Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Fiscul uşurează de peste 6 miliarde cheltuiala Primăriei cu salariile

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1406

Ţâroiu nu se sperie, căci n-a ocupat toate posturile vacante şi, zice el, are nişte economii la lefurile subalternilor

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2323_89-fisc.jpgProaspăta rectificare a bugetului Câmpulungului, aprobată de nevoie de consilierii municipali, la şedinţa din 27 septembrie 2018, a însemnat o premieră negativă pentru autorităţile noastre, „penalizate” pentru banii strânşi în decursul anilor. „Penalizare”, cu ghilimelele de rigoare, a catalogat situaţia neplăcută pentru Primărie şi directoarea Violeta Iarca, deşi pierderea unei sume consistente, de 6,34 miliarde de lei vechi, nu este deloc o metaforă, ci e sancţiune „pe bune”. Alor noştri li s-a întâmplat exact ce reclamă Liviu Ţâroiu de când s-a instalat la conducerea municipiului: dacă ai bani în buget, nu mai primeşti de nicăieri. Însă, în această toamnă, Primăria nu numai că nu-i primeşte, dar pierde din ce are. Tăierea afectează, vorba vine, cheltuiala de personal, fără a se reduce în realitate vreo leafă din Primărie. Asta pentru să suma imputată se retrage, susţin Ţâroiu şi Iarca la unison, din economiile înregistrate la plata salariilor, prin neocuparea posturilor vacante din Primărie. Aşa cum este cel de arhitect şef, prin a cărui neangajare s-au salvat, într-un an, cu salariul de bază valabil de la 1 ianuarie 2018, 120.840 lei. 

Pierdere de 6,34 miliarde de lei vechi pentru Câmpulung, din cauza excedentului

A fost necesară reaşezarea veniturilor şi cheltuielilor Municipiului Câmpulung, în primul rând, ca urmare a două adrese transmise de Consiliul Judeţean şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş. Consiliul Judeţean ne-a dat bani: 23.120 lei, reprezentând „subvenţii pentru planuri şi regulamente de urbanism”. Recenta alocare de la judeţ va servi realizării Planului Urbanistic General al Câmpulungului, document aflat în lucru, pe care primarul îl estimează a fi finalizat în primăvara anului 2019. Însă cel mai important motiv de rectificare a bugetului municipiului îl constituie adresa Finanţelor Publice Argeş, care a transmis conducerii Primăriei veşti neplăcute: în 2018, s-au produs modificări, pe unităţi administrativ-teritoriale, ale cotelor defalcate din impozitul pe venit şi sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocări financiare care echilibrau bugetele locale în cursul acestui an.  

Pentru Câmpulung, modificările respective se prezintă astfel: alocările directe din impozitul pe venit încasat au fost în sumă de 683.000 lei; sumele alocate din cote de 17,25% pentru asigurarea bugetului minim de funcţionare s-au redus cu 1.317.000 lei; sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, diminuate cu jumătate din excedentul la data de 31 decembrie. Prin urmare, bugetul municipiului a fost rectificat astfel: cei 683.000 lei au suplimentat capitolul de venituri, care, totodată, a pierdut cei 1.317.000 lei. 

Diferenţa de 634.000 lei diminuează cheltuiala de personal a bugetului Câmpulungului: 135.000 lei de la „Autorităţi publice şi acţiuni externe”; 180.000 lei de la „Cultură, Recreere, Religie”; 100.000 lei de la „Asistenţă socială”; 55.000 lei de la „Protecţia mediului”; 164.000 lei de la „Transporturi”. În toate aceste domenii, suma pierdută ar fi servit onorării salariilor. Dacă posturile respective ar fi fost ocupate de angajaţi, dar, cum ele rămân pe mai departe vacante, reducerea nu afectează plata efectivă a retribuţiilor. 

Retragerea banilor „afectează” salariile angajaţilor care nu există

Potrivit directoarei Violeta Iarca, rectificarea pe minus produsă la sfârşitul lunii septembrie reprezintă o situaţie nou-apărută şi prevăzută de Legea bugetului pe 2018. Ea a explicat astfel retragerea importantă a celor 1.317.000 lei, peste 13 miliarde de lei vechi: „A fost o penalizare, în sensul că, în anul 2016, am rămas cu un excedent. S-au redus sumele alocate din cotele defalcate cu 50% din excedentul bugetar înregistrat la 31 decembrie 2016, cât şi ca urmare a depăşirii veniturilor proprii încasate în anul 2016.” Şefa Economicului vede, însă, jumătatea plină a paharului. Adică municipiul a suferit o reducere de 634.000 lei, graţie celor 683.000 lei, despre care relatam mai înainte, care au majorat veniturile Câmpulungului. 

Premiera suferită de Primăria Câmpulung a avut la bază o prevedere a Legii bugetului de stat nr.2/2018, valabilă pentru acest an. „Adică să ţii cont de excedentul pe care l-ai înregistrat în 2016 şi de veniturile proprii, a explicat Iarca. A fost o excepţie de la aplicarea Legii 273 (n.r. din 2006, privind finanţele publice locale). Prin Legea bugetului de anul acesta s-a făcut o excepţie. La anul nu ştim ce va fi.” „Presupunem că va fi la fel. Raportat la 2017, am rămas cu acelaşi excedent.”, i-a pregătit Ţâroiu pe aleşi să se aştepte la repetarea poveştii.  

„Am înţeles că urmează să se facă o nouă echilibrare - şi-a reluat lămuririle şefa Direcţiei Economice -, pentru că la stabilirea sumelor estimate ca impozit pe venit s-a avut în vedere realizatul la nivelul anului 2016. Şi este posibil să intervină modificări asupra estimatului, în sensul în care se vor depăşi aceste venituri.”  Liviu Ţâroiu s-a declarat „acoperit” în faţa unei noi rectificări pe minus. Nici actuala tăiere n-ar fi produs o rană prea adâncă bugetului, nefiindu-i afectate investiţiile sau funcţionarea Primăriei. Violeta Iarca susţine că retragerea s-a făcut integral din cheltuiala de personal, mai precis din economiile înregistrate la cheltuiala de personal, moment în care aleşii opoziţiei au ciulit urechile. Cum s-au făcut economii la salarii, când salariile au crescut vârtos la începutul anului, după majorarea şocantă din iulie 2017?!

Ce înseamnă economie la salarii, în accepţiunea Executivului, a clarificat Liviu Ţâroiu: nu s-au ocupat toate posturile vacante, pentru care, în bugetul acestui an, s-au prevăzut bani de salarii, în caz că se făceau angajări. „Mă gândeam că le-a scăzut domnul primar salariile şi mi-a sărit inima.”, l-a luat peste picior pe primar liberalul Lucian Ionescu. „Trebuia să-mi scadă mie şi, dacă-mi scădea mie, vă scădea şi dumneavoastră şi, atunci, vedeaţi.”, a ripostat Liviu Ţâroiu la adresa spiritului de observaţie al alesului, retribuit cu 10% din indemnizaţia sa de primar. 

Revenind la urmările unei viitoare rectificări negative, întrebat dacă mai are bani, ca să-i ducă în salarii, primarul îşi linişteşte corpul funcţionăresc: „Mai avem, mai avem.” Şi mai are pentru că, zice Iarca, Primăria nu cheltuieşte cât încasează.       

Un consilier propune renunţarea la indemnizaţii dacă Ţâroiu taie salariile

Replica şedinţei îi aparţine unui tovarăş de partid al primarului, dispus să renunţe la indemnizaţie dacă Ţâroiu taie lefurile în Primărie, crescute de atâtea ori degeaba, căci nu s-a schimbat nimic în privinţa performanţei. „Noi renunţăm la indemnizaţii dacă le scădeţi salariile.”, a declamat Nicolae Dumitrescu, pe care nu l-au susţinut nici puterea, nici opoziţia. Dacă trei sferturi sunt bugetari, cu ochii după un ban în plus, de aceea şi ţin cu dinţii de scaunul de ales şi indemnizaţia aferentă! „Atenţie ce spuneţi, că eu am în intenţie!”, s-a bucurat primarul. N-am înţeles ce are în intenţie Liviu Ţâroiu: să taie indemnizaţiile aleşilor sau salariile subalternilor? 

 

The most visited gambling websites in The UK