Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarii musceleni se plâng că n-au primit bani de la Consiliul Judeţean

  • Written by Alexandra Tică
  • Hits: 3128

b_400_250_16777215_10_images_2059primari.jpgDeşi suntem în luna februarie, mulţi dintre edilii comunelor muscelene nu au încă un plan de bătaie, pe motive că ba nu li s-au acordat sumele cerute, ba nu au primit niciun ban. Astfel, susţin aceştia, nu pot demara proiectele pe care şi le-au propus pentru anul în curs, depinzând, în mare parte, de banii veniţi de la Consiliul Judeţean. Şi asta din cauza faptului că bugetul local format din taxe şi impozite este destul de mic în comparaţie cu anul trecut, în mai multe dintre comunele din apropierea oraşului.

Primarul comunei Aninoasa se înscrie pe lista celor care încă nu au primit banii ceruţi la şedinţa cu Consiliul Judeţean. “Eu am cerut cât de mulţi bani, 7, 8, 10 miliarde, cât poate să îmi dea”, a spus Benonie Ştefan. Nici la capitolul buget local format din taxe, impozite şi altele, nu stă mai bine, căci cheltuielile locale sunt mult mai mari. “Venituri proprii sunt 2 miliarde şi eu plătesc 1 miliard şi jumătate numai pe iluminatul public, deci, nu rămâne mai nimic din taxe şi impozite, am economisit măcar să fac 2-3 km de asfalt.”, a mai menţionat Benonie Ştefan.

Nici primarul comunei Bughea de Jos nu a părut prea fericit cu hotărârea ce priveşte suma bugetului local. “Faţă de bugetul de acum un an, avem cu 1 miliard şi ceva mai puţin, iar din taxe şi impozite avem 1 miliard şi vreo 800 milioane, puţin mai mult în comparaţie cu anii trecuţi, să vedem, cu noile reglementări o să adunăm foarte greu banii.”, a declarat Gheorghe Sanda. Şi primarul comunei Dâmbovicioara consideră că cei de la Consiliul Judeţean nu le iau în seamă cererile. Acesta a spus că nu i s-au dat bani. “Consiliul Judeţean nu ne-a dat niciun leu, astfel bugetul de anul acesta, faţă de 2015, este mai mic cu aproape 20 miliarde de lei vechi, iar din venituri proprii avem 656 milioane lei”, o sumă foarte mică pentru acoperirea cheltuielilor, a spus Dumitru Secăreanu.

De asemenea, şi primarul comunei Bughea de Sus, Nicolae Tarbă, se confruntă cu problema nestabilirii bugetului local. Acesta a spus: “De la Consiliul Judeţean nu s-a dat niciun ban, sunt nişte promisiuni, bugetul local se duce undeva la 240 milioane de lei, pentru toate cheltuielile”.

Nici comunei Davideşti nu se poate lăuda cu vreun buget local de toată frumuseţea, edilul nici măcar nu a fost chemat la şedinţă pentru a stabili suma. “Încă nu am avut şedinţa cu Consiliul Judeţean, am înţeles că ne vor da 2-3 miliarde de lei vechi pentru fiecare comună, banii locali, undeva la 900 milioane lei, pentru investiţii, suma e mai mică decât anul trecut, anul asta va fi an de criză.”, a declarat Ion Sandu.

Edilul comunei Lereşti a fost la şedinţa cu Consiliul Judeţean, unde a solicitat suma de 4 miliarde de lei vechi, însă nu s-a aprobat, a rămas în stadiul de discuţie. Edilul se aşteaptă la acordarea pe jumătate a valorii menţionate. “Avem bugetul local pentru partea de venituri care se ridică la 4,320 miliarde şi partea de cheltuieli 5,316 miliarde, bugetul este mai mare decât cel de anul trecut, deoarece ni s-au întors banii din tva-ul proiectelor cu fonduri europene.”, a adăugat Dan Ion Berevoianu.

În comuna Mihăeşti, se pare, amenzile sunt cea mai mare problemă, deoarece afectează bugetul local format din taxe şi impozite, oamenii nu îşi plătesc amenzile şi alte cheltuieli, fiind şi o comunitate mai mare de rromi, după cum primarul Gheorghe Matei a declarat.

Cetăţeni are cu 300 mii lei mai puţin la bugetul total de funcţionare decât anul trecut şi acest lucru se întâmplă din cauza faptului că anul acesta au venit bani mai puţini. În cazul comunei Mioarele, bugetul local este de 621 mii lei, care a rămas să se discute şi să fie stabilit la sfârşitul lunii februarie. Comunei Poienarii de Muscel i-a fost aprobat bugetul local, însă, din spusele edilului, aşteaptă o rectificare a bugetului, deoarece nu i s-au dat şi cei 20%, însă tot pentru sfârşitul lunii a rămas să se stabilească exact suma totală la şedinţa judeţeană.

În concluzie, banii sunt sau nu sunt veniţi din partea Consiliului Judeţean, proiectele parcă sunt mai multe şi mai costisitoare acum ca niciodată. Bineînţeles că din această problemă vor avea de suferit cetăţenii, care îşi plătesc taxele şi impozitele la zi. Primarii trăiesc cu speranţa ca, până la jumătatea anului, să înceapă măcar câteva din proiectele planificate. Pe de-o parte, unii dintre ei se plâng că banii sunt puţini, pe de altă parte, şi când au avut destui bani, tot nu a fost bine, nereuşind să finalizeze proiecte importante. 

The most visited gambling websites in The UK