Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Doi afacerişti, unul din Rucăr, altul din Moreni, au cumpărat ruinele Coteştiului: o parte a silozului şi fostul magazin al Cooperaţiei

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 2803

b_400_250_16777215_10_images_2270_afaceri-rucar-22.jpgStarea clădirilor publice şi private de pe teritoriul comunei Godeni a constituit subiect de top pe agenda dezbaterilor Consiliului Local, abordat încă de la prima întrunire pe 2018 a aleşilor. Am relatat în ediţia trecută a ziarului nostru despre reparaţiile la cele două sedii ale celei mai importante instituţii din localitate, începute din toamna trecută la Primăria veche şi pe cale să înceapă la Primăria nouă. În caz că şantierul firmei Euro Consult Project nu este instalat în Săptămâna Luminată, iar magazinul consilierului local, chiriaş în spaţiul Cooperaţiei Stâlpeni, eliberat cât durează consolidarea, se lasă cu un proces şi o reziliere de contract. În afară de zona de lucru, care livrează aceste veşti, una caldă, alta rece, există planuri pe mai departe de a însufleţi construcţii părăsite, planuri care vin din sfera privată. Mai exact, doi oameni de afaceri au achiziţionat imobile dărăpănate, în satul Coteşti, pe care sătenii se aşteptau să le vadă prăbuşite cu totul. Nicidecum să le vadă renovate şi transformate în spaţii de producţie, cum au de gând cumpărătorii. Nici primarul Ion Pădureanu nu manifestă un entuziasm debordant când ne împărtăşeşte intenţiile proprietarilor ruinelor, care s-au angajat că fac ceva în incintele părăginite în prezent, dar speră şi el, la fel ca cetăţenii comunei, care au exemplul italienilor de la Tecnostir Rom, investitori în satul Capu Piscului, în domeniul fabricării utilajelor pentru industria textilă, a îmbrăcămintei şi a pielăriei. Străinul care a deschis o afacere în comuna musceleană a achiziţionat un spaţiu al fostei Cooperaţii. Aceleiaşi întreprinderi i-a aparţinut cândva rămăşiţa magazinului din curtea Căminului Cultural Coteşti, achiziţionat de un afacerist din Moreni, cu rădăcini în Godeni. Alt imobil cumpărat, de curând, în localitate este silozul - o parte din siloz - aflat la intrarea în Coteşti, al cărui acoperiş s-a prăbuşit considerabil în urmă cu două săptămâni. 

Aleşii îi cer primarului să continue reparaţiile la clădirile publice  

b_400_250_16777215_10_images_2270_afaceri-rucar1.jpgÎnceputul de an i-a găsit pe aleşii de la Godeni cu lucrarea finalizată la Căminul Cultural din satul Malu, care, potrivit anunţului lansat în Consiliul Local, la şedinţa din ianuarie 2018, „este aranjat, este în condiţii”. După edificiul destinat găzduirii evenimentelor vesele ori triste din viaţa localnicilor, a intrat în reparaţii şi Căminul Cultural de la Coteşti, în interiorul căruia podeaua suferise deteriorări din cauza subsolului lipsit de aerisire. În plus, trebuie puse la punct treptele de pe care a zburat gresia, la ambele intrări în clădire. Tot legat de activitatea administraţiei publice locale, ca proprietară de imobile, consilierul Tudor Pătrana a îndemnat la o mobilizare a Executivului şi Legislativului, în ideea de a identifica resursele financiare protejării altor două imobile publice: şcoala de la Godeni şi dispensarul din acelaşi sat, care au nevoie de reparaţii ale acoperişului. De asemenea, să se repare zidul la intrarea în Căminul Cultural de la Godeni, a cerut Constantin Costea. 

Reprezentanţii comunităţii în forul legislativ al localităţii au venit cu idei şi la şedinţa de aprobare a bugetului local, ţinută două săptămâni mai târziu. Încă de atunci, autorităţii executive i s-a solicitat, de către consilierul Bogdan Pătru, să se execute sisteme de ventilaţie la Căminele Culturale din Coteşti şi Capu Piscului, iar, în cazul acestuia din urmă, încăperea în care se pregăteşte mâncarea pentru evenimente, să fie amenajată cu gresie şi faianţă. La acel moment, primarul Ion Pădureanu avea răspunsul pregătit pentru aşezământul din Coteşti, deoarece în bugetul pe 2018 erau propuşi, cu titlu de cheltuială, 35.000 de lei pentru reparaţia pardoselii din încăperea aflată în faţa Căminului Cultural, sufocată din cauza beciului, care a impus refacerea sistemului de aerisire şi înlocuirea podelei.       

În curtea Căminului Cultural Coteşti, Pătru susţine că s-ar preta un teren de volei, lucru care ne îndoim că se va realiza, în condiţiile în care fostul magazin al Cooperaţiei, aflat lângă Cămin, a fost cumpărat de un om de afaceri, care are planuri mari cu el. Şi are nevoie de trecere prin curtea edificiului administrat de Primărie.

De la firma falită a lui Pantilie, magazinul Cooperaţiei a fost cumpărat de un om de afaceri din Moreni, de loc din Godeni 

b_400_250_16777215_10_images_2270_afacei-rucar2.jpgÎntrucât am deschis acest subiect - şansele de salvare a vecinătăţii devastate a Căminului Cultural -, magazinul fostei Cooperaţii a devenit proprietatea unui cetăţean, de fel din Godeni, care are afaceri la Moreni. Întreprinzătorul, Pavel Radu, care şi-a şi expus intenţiile la Primăria Godeni, în speranţa de a obţine acceptul de a folosi domeniul public, ca să ajungă la imobil, este al doilea cumpărător. Primul a fost Niculae Pantilie, patronul falitei Pantimpex, care a luat construcţia de la Cooperaţie. Pantilie ar fi „luat plasă”, pe româneşte, cu achiziţia făcută cu ani în urmă. Înainte de 1989, Întreprinderea Minieră a executat în continuarea magazinului o amenajare din tablă, utilă la Ziua Minerului, sărbătorită şi după Revoluţie, până la falimentul Carboniferei, căci sub acel acoperiş oamenii mâncau un mic şi se relaxau la sărbătoarea ortacilor. Afaceristul câmpulungean s-a prezentat la Consiliul Local Godeni, în speranţa de a obţine permisiunea de a-şi extinde spaţiul achiziţionat de la Cooperaţie pe domeniul public. Proprietarul, care n-avea decât un metru de teren, măsurat de la streaşină, de jur împrejurul clădirii, voia să facă o construcţie. Aleşii de la acel moment s-au opus, pe motiv că era domeniu public, pe care afaceristul l-ar fi acaparat cu totul. 

Refuzat de administratorii terenului public în mijlocul căruia tronează Căminul Cultural Coteşti, afaceristul n-a mai întreprins nimic şi fostul magazin a rămas în paragină. Când nimeni nu mai credea că imobilul mai are vreo şansă să simtă atingerea unei mistrii salvatoare, a apărut al doilea cumpărător, musceleanul cu afaceri la Moreni, care a achiziţionat imobilul de la lichidatorul Gheorghe Banu, în cadrul procedurii de faliment a firmei lui Pantilie. Ca să nu păţească la fel ca precedentul proprietar, acesta a luat legătura cu primarul Ion Pădureanu, căruia i-a adresat o întrebare simplă: pe unde intră? Asta pentru că fostul magazin şi Căminul Cultural împart aceeaşi curte, care aparţine comunei. „Pe unde intru şi eu la Cămin, pe acolo intri şi tu, că nu-ţi pune nimeni barieră, să-ţi luăm bani, că intri cu o maşină ca să aprovizionezi. Măcar să vii s-o faci. Dacă este terenul Căminului asta nu înseamnă că-l blocăm să nu mai facă nimic. Noi trebuie să-l ajutăm să facă ceva.”, i-a dat asigurări conducătorul localităţii că nu vor exista impedimente în relaţia musceleanului realizat pe meleaguri dâmboviţene cu Primăria. 

Căminul are două intrări: una dinspre drumul judeţean şi alta dinspre epava magazinului aflată la al treilea proprietar. „Bine ar fi să vină, pentru că vor lucra nişte oameni acolo.”, şi-a exprimat edilul nădejdea în seriozitatea investitorului, care, pe lângă faptul că va de muncă unor consăteni, va ajuta bugetul localităţii, prin impozitele achitate.                                                       

Rucăreanul a cumpărat jumătatea din siloz deţinută de Padina  

b_400_250_16777215_10_images_2270_afeceristi-rucar.jpgLa intrarea în Coteşti, alt vestigiu al proprietăţii colective din fostul regim a cunoscut o schimbare de titular. Nu în totalitate, căci silozul, o construcţie despre care primarul Ion Pădureanu susţine că este solidă, cu excepţia acoperişului, este deţinut în coproprietate de patroana fostei societăţi Prodlact Câmpulung şi cel care a cumpărat partea de imobil a fostei Societăţi Agricole Padina Godeni. Vreme de şapte ani, Fiscul câmpulungean s-a chinuit să vândă jumătatea Padinei din siloz, în cadrul procedurii de executare silită, pentru a recupera datoriile societăţii la bugetul de stat. A reuşit, după ani de chin, s-o valorifice, coborându-i progresiv preţul de la aproximativ o jumătate de miliard de lei vechi la sub 200 de milioane de lei vechi. 

Mai exact, 16.571 lei, fără TVA, sau 19.719,49 lei, preţul cu TVA, cerut în luna octombrie a anului trecut, pentru un imobil în suprafaţă de 678 de metri pătraţi şi un teren intravilan, de 1.259 de metri pătraţi, situate în satul Coteşti. Văzând că nu scapă de povară, directorul Finanţelor Publice din municipiu a căutat să-l convingă pe primar s-o cumpere, dar acesta nici n-a vrut să audă. Adică el n-avea bani pentru nevoile comunei, drumuri, apă, canalizare, şi risipea bugetul pe coşmelia cu care Primăria n-avea ce să facă. Şi-apoi mai are şi altele în aceeaşi condiţie precară, cum este clădirea abandonată a Exploatării Miniere, aflată peste drum de Poliţie, care sluţeşte aspectul centrului localităţii. Nu mai vorbim despre cât de periculoasă este pentru trecători, din pricina zidurilor şubrede, din care cad fragmente pe marginea străzii. Primarul Pădureanu le-a scris proprietarilor ei de la Ploieşti, dar aceştia nu s-au învrednicit să-i răspundă. 

„Construcţia de la Coteşti a fost a societăţii Padina şi a cumpărat-o un cetăţean. Societatea a împărţit construcţia cu doamna Copăescu.”, ne spunea de curând primarul Ion Pădureanu despre jumătatea de clădire dinspre Godeni, aparţinând Padinei, pe care a cumpărat-o deţinătorul parcului auto de la barieră. La barieră îşi desfăşoară afacerea în transporturi rucăreanul Bogdan Bălănică, patronul firmei Bogdalilex. „A zis că vine să vadă ce face cu ea. „Vino, dacă faci ceva, vedem ce-ţi dăm.” Dar nu ştiu dacă face, pentru că are clădirea în comun cu doamna Copăescu. Am înţeles că a mai venit cineva să cumpere şi doamna Copăescu a zis: ne asociem. Nu ştiu acum dacă îi convine lui. Bine ar fi să facă ceva. Săptămâna trecută, a mai căzut un pic de acoperiş, s-a mai lăsat.”, a adăugat şeful Executivului, care, la fel ca în cazul fostului magazin de la Coteşti, îşi doreşte să vadă silozul pus la punct şi însufleţit de o activitate productivă.

 

The most visited gambling websites in The UK