Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Muzeul găzduieşte expoziţia „Vestigii arheologice daco-romane”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1646

 

În perioada 28 martie 2019 - 20 aprilie 2019, Secţia de Istorie a Muzeului Municipal Câmpulung găzduieşte expoziţia „Vestigii arheologice daco-romane”. O expoziţie în cadrul căreia sunt prezentate mai multe vestigii arheologice daco-romane.

Exponatele au fost descoperite în urma campaniilor de cercetări arheologice realizate de Muzeul Municipal Câmpulung, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, pentru siturile Cetăţeni, Castrul Roman Jidova, Castrul de la Voineşti.

Cercetările arheologice desfăşurate la Cetăţeni, în anul 1964, au condus la descoperirea unor artefacte semnificative specifice activităţilor economice şi meşteşugurilor desfăşurate. În perioada secolelor I îHr-I, dHr, a funcţionat o aşezare dacică fortificată, având statut de „Emporium”, centru de tranzit între aşezările dacice intracarpatice şi coloniile greceşti de pe litoralul Mării Negre: Tomis, Histria, Callatis. În urma cercetărilor arheologice au fost descoperite următoarele obiecte de uz casnic, prezentate în cadrul expoziţiei: Fusaiol, Rondelă, Lustruitoare, Greutate pentru războiul de ţesut, Vas tip strecurătoare, Afumătoare,  Picior de vas, Toartă pentru amforă, Strachină, Cahlă, Vas tip cupă, Borcan din ceramică cărămizie, Tub pentru hipocaust, Cui dacic din fier în patru muchii, Fragment de vas antropomorf, Stuc-fragment de ipsos alb pentru renovare clădiri.

Vestigiile arheologice aferente epocii daco-romane (sec II-IV d.Hr) descoperite în Muscel, cu ocazia campaniilor de cercetări arheologice, reprezintă dovada continuităţii populaţiei daco-romane în această zonă şi pot infirma teoria imigraţionistă formulată de istoricii maghiari în secolul XIX.

 

The most visited gambling websites in The UK