Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La aproape 100 de ani, Elena Arnăuţoiu a reprezentat „Haiducii Muscelului”

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2347_8-9-arnautoiu.jpgÎn preajma sărbătorilor, Memorialul Închisoarea Piteşti, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Primăria Nucşoara au inaugurat monumentul „Haiducii Muscelului”, un monument realizat în memoria familiei Arnăuţoiu, din satul Nucşoara. La eveniment, cel mai de seamă invitat a fost Elena Ion Arnăuţoiu, sora fraţilor Arnăuţoiu, dar şi Sergiu Rizescu, fost deţinut politic şi vicepreşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.  

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a celor care au făcut parte din grupul de rezistenţă „Haiducii Muscelului”, urmat de alocuţiunile celor prezenţi. „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara se predă la universităţi din străinătate şi inclusiv la universităţi din Statele Unite. Aici, peste munţi, în zona Nucşoara, a fost cea mai lungă rezistenţă anticomunistă din România şi Europa. Un popor care nu are credinţă şi nu îşi cunoaşte istoria este sortit pieirii. Noi avem nevoie de oameni politici care să se sacrifice pentru ţară, nu de politicieni care sacrifică ţara pentru ei.”, a spus Sergiu Rizescu. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2347_8-9-arnautoiu2.jpg

Monumentul inaugurat reprezintă o cruce brâncovenească, realizată din piatră de calcar şi amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuţoiu, lângă actualul Cămin Cultural. Ideea realizării acestei cruci a plecat de la Elena Ion Arnăuţoiu, sora liderilor grupului Haiducii Muscelului, pentru a-i comemora pe cei dragi, dar şi pentru ca această familie să nu fie uitată de generaţiile care vor urma, sacrificiul Arnăuţoilor fiind unul demn de păstrat în pomenirea veşnică. 

Elena Ion Arnăuţoiu, sora lui Toma şi Petre Arnăuţoiu, în câteva luni împlineşte 100 de ani. Ea a vorbit despre întâlnirea cu mama sa Laurenţia, în penitenciarul Jilava, în timpul detenţiei, dar şi despre toată suferinţa îndurată. „Eu am fost alături de toţi aceştia. Ştiu suferinţa lor. Eu am suferit mult. Am fost acolo, cu tata, cu mama şi cu fraţii mei şi cunosc durerea lor… nu o s-o pot uita niciodată. Când tata a venit cu lanţuri la picioare, avea 80 de ani şi striga: Nu mă mai bateţi, împuşcaţi-mă, că nu mai pot! Ce făcuse tata ca să-l bată în halul acesta? El a fost educator şi îi învăţa pe copiii lui să îşi iubească ţara. Au fost şi femei acolo care veneau bătute de la anchetă. Veneau cu fotele târâş şi niciodată nu au blestemat pe fraţii mei şi nu le-a părut rău că i-au sprijinit cândva. La închisoare, mama a cerut să fie în aceeaşi celulă cu mine. Când ne-am revăzut, mama m-a îmbrăţişat şi nu îmi mai dădea drumul din braţe... I-am sărutat mâna mamei, iar gardienii m-au întrebat de ce am făcut asta şi mi-au spus că mă bagă la carceră. Nu am ştiut că nu e voie să sărut mâna mamei mele, cea căreia îi datorez toată viaţa mea.”, a povestit cu multă tristeţe Elena Arnăuţoiu, cea care a petrecut în total şapte ani în închisorile comuniste.

Toma şi Petre Arnăuţoiu au fost capturaţi în noaptea de 19 spre 20 mai 1958 de Securitate, după 9 ani de căutări, după ce au fost trădaţi de către Grigore Poienăreanu, fost coleg de şcoală şi bun prieten cu Toma Arnăuţoiu. Cei doi fraţi şi alţi 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor au fost condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a şi executaţi în noaptea de 18 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava.

Mama lor, Laurenţia, a fost arestată de mai multe ori pentru că, aşa cum se spunea atunci, „a uneltit contra ordinii sociale”. În 1949, a fost condamnată la 6 ani de închisoare. La întoarcerea în casa pe care o împărţea cu Ion Arnăuţoiu, a găsit microfoane montate de Securitate. După capturarea celor doi fii, Toma şi Petre, la 20 mai 1958, a fost din nou arestată şi condamnată la 10 ani pentru că nu a denunţat fugarii. S-a stins din viaţă în 1962, într-o închisoare din Miercurea Ciuc.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2347_8-9-arnautoiu3.jpg

Elena Arnăuțoiu este una dintre cele mai longevive supravieţuitoare ale represiunii din perioada comunistă. A fost arestată în 1958 şi condamnată la cinci ani de închisoare, pentru că nu i-a denunţat pe cei din grupul de rezistenţă condus de fraţii săi. A fost închisă, printre alte centre de detenţie, chiar şi la Piteşti. A avut  toată viaţa de suferit din această cauză: soţul ei a fost dat afară din învăţământ, iar fiul a reuşit cu greu să îşi finalizeze studiile, din cauza originii pe care o avea. De asemenea, până în anul 1989 a fost urmărită de securitate şi a plătit zeci de ani chirie în propria casă, colocatari fiindu-i oameni informatori ai securităţii. 

În tot ce a povestit la acest eveniment, s-a văzut tristeţea din ochii săi care nu va putea fi ştearsă până la sfârşitul vieţii, însă Elena Arnăuţoiu a purtat şi o fărâmă de bucurie pentru că acest monument, sfinţit şi de IPS Calinic, împreună cu un sobor de preoţi, va aminti generaţiilor viitoare de spiritul de patriot demonstrat de „Haiducii Muscelului”. De asemenea, localnicii din Nucşoara au realizat un banner, un afiş de dimensiuni mari, în memoria partizanilor din Nucşoara, iar la ridicarea acestuia, cel care a dat tonul cântecelor patriotice a fost Virgil Baciu, primarul de la Corbi. 

The most visited gambling websites in The UK