Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

2021, anul unei aniversări de anvergură: 500 de ani de la atestarea scrisorii lui Neacşu din Câmpulung, primul text în limba română

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 591

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Ianuarie_2549_Clipboard16.jpg

Noii administraţii publice a Câmpulungului îi revine onoarea de a organiza un eveniment care ar merita o amploare a acţiunilor pe măsura importanţei: 500 de ani de la scrierea primului text în limba română, avându-l ca autor pe Neacşu Lupu din Câmpulung. „Cu numele întreg îl cunoaştem încă din timpul domniei lui Vlad cel Tânăr (1510-1512), dintr-un document care îl menţionează ca având un proces de datorii cu negustorii braşoveni. Se pare că el însuşi făcea negoţ cu mărfuri turceşti şi avea oameni anume de le petreceau, din sudul Dunării, prin Ţara Românească şi, de aici, în oraşele din Transilvania. Aşa s-ar explica legătura cu judele Braşovului, care şi-l făcuse corespondent informator în legătură cu manevrele armatelor turceşti.”, scrie Ion Rotaru în lucrarea „Literatura română veche”, Bucureşti, 1981. 

Scrisoarea lui Neacşu era destinată judeţului cetăţii Braşovului, Hans Benkner, care era pus în gardă că Soliman al II-lea Magnificul „au eşit den Sofiia”, eveniment pus în legătură cu campania de cucerire a Ungariei. Documentul, care punctează mişcările militare otomane la Dunăre şi traversarea Ţării Româneşti de către unul dintre cei mai activi colaboratori ai sultanului, se pare că a fost redactat în 29-30 iunie 1521, la Dlăgopole, numele oraşului Câmpulung Muscel în limba slavă. Cel mai vechi document scris în limba română se păstrează şi în prezent la Arhivele Naţionale ale judeţului Braşov. 

Anul s-a încheiat cu un anunţ de interes lansat de viceprimarul Nicolae Zaharia, pe care profesia de dascăl de Istorie îl recomandă în postura de organizator al celebrării celor 500 de ani trecuţi de la atestarea scrisorii lui Neacşu din Câmpulung. „Am avut mai multe discuţii cu doamna primar şi ideea a fost de a crea un eveniment de amploare. Am avut discuţii, de două luni, cu Universitatea din Piteşti, care a pregătit un proiect, ce poate fi parte a acestui eveniment. Şi atunci am zis ca toţi consilierii locali să ştie acest lucru şi poate aduc completări, vin cu idei, astfel încât să fie un eveniment de amploare.”, a informat vicele Zaharia, pentru a-şi pregăti colegii şi a-i determina să lanseze propuneri având ca rezultat o acţiune frumoasă, interesantă, memorabilă. „Am luat legătura şi cu primarul din Braşov, ca să facem un eveniment împreună, şi am discuţii şi cu Academia Română, pentru că vrem să facem un eveniment special. Vorbisem cu domnul viceprimar că ar fi undeva în iunie-iulie. Dacă nu ne va lăsa pandemia, va trebui să ne restrângem cu evenimentele.”, a precizat primarul Elena Lasconi, care va fi, la vară, gazda unui eveniment istoric. M.B.

 

The most visited gambling websites in The UK