Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Participare cu succes a Asociaţiei Române pentru Tehnologii Alternative Sibiu, la INFOINVENT 2019

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_ianuarie_2451_21.jpgExpoziţia Internaţională Specializată INFOINVENT 2019 de la Chişinău, Republica Moldova, din perioada 20-23.11.2019, a fost un for al Proprietăţii Intelectuale (PI), care susţine şi promovează creativitatea, atragerea investiţiilor în activitatea de inovare şi transfer tehnologic, realizarea proiectelor mixte privind implementarea invenţiilor, tehnologiilor şi materialelor noi în economia naţională, precum şi dezvoltarea cooperării tehnico-ştiinţifice internaţionale.

Evenimentul este organizat o dată la doi ani de către Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) şi Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO Geneva) şi Oficiului European de Brevete (EPO). În paralel cu această expoziţie s-a desfăşurat şi o conferinţă internaţională în domeniul PI, conferinţă organizată direct sub patronajul WIPO Geneva.

Obiectivele acestei expoziţii au fost: promovarea celor mai bune realizări/elaborări din diverse domenii tehnico-ştiinţifice pe piaţa naţională şi internaţională; acordarea asistenţei inovatorilor autohtoni şi titularilor de drepturi asupra obiectelor de proprietate industrială în promovarea realizărilor lor inovaţionale; familiarizarea publicului cu realizările tehnico-ştiinţifice şi cultural-creative de ultimă oră din Republica Moldova şi de peste hotare; promovarea creaţiilor tinerilor; contribuirea la dezvoltarea pieţei de noi obiecte de proprietate industrială, produse şervicii inovative; promovarea întreprinderilor inovative din sectorul businessului mic şi mijlociu; facilitarea procesului de atragere a investiţiilor în activitatea de inovare şi transfer tehnologic; organizarea unei platforme pentru schimb de experienţă şi cele mai bune practici de elaborare, protecţie, valorificare şi implementare a realizărilor ştiinţifice şi inovaţionale prin intermediul unor forumuri, conferinţe, seminare, ateliere de lucru; consolidarea cooperării internaţionale în domeniul cercetării, inovării şi dezvoltării.

La această expoziţie (http://infoinvent.md), ultima din anul 2019 unde Asociaţia Română pentru Tehnologii Alternative Sibiu - A.R.T.A. Sibiu a participat cu o invenţie, prezentarea invenţiei a fost realizată de Preşedintele A.R.T.A. Sibiu Prof. univ. dr. ing. DHC Aurel-Mihail ŢÎŢU, profesor universitar titular la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Denumirea invenţiei este „Installation for checking the verticality of mine shafts”, inventatori BĂLAN George (Universitatea Româno-Germană din Sibiu), ŢÎŢU Aurel - Mihail (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), DIMA Nicolae (Universitatea din Petroşani), CEOCEA Costel (Universitatea „Vasile Alecsandr”i din Bacău). Rezultatele obţinute în urma analizei invenţiei de către Comisia de experţi a AGEPI Chişinău şi ulterior de Juriul Internaţional, au fost: Medalia de Aur la clasa respectivă pentru invenţia prezentată şi Diploma de Excelenţă, Premiul Special şi Diploma de Excelenţă oferit de Institutul Naţional Pentru Plasmă şi Radiaţii Fizice din România, Premiul Special şi Diploma de Excelenţă cu menţiune oferit de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ,,Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, Premiul Special sub forma unei diplome de excelenţă din partea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi Premiul Special şi Diploma de Excelenţă de la Korea University Invention Association.

La conferinţa internaţională specializată organizată în paralel de către WIPO Geneva cu suportul direct al AGEPI Chişinău, ni s-a acordat onoarea de a prezenta un Keynote în Plenul Conferinţei chiar în prima zi a conferinţei. Denumirea conferinţei internaţionale a fost „Intellectual Property and Sustainable Development”. Tema prezentată în prima zi a conferinţei în Plen de către Prof. univ. dr. ing. DHC Aurel Mihail ŢÎŢU, expert internaţional în PI, ambasador al inovării, a fost: „The objective reality of Intellectual Property Protection Management according to the perception of the Knowledge-Based Economy”.

Mulţumiri celor care au făcut posibilă participarea României şi a noastră la Chişinău, mulţumiri speciale către BANCA TRANSILVANIA, SIF MOLDOVA, SC SETRO METAL GROUP SA, SIF TRANSILVANIA, SIF MUNTENIA. Nu în ultimul rând mulţumiri speciale SC PHONIX LASER SRL Sibiu, pentru sprijinul şi suportul deosebit pe care îl acordă inventatorilor necondiţionat de ani şi ani de zile.

În 2019 la Chişinău am fost foarte frumos primiţi şi onoraţi, am fost înconjuraţi de oameni care ne iubesc şi ne apreciază pentru ceea ce suntem şi pentru ceea ce facem. În spatele unor astfel de recunoaşteri internaţionale este foarte multă muncă intelectuală dar şi fizică ce nu este conştientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopţi necesare pentru a aduce o invenţie brevetată sub forma unui prototip funcţional în faţa omenirii este impresionant dar este rezultatul pasiunii nemărginite şi a speranţei că paşii mici ar putea schimba în bine lumea. Toţi inventatorii care au fost prezenţi la Chişinău în 2019 s-au străduit să promoveze imaginea şcolii de inventică din România. 

Întreaga echipă care a contribuit la acest demers s-a aflat pe podiumul celor laureaţi şi a reuşit performanţa de a aduce acasă meritele speciale ce se cuvin din plin inventatorilor anterior prezentaţi, promovând într-un mediu extrem de elevat imaginea României în lume.

„Singura modalitate prin care poţi face lucruri extraordinare este să iubeşti ceea ce faci”.

Prof. univ. dr. ing. DHC Aurel - Mihail ŢÎŢU, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi

Conf. univ. dr. ing. DHC George BĂLAN, Universitatea Româno-Germană din Sibiu

 

Evenimentul Muscelean