Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Povestea eroului Gheorghe Poenaru Bordea, prezentată de jurnalistul Alexandru Căutiş

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2353

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2341_13--cautis2.jpgPe 1 Decembrie, la Dealul Sasului, a avut loc dezvelirea bustului primului ofițer român mort pe front, Loc. Col. Gheorghe Poenaru Bordea. Realizarea monumentului a fost posibilă cu sprijinul jurnalistului Alexandru Căutiș, cel care, de mai multe luni, a realizat o serie de evenimente unice în România, dedicate Centenarului. 

La sărbătorirea Zilei Naționale a României, la Dâmbovicioara, mai exact la Dealul Sasului, a avut loc dezvelirea bustului Locotenent - Colonelului Gheorghe Poenaru Bordea. La eveniment, a fost prezent, alături de colonelul Traian Soroceanu, jurnalistul Alexandru Căutiş, un iubitor şi cunoscător al istoriei neamului românesc, cel care, pe 13 octombrie, a realizat o amplă reconstituire a Primului Război Mondial, chiar în tranşeele originale care au fost descoperite de acesta în localitățile Ciocanu - Şirnea (Fundata). 

„Întâmplarea a făcut ca un tronson foarte vast de tranşee să fie descoperit de domnul colonel Soroceanu chiar anul acesta. Ştiindu-mă pasionat de subiectul Primului Război Mondial, mi le-a arătat. Am fost foarte impresionat de aspectul lor, dar nu într-atât încât să mă hotărăsc să le promovez masiv. Pentru aceasta a mai fost nevoie de ceva, o banalitate fericită, o stupizenie inspirantă… La câteva zile după ce mi-a arătat colonelul Traian Soroceanu  tranşeele proaspăt descoperite, am pierdut în zona lor un câine, pe care-l aveam cu mine pentru plimbările montane. Disperat, l-am căutat prin păduri, prin toate văgăunile, timp de câteva zile. Ba şi noaptea, la lanternă, l-am căutat. L-am strigat pe nume, am lătrat de nebun în creierii munţilor, doar-doar o răspunde. Degeaba. Într-una din nopţile de căutat câinele pierdut, am pus lanterna pe un povârniş pietros, care mi-a sărit în ochi. Mi-am amintit de tranşeele pe care mi le-a arătat domnul Soroceanu. Povârnişul era suspect ca aspect, dar perfect în susţinerea de departe a tranşeelor. Am avut o străfulgerare şi am chiuit de fericire în noapte: Iuhuuu, tocmai găsisem un cuib de mitralieră din Primul Război Mondial, perfect păstrat!”, aşa descrie Alexandru Căutiş primele momente ideale pentru înfiinţarea proiectului de reconstituire. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2341_13-cautis.jpgPentru eforturile sale şi pentru implicarea sa în realizarea bustului primului erou român picat pe front, Alexandru Căutiş a primit, alături de colonelul Traian Soroceanu, distincţia de „Cetăţean de Onoare” al comunei Dâmbovicioara. După ce a fost premiat de către primarul comunei, Dumitru Secăreanu, Alexandru Căutiş a vorbit despre implicarea sa, despre semnificaţia evenimentului şi despre un document unic pe care îl purta la el şi anume un jurnal de război cu date deosebit de importante, publicaţie pe care i-a dăruit-o şi edilului comunei. 

„Eram şi înainte obligat moraliceşte să vă susţin, dar cu atât mai mult o voi face de astăzi. Vă dăruiesc şi eu, tot simbolic, acest jurnal de front pe care l-am descoperit, cum vă spuneam, discutând cu un prieten de-al meu fix pe dealurile acestea. Şi este în premieră naţională publicat. Aici scrie şi ce ați spus dumneavoastră, că Loc. Col. Poenaru Bordea a murit ducând un felinar în mână. A contat foarte mult şi am pus şi în filmul documentar acest aspect, faptul că în comunitatea din Dâmbovicioara a rămas tipărit în memoria colectivă acest amănunt pe care nu îl găsim scris în nicio carte de istorie, deşi este de o frumuseţe fantastică - o moarte triumfală, să meargă cu felinarul la piept pentru a deschide graniţa nedreaptă cum o numeau pe vremea aceea. Am tipărit jurnalul în premieră naţională şi l-am adus în mod special aici, pentru că vreau să vă citesc din el primul discurs al unui ofiţer român spus soldaților români în ziua în care a avut loc practic prima luptă pentru Unire. Pe 14 august 1916. Le veţi arăta că nouă ne-a hărăzit soarta să împlinim visul pe care de o mie de ani îl visează neamul. Aştept de la voi  să vă faceţi pe deplin datoria. Cu aceste cuvinte şi-a îmbărbătat Loc. Col. Gheorghe Poenaru Bordea pe oştenii care au dat prima luptă pentru Unire în Primul Război Mondial.”, a povestit Alexandru Căutiş. 

Jurnalistul a mai realizat şi un documentar în care se prezintă povestea colonelului Gheorghe Poenaru Bordea, primul erou român, căzut la datorie în luptele din Primul Război Mondial. 

Aşa cum prezintă Alexandru Căutiş: „Locotenentul colonel Gheorghe Poenaru-Bordea a fost comandantul Regimentului 30 Muscel, care a dat prima luptă în Primul Război Mondial. Acesta a pierit chiar în fața regimentului său, cu un felinar aprins în dreptul inimii. Colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea şi-a pierdut viaţa după ce inamicii au ţintit felinarul şi l-a doborât.

Locotenentul colonel Gheorghe Poenaru-Bordea a fost cel care a ţinut ostaşilor români angajaţi în lupta pentru Unire primul discurs al unui ofiţer, în 1916".

 

sursă foto1: Facebook 

The most visited gambling websites in The UK