Menu
TRAFIC

Shopenhauer, prea mult pentru aleşii noştri

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 856

Constantin Ivan şi-a dorit ca o sărbătoare şedinţa Consiliului Local în care a fost aprobat cel mai important document al unei administraţii publice locale: bugetul, pe care autorităţile îl au la dispoziţie ca să facă dezvoltare, prin investiţiile întreprinse, în cursul anului respectiv. Asta în teorie. În practică, timp de 12 ani, dezvoltarea a fost inexistentă la Câmpulung, deoarece resursele financiare constituiau economii pentru „Kretzulescu”. Ce s-a strâns în atâta amar de vreme se va consuma în acest an, dezideratul noului primar fiind - scuzaţi expresia - să lingă fundul borcanului la sfârşit de an. Revenind la colegul său de partid, Ivan, 30 martie era o zi deosebită, potrivit confesiunii împărtăşite camarazilor la începutul şedinţei. Ziua sa de naştere a coincis cu votarea cifrelor care constituie motorul acţiunii în 2017, prilej pentru membrii Consiliului de a face un gest galant, încredinţându-i misiunea de a prezida dezbaterile. I l-au întors astfel pe cel al aniversatului zilei, care, după discuţiile în plen, şi-a invitat colegii la un pahar de şampanie şi o prăjitură. Constantin Ivan a motivat însărcinarea de preşedinte, căruia îi revenea obligaţia de a prezenta în faţa Consiliului şi a comunităţii rectificările consistente aduse proiectului de buget afişat pe site, de ordinul miliardelor de lei vechi, prin faptul că el conduce Comisia de Buget-Finanţe. Într-un sfârşit, omul s-a achitat de datoria, şi personală, şi profesională, venind pregătit şi cu protocolul pentru aleşi, şi cu un citat menit să stimuleze înţelepciunea legiuitorilor locali, şi cu chef de a face ordine în treimea de Consiliu liberală. Asta pentru că PNL a venit şi el cu chef de a face opoziţie, în ciuda apelului preşedintelui Ivan de celeritate şi eficienţă a dialogului. 

Recomandarea social-democratului, lansată după expunerea sa de douăzeci de minute neîntrerupte de vreo intervenţie a primarului, de tuşitul vreunui fumător ori sughiţul vreunui înjurat de telespectatorii care urmăreau transmisiunea în direct, a stârnit zâmbete pe flancul galben. Adică după ce preşedintele s-a auzit numai el, având de rostit şi mesajul spiritual din deschidere, şi pe cel pragmatic, referitor la buget, celorlalţi le cerea să se încadreze într-un „timp relativ bun”. Iar „luările de cuvânt să fie concise şi dumneavoastră să aveţi discernământul de a vă adresa numai pe subiect”, ca să-l cităm pe domnul preşedinte, care a prelungit durata speech-ului personal cu instructajul destinat celor care, în primul sfert al întrunirii cu durata de două ore, n-apucaseră să zică nimic. Adică să respecte regulamentul, iar dialogul să se deruleze numai prin intermediul preşedintelui. Fără întrebări şi răspunsuri peste masă! Apoi, extrem de politicos, le-a mulţumit pentru înţelegere şi a anunţat că acordă cuvântul în ordinea înscrierii. 

Fără discuţie, Ivan este bun la aşa ceva. Păcat că nu prezidează numai el, întrucât rar îi scapă sarcina din mână, din cauza celor care permanent încalcă regula nr.1. Iar cei care vorbesc veşnic ca pe maidan, fără respect pentru postura în care se află cel desemnat moderator, tocmai pentru evitarea bâlciului, sunt membrii partidului intelectualilor, căruia îi lipsesc chiar intelectualii. Dar, chipurile, ei dezbat, deşi, din câte a lăsat să se înţeleagă Serciu Cicu - la un moment dat, acesta a avut o ieşire nervoasă, cauzată de tentativa liberalilor de a transforma bugetul într-o pieţăreală - dezbaterea, explicaţiile şi propunerile lansate şi de opoziţie, de care Ţâroiu a ţinut cont, s-au produs cu o săptămână înaintea întâlnirii oficiale, în care doar trebuia votat ceea ce s-a clarificat la nivelul comisiilor reunite ale Consiliului. Uite că n-a fost aşa, David trezindu-se să-i impute primarului nişte treburi penale nedovedite. O „gargară” de care, personal, suntem sătui, fiindcă, în afară de a-i striga lui Ţâroiu că este un infractor - nu cu aceste vorbe, dar, ca autor de faptă penală, asta se cheamă că eşti -, David n-a întreprins nici un demers pentru dovedirea afirmaţiilor făcute public. Doar a dat din gură că face şi drege la Parchet, unde, vezi Doamne, aducea pe toată lumea: primar, secretar, juriştii Primăriei, prefect, juriştii Prefecturii ş.a.m.d. Numai femeia de serviciu n-a fost ameninţată de liberalul şef cu plângere penală pentru abuz în serviciu. Aşa că… singurul abuz a fost comis asupra urechilor celor care l-au crezut pe David om serios, căzând în capcană. 

Graţie energiei lui Ivan, care le-a retezat ifosele la timp, nelăsându-i să-şi dea în petic cu pseudo-opoziţia pentru micul mare ecran, dialogul n-a degenerat, aşa cum s-a întâmplat sub preşedinţia blajinului director de Îngrijiri al Spitalului, pe care nervoşii de la PNL l-au călcat în picioare ca pe preşul de la intrare. Excesiv de tolerant, Pană nu s-a luat în gură cu „nebunii”, iar consecinţa a fost o gâlceavă de tarabă. Nu este cazul când conduce Ivan, care contracarează obrăzniciile cu o eleganţă dobândită prin educaţie. Când David şi-a însoţit gratitudinea pentru prezentarea şefului Comisiei Buget-Finanţe, unul şi acelaşi cu preşedintele de şedinţă, de o ironie, cum că acesta a făcut munca „domnului Ţâroiu”, Ivan a luat asupra lui „vina”: şi-a permis să facă oficiile în dubla calitate de preşedinte. Apropo, liberalii nu-i spun lui Liviu Ţâroiu „domnul primar”, deşi, ne place, nu ne place, patru ani, este primarul ales de câmpulungeni, atitudine care trădează incapacitatea de a încasa o înfrângere chiar şi după aproape un an de la producerea ei.

După două ore de împunsături, omul zilei, cu un bun simţ fără egal la nivelul Consiliului, le-a mulţumit colegilor pentru reuşita şedinţei şi operativitatea cu care s-a desfăşurat. Deşi dacă bugetul fusese dezbătut şi para-dezbătut tot de ei, cu o săptămână înainte, numai operativă n-a fost. Reuşita şedinţei, a mărturisit Ivan,  vrea s-o celebreze împreună cu colegii, la a căror maturitate a făcut apel când le-a servit un citat din Shopenhauer, de a pune preţ pe prezent: „Nimeni nu a trăit în trecut, nimeni nu va trăi în viitor, numai prezentul este viaţă”. Cam mult, totuşi, pentru cei mai mulţi dintre colegi, adepţi ai atmosferei de pe stadion.

The most visited gambling websites in The UK