a venit hârtia de la Prefectură, de încetare a mandatului, la trei săptămâni distanţă de hotărârea de condamnare din 5 februarie 2015. În acest răgaz a continuat să fie primar de formă - a condus chiar dezbaterea publică a bugetului local -, fără a mai semna vreun document. Dar, după ordinul prefectului - pe care l-a atacat fără rost, demers pe care intenţionează să-l iniţieze şi Hristu Dică - nu s-a mai fâţâit, ca fost şef de Primărie, pe la nicio acţiune publică. 

Liderul PSD Argeş, Şerban Valeca, a avut o încercare subtilă de a justifica prezenţa pe scenă a colegului de partid rămas fără mandat, numindu-l „organizator” şi mulţumindu-i pentru eforturile depuse ca organizator. N-a omis să-l menţioneze şi pe primarul interimar Leornard Şerban, care s-ar fi cuvenit să conducă ceremonia, căci era în stare. Când a venit echipa de filmare a Televiziunii Române, pentru un reportaj despre o zonă afectată de inundaţii din Vlădeşti, viceprimarul a fost împins, pentru explicaţii, în faţa reporterilor de la Bucureşti, ieşind onorabil din situaţia ingrată pentru un lider de administraţie publică locală responsabilă de protejarea avutului public şi privat. Dacă s-a descurcat atunci - mai bine chiar decât i-ar fi ieşit lui Ţâroiu cel „marinat” la fiecare vijelie care a măturat târgul, deci, incomparabil mai experimentat la a lua apă la bord decât colegul de la Vlădeşti -, se descurca sigur şi acum.

Încurcat momentul înmânării plachetei Consiliului Judeţean, pe care, în mod normal, trebuia s-o primească Leonard Şerban, dar care a trecut prin mâinile amândurora, înainte de a se opri la succesorul lui Hristu Dică. Ce-a vrut să arate PSD, acceptând acest teatru care nu-şi avea rostul? Că susţine nevinovăţia lui Hristu Dică, chit că instanţa a hotărât contrariul? Apropo, omul Prefecturii, instituţia care a confirmat hotărârea judecătorească, prin ordinul emis de Emilian Dragnea, n-a mai ajuns la Vlădeşti, deşi, câteva ore mai devreme, fusese în Muscel, cu o plachetă aniversară pentru primarul de la Mioarele.

The most visited gambling websites in The UK