Menu
TRAFIC

Pierdut opoziţie. Găsitorului, recompensă. Cu condiţia s-o ţină el

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 2283

În această săptămână, patru dintre cei şase consilieri liberali, în frunte cu preşedintele reales, au făcut din nou dovada laşităţii, lipsind de la o şedinţă convocată de urgenţă de primar, despre care se ştia de o săptămână că va avea loc. Se vota o hotărâre de o importanţă capitală: aderarea CL, ca acţionar majoritar al Edilului, la o asociaţie de dezvoltare intercomunitară din Constanţa, compusă din 69 de membri, municipii, oraşe şi comune din mai multe judeţe. Cele 69 de administraţii locale, grupate în acest A.D.I., au delegat serviciile de apă şi canalizare unui operator regional, Raja. Un nume care sună cunoscut muscelenilor, graţie intervenţiei de amploare la avaria magistralei, din martie 2015, care a înlocuit lucrarea cârpacilor noştri cu o treabă de profesionişti. Ce înseamnă această aderare votată de majoritatea lui Ţâroiu şi fără liberalii, după care n-a plâns nimeni? Primul pas către delegarea, într-un viitor apropiat, a operării pe teritoriul municipiului. Aşadar, odată încheiate socotelile cu privatul din Edilul, cu care municipalitatea câmpulungeană nu va fi acceptată în asociaţie (condiţia fiind ca operatorul local să fie 100% de stat), etapa următoare va fi preluarea serviciilor, pe care ni le prestează în prezent Edilul, de către Raja. Adică apa şi canalizarea. La şedinţa de îndată, n-a comis nimeni imprudenţa să deschidă gura ca să întrebe: ce se va întâmpla cu Edilul? S-a discutat, însă, la A.G.A. din 4 aprilie, când gazdele de la Edilul, cărora li s-a alăturat o mână de consilieri locali - deşi acţionarii ar fi trebuit să fie în efectiv complet, dată fiind importanţa parteneriatului în privinţa căruia urma să fie bătută palma - au avut oaspeţi de la Raja, reprezentată de trei directori la dialogul cu autorităţile locale. Acolo, s-a atins chestiunea personalului Edilului, despre care cei de la Raja susţin că va fi menţinut în totalitate. Cu condiţia (pe care s-ar putea s-o pice jumătate, chiar trei sferturi dintre angajaţii Edilului), de a îndeplini criteriile de performanţă stabilite. Deci, e „de bine”. La fel, şi cu preţul apei (şi al canalizării), care, odată modernizat sistemul de utilităţi, va creşte. Acum, nu doreşte nimeni să producă un şoc populaţiei, care va fi nevoită să accepte, într-un final, sacrificiul unei facturi mai mari la apă. Pentru că apelând la sloganuri de tristă amintire, gen „Nu ne vindem ţara”, rămânem tot cu conducta de apă făcută de nemţi, în timpul războiului.

De ce nu fac investiţiile ai noştri, ar putea întreba omul de rând, nemulţumit să audă că va veni vremea să plătească mai mult pentru apa care curge de la munte? O dată, pentru că legislaţia va impune condiţia accesării banilor europeni sau guvernamentali de către un operator regional. În al doilea rând, din cauză că noi n-avem o administraţie în stare să acceseze fonduri europene. Şi chiar de le-ar accesa, nu este în stare să deruleze cu succes un contract cu fonduri europene, cum s-a văzut la „Kretzulescu”. Aşa s-a ajuns la Raja, care stă de mai multă vreme pe la porţile Edilului, văzut drept salvatorul infrastructurii de utilităţi, pentru care, oricum, plăteam tarife într-o continuă creştere, în condiţii de secetă persistentă în materie de investiţii.

Să revenim la şedinţa A.G.A., unde „fură” puţini aleşi curioşi să afle ce au de zis musafirii de la Raja şi, mai ales, să afle ce interese au. Că tot s-a vorbit, acum trei zile, de interese, ascunse, neascunse, de condiţiile pe care ni le vor pune… Păi, dacă nu te-ai dus la A.G.A., ca să-i întrebi pe directori, faţă în faţă, ce urmăresc, îl întrebi pe Ţâroiu ce urmăresc oamenii ăia?! Au servit A.G.A. la Edilul, cu participare constănţeană, opt de la PSD, nouă cu primarul, şi trei de la liberali. Restul au un job/business care nu le permite să se dedice treburilor comunităţii suplimentare şedinţelor de Consiliu şi celor de comisie. Cu acea ocazie, Liviu Ţâroiu a anunţat că cele tratate vor face obiectul unei hotărâri, pentru care urma să fie convocat Consiliul în săptămâna următoare Adunării Generale de la Edilul. După fix o săptămână, când s-a ţinut extraordinara, David şi Ionescu s-au pierdut pe traseu, venind, în schimb, doctoriţa Anca Dumitrescu. Să zicem că situaţia medicului Mănescu este mai complicată, din cauza serviciului la Bucureşti, însă restul ar fi trebuit să facă tot ce le stătea în putinţă ca să participe. Căci n-aveau pe ordinea de zi o banală rectificare de buget, ci primul pas al viitoarei preluări a obiectului de activitate al Edilului - deci, a Edilului, într-un final - de către Raja.     

Însă strategia opoziţiei, fleşcăite ca un terci, este nu să se lupte cu puterea, să împiedice presupusele ilegalităţi ieşite de pe banda de fabricaţie „deşirată” între biroul nr.1 şi Consiliul Local PSD-ist. Dacă ai cunoştinţă că urmează să se comită o faptă penală, mai cu seamă că la mijloc sunt bani publici, nu cauţi să previi infracţiunea?! Oare, n-ai o datorie faţă de cetăţeni, să le aperi taxele şi impozitele plătite ca să se mişte ceva în Câmpulungul acesta prăpădit?! În cazul Edilului, dacă este ceva necurat în afacerea „Constanţa”, de ce n-ai venit la şedinţă să spui, de exemplu, că angajaţii vor fi daţi afară, iar câmpulungenii vor plăti la apă ca la gaz. Dacă asta este temerea PNL-ului. Dar nu, în viziunea rămăşiţei şubrede, livide, a partidului puternic de altădată, tactica adoptată este să sară ca iepurii în tufişuri, să nu-i ia în cătare vânătorul Ţâroiu. Astfel de lucruri se întâmplă din cauză că sunt mult prea obişnuiţi cu apatia din cele trei mandate liberale, ca să accepte sau să respingă o schimbare hotărâtoare. Deşi alternativa onorabilă la plonjatul în prima bortă ieşită în cale, pentru a nu fi părtaşi ai afacerilor PSD-iste, este demisia din Consiliul care ar comite fărădelegi în serie. 

Probabil că va trebui să ne obişnuim cu lipsa fizică a opoziţiei, care fuge mâncând pământul de câte ori vine Ţâroiu cu propuneri din categoria „şoc şi groază”. De altfel, David, provocat de primar să spună ce lucrări de asfaltare, decontate de câteva ori!, a pus la execuţie (şi la finanţare) în bugetul lui 2017 şi ce achiziţii face la şcoli, cu preţuri după cum bate vântul, la aceleaşi produse, a bâjbâit că strânge greşelile lui Ţâroiu, aprobate de majoritatea sa servilă. Adică, vezi Doamne, îl lasă să greşească mai mult şi mai mult… La ce i-or trebui greşelile primarului? Noi credem că le strânge şi fuge cu ele.

The most visited gambling websites in The UK