Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primăria Bălileşti amenajează accesul la monumentul istoric „Mareş Băjescu”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1094

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2443_44.jpgÎn prezenţa Înaltpreasfinţitului Calinic Argeşeanul, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a unui sobor de preoţi, enoriaşi, fii ai satului, autorităţi locale, a avut loc, pe 25 august 2019, resfinţirea bisericii monument istoric din Băjeşti, Bălileşti. Cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, biserica a fost resfinţită la 500 de ani de la prima atestate a satului Băjeşti, parte a unui ansamblu de monumente istorice de interes naţional, datând din secolul al XVII-lea, care a aparţinut marelui logofăt de Câmpulung, sugestiv numit „Curţile fortificate Mareş Băjescu”. Ansamblul arhitectural este format din câteva elemente spectaculoase de arhitectură: Biserica „Adormirii Maicii Domnului” (1666), ruinele casei, ruinele povernei, grajdul şi zidul de incintă cu turnuri. De asemenea, tot de interes naţional este şi o cruce de piatră din 1662, aflată la 300 de metri Sud-Vest de Biserică şi clasificată ca monument memorial sau funerar. 

Pentru a avea unde-şi lăsa maşinile turiştii, primarul de la Bălileşti, Cătălin Victor Turturică, a amenajat în vară, lângă obiectivul istoric, o parcare.

Mai nou, pe 23 noiembrie 2019, Primăria Bălileşti a cumpărat, prin intermediul SICAP, lucrările de infrastructură acces la monumentul istoric „Mareş Băjescu”. Acestea fac parte dintr-un proiect cu finanţare europeană, semnat pe 2 iulie 2019, în comuna Bălileşti, cu bani prin PNDR, şi au fost încredinţate direct unei firme din comuna argeşeană Budeasa, Anacost Concret SRL, pentru suma de 481.616,77 lei.

Conform descrierii din SICAP, constructorul trebuie să realizeze o platformă pentru parcare (820 mp); 14 gabioane de 5x7x0,5 metri, care să formeze o saltea, plus alte 14 cu dimensiunile 5x5x1 metri; un parapet metalic semigreu, de 72 metri; terasamente pentru lucrări de sistematizare a platformelor: săpături, umplutură, politură şi curăţat iarbă; drumuri (platforme), cuprinzând: infrastructură parcare, pe o suprafaţă de 820 metri pătraţi, utilizând un sistem flexibil, compus din 6 cm beton asfaltic, cu pietriş concasat BAPC 16, 12 cm fundaţie superioară din piatră spartă, 30 cm fundaţie inferioară din balast, completarea împrejmuirii existente pe o lungime de 77 metri, cu poartă de acces; apărări de mal cu gabioane din plasă de sârmă zincată Z 50x2, 7x1000, pe o distanţă de 70 metri (cuprinde şi realizarea umpluturilor aferente); podeţe tubulare, unul cu fi 600 mm şi lungimea de 15 metri, cu cameră de cădere cu dimensiunile de 0,75x1,4x1,5 metri; parapet metalic de siguranţă, de tip semigreu, de 72 metri, cu fundaţie izolată. Garanţia de bună execuţie a fost stabilită la 10% din valoarea fără TVA a ofertei (404.719,98 lei).

În preţ sunt incluse toate cheltuielile de execuţie a lucrării (alei şi parcări, inclusiv scurgerea apelor pluviale, împrejmuiri, iluminat, zidiri, curăţarea terenului şi spaţii verzi, materiale, manoperă, transport, utilaje, taxe şi contribuţii legale), inclusiv organizarea de şantier. Termenul de garanţie va fi de minim 36 de luni de la finalizarea lucrărilor. “E.M.”

The most visited gambling websites in The UK