Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Monumentul Eroilor de la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, resfinţit, după o nouă reabilitare

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 557

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2488_50.jpgAutorităţile locale din Lereşti au marcat sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor prin ceremoniale religioase şi depuneri de coroane la cele cinci monumente ale eroilor aflate pe raza comunei, dar şi la cimitirul celor care şi-au dat viaţa pentru ţară în Primul Război Mondial. Tot în această zi, cu dublă semnificaţie, religioasă şi istorică, a fost resfinţit Monumentul Eroilor de la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, care a fost reabilitat de un meşter din Albeştii de Muscel.

Respectul pentru eroi şi înaintaşi, pe lista priorităţilor administraţiei locale

Anul acesta, sărbătoarea închinată Înălţării Domnului şi celor căzuţi la datorie în cele două conflagraţii mondiale, dar şi în Războiul de Independenţă, a fost umbrită şi la Lereşti de pandemia de COVID-19. În condiţii de siguranţă, autorităţile locale, în frunte cu primarul Marian Toader şi viceprimarul Adriana Cicu, au organizat, începând cu ora 11.00, ceremoniale religioase restrânse şi depuneri de coroane la Monumentul Eroului Locotenent Dumitru Lazea, la Biserica Lereştii de Sus, Monumentul Eroilor de la Primăria Lereşti, Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor de la Biserica „Înălţarea Domnului”, Monumentul Eroilor de la Valea Foii şi la Monumentul Eroilor de la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”. „În zi de mare sărbătoare creştinească pentru tot poporul român, la Lereşti, chiar dacă ne aflăm în stare de alertă, după starea de urgenţă, am căutat să menţinem o normalitate în tot ceea ce am întreprins, pentru mine personal, dar şi pentru Primărie. După cum ştiţi, acest respect pentru eroi şi pentru înaintaşii noştri reprezintă printre primele noastre priorităţi.”, ne-a declarat primarul Marian Toader. Despre însemnătatea acestei zile a vorbit preotul Ion Cojocaru: „Noi ştim că suntem pământ şi ne întoarcem în pământul din care am fost luaţi. Foarte mulţi dintre cei înscrişi aici n-au mai apucat să vină în pământul lor. Chiar dacă murim, zice Sfântul Apostol Pavel, chiar dacă trăim, suntem ai Domnului. Astăzi facem de fapt o recapitulare a tuturor celor care au pus dragostea de ţară mai presus de existenţa personală. Şi astăzi, când existenţa personală pare a fi aşa de importantă pentru unii, parcă e anacronic să vorbim despre ei şi totuşi ei dau adevărul luminos al istoriei şi ne îndeamnă să credem că, atâta timp cât vor fi unii ca ei, neamul nostru şi biserica noastră nu va pieri!”. Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Lereşti şi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Subfiliala Lereşti.

Monumentul eroilor din Voineşti, degradat în proporţie de 80% 

Ziua Eroilor a constituit un bun prilej pentru autorităţile locale din Lereşti de a resfinţi Monumentul Eroilor de la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”. Ridicat, după Primul Război Mondial, de preotul Nicolae Cornăţeanu, din Voineşti, edificiul era într-o stare avansată de degradare (circa 80%) astfel că mai marii comunei au decis reabilitarea acestuia, păstrându-se, însă, forma iniţială. În 1938, monumental a fost mutat şi renovat de Primăria Voineşti, cu ajutorul localnicilor, iar în mai 2004 a avut parte de o nouă reabilitare, care, din păcate, n-a rezistat foarte mult. „A fost ridicat imediat după Primul Război Mondial, cu ajutorul veteranilor de război şi cu aportul substanţial la comunităţii locale, la îndemnul Asociaţiei Cultul Eroilor, înfiinţată în 1919. Ceea ce facem astăzi este şi un act de reparare istorică, şi de artă, de artă monumentală. Pentru că orice monument istoric este un monument prin imagistica sa, ca şi prin mâna celui care l-a dăltuit, artişti şi oameni de artă. Acesta a suferit un afront ruşinos, în 2004, când faţa reală a lui fost placată cu frumoase, e adevărat, plăci de marmură, dar reci, seci şi nesemnificative. Deteriorarea acestora - nu au ţinut decât din 2004 şi până astăzi - a impus reabilitarea lui, graţie inimoasei conduceri pe care o are această comună, care are o altă gândire, o altă viziune despre viitor, în primul rând, pentru că în baza viitorului trăieşti momentul pas cu pas”, a precizat istoricul Ion Oană, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Subfiliala Lereşti. 

Fondurile pentru reabilitarea monumentului au fost alocate, exclusiv, de la bugetul local al comunei. „În urma bugetării noastre, pe care am avut-o la începutul anului, am prevăzut bani pentru reabilitarea acestui monument din Voineşti, din parcarea Ateneului, monument care se afla într-o stare destul de avansată de degradare. Am reuşit, cu sprijinul unui meşter popular din Albeşti, Ionel Moise, să reabilităm acest monument exact cum arată el acum şi cum a fost întotdeauna. A fost foarte mult de muncă, s-au înlocuit acele pietre care erau sparte şi a fost redat lereştenilor ca un semn de respect şi omagiu pentru jertfa eroilor noştri!”, a punctat primarul Marian Toader. Toate persoanele prezente la eveniment au plecat acasă cu câte un covrig cu ou, specific zonei Muscel, dar şi cu câte un ou roşu, simbol al Sărbătorilor Pascale şi al Înălţării Domnului. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK