Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Marea Unire, în miniatură, la Câmpulung

  • Written by D.B
  • Hits: 2786

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2335_8-9-hora.jpgŞi dacă nu Câmpulungul, ce oraş din Argeş merita mai bine ca să găzduiască un eveniment cu adevărat special, dedicat Marii Uniri? Vorbim despre o expoziţie ce se vrea intrată în Cartea Recordurilor, organizată de Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărțământul „Dr. Nicolae Căliman” Codlea şi cu o serie de parteneri, dar şi cu Primăria Municipiului Câmpulung şi a Muzeului Municipal.  

100 de figurine de lut, cărora li se alătură alte câteva puţin mai diferite... acesta este tabloul expoziţiei itinerante „Hora - Centenar 2018”, găzduită de Secţia de Istorie a Muzeului Municipal din Câmpulung. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni, pe 12 noiembrie, în incinta Muzeului Municipal, în prezenţa preşedintelui Despărţământului Codlea - ASTRA - Dragoş Mircea, alături de artistul braşovean, realizator al miniaturilor - Marius Diaconu, de viceprimarul municipiului Câmpulung, Mărgărin Blidaru, consilierul Andreea Nora Bădescu, Sergiu Cicu, reprezentant al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, precum şi de o serie de copii de la şcolile din împrejurimi, care nu au trăit clipa, ci au trăit istoria. Cu toţii au admirat statuile, create cu minuţiozitate şi pasiune, fiecare dintre cele 100 de personaje din horă fiind diferit, cu trăsături speciale şi reprezentative fiecărui an de când s-a înfăptuit Marea Unire. 

„Avem istorici care jonglează cu istoria. Unul dintre ei spunea: Cum poate ţărănimea să hotărască Unirea, când ea nu are cunoştinţă? Norocul nostru a venit de la alt istoric, care a contrazis prima idee şi a spus: nici intelectualitatea fără ţărănime, nici ţărănimea fără intelectualitate nu ar fi putut crea actul Unirii de la 1918. Hora pe care o vedeţi acum este transmiterea unor mesaje către noua generaţie. Pe lângă cele 100 de personaje din horă, dorim să dăm dimensiunea mioritică a Marii Uniri. Dacă nu ar fi fost conştiinţa naţiunii transmisă de către oierii români, prin transhumanţă, nu aveam parte de unire. Cum să neglijezi ţărănimea română, care, totdeauna, a dus entitatea şi identitatea naţională spre posibilitatea de educare a fiilor lor?", aşa a descris Dragoş Mircea cele 100 de statui ale ţăranilor din Marea Unire. 

Bineînţeles că poveştile au fost multe şi interesante, iar magia evenimentului a fost mai mare pentru cei prezenţi, deoarece au putut admira fiecare statuie, în timp ce urechile lor auzeau poveştile pline de istorie. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2335_8-9-hora2.jpgPe lângă cei 100 de ţărani din horă, se pot admira şi 3 ciobani, reprezentând transhumanţa, dar şi trei ostaşi întorşi de pe front, piesa de bază a luptei pentru Unire, precum şi un copil, acesta din urmă reprezentând noua generaţie, pentru care mesajul trebuie să fie clar şi precis, dar, mai ales, să se cunoască importanţa acestui an, dar şi a celui în care s-a înfăptuit reîntregirea neamului. 

„Este o idee unică în lume ca execuţie şi ca mărime. Piesele sunt cu valoare unicat, după o influenţă a lucrărilor descoperite în perioada neolitică, în Sudul ţării.”, a spus artistul Marius Diaconu, realizatorul frumoaselor închipuiri ale românilor autentici. Acesta speră ca lucrarea să intre în Cartea Recordurilor, asta datorită unicităţii şi a mesajului transmis de fiecare piesă în parte, din cele peste 100, care întruchipează cel mai glorios moment al României. 

Expoziţia, organizată de ASTRA, Despărţământul „Dr. Nicolae Căliman”, împreună cu Primăria Municipiului Câmpulung şi cu sprijinul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Ceramus, Insigra, Romturingia, Ludovic Dorel Călcîi, Tes, Valdoris şi Sarmis, a fost prezentă mai întâi la Alba Iulia, apoi la Rupea, Hălchiu, Zărneşti, Codlea, Cristian, Braşov şi acum, la Câmpulung, urmând să ajungă şi la Sebeş, dar şi la Sibiu. 

Finalul evenimentului, la Câmpulung, a fost marcat de un spectacol, susţinut pe 15 noiembrie, la ora 18.00, în Sala Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”. Spectacolul a avut o temă specială şi anume: „Recunoştinţă şi îndemn”, susţinut de oameni bine pregătiţi, însă despre acesta vă vom relata în ediţiile viitoare. 

The most visited gambling websites in The UK