Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Povestea ostaşilor musceleni, într-un film - documentar

 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_9-lucia-hossu.jpgCinci imperii căzute... 25 de milioane de persoane decedate pe câmpurile de luptă şi pe străzi... un război care a adus Marea Unire. La 100 de ani de la acest mare eveniment, cunoscutul producător al Memorialului Durerii, Lucia Hossu Longin, cea care îndrăgeşte Argeşul şi istoria lui, a creat un film documentar intitulat "Dorobanţii de Muscel şi Argeş: în prima linie a eroismului", a cărui lansare a avut loc joi, 25 octombrie, la Lereşti, zi prilejuită de Ziua Armatei, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean, a primarilor din Muscel, a militarilor din garnizoanele judeţului, precum şi a oamenilor de cultură şi a istoricilor.

Povestea filmului este centrată pe eroii musceleni, dar, mai ales, pe un ostaş al zonei a cărui poveste este zguduitoare. Protagonistul filmului este Ion Săvoiu, nimeni altul decât bunicul scriitorului, istoricului şi profesorului Adrian Săvoiu. Ion a plecat pe câmpul de luptă, iar, la trei luni, a fost împuşcat de nemţi în curtea unui învăţător din comuna Malu cu Flori. Soţia sa, musceleancă şi ea, a plecat din satul Mălin, din comuna Bughea de sus, pe urmele ostaşilor Armatei Române, pentru a-şi găsi soţul. Şi l-a găsit... mort, cu o Biblie în mână şi un brâu roşu. A fost înmormântat împreună cu camarazii săi în aceeaşi curte din Malu cu Flori, ulterior fiindu-i aduse osemintele la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. În film se mai vorbeşte şi despre Ion I.C. Brătianu, cel care a semnat tratatele de reîntregire a neamului. 

Lucia Hossu Longin a vorbit despre film de ce a ales Mausoleul din Argeş, dar mai ales despre ce înseamnă pentru ea aceste pământuri care, doar privite, rostesc istoria eroilor căzuţi pe front şi a celor care au lucrat la edificiul Unirii. "Filmul acesta l-am făcut cu toată dragostea, cu toată fiinţa mea. A intervenit subiectul acesta care i-a dat emoţie şi viaţă, pentru că am văzut cum arată unul dintre cele 400 de trupuri ale căror oseminte sunt la Mateiaş. Ele nu trebuiesc să fie pentru noi doar nişte numere, ci sunt oameni, nişte musceleni care au toate calităţile acestui tărâm. M-am ataşat de acest judeţ! Sunt 11 Mausolee în toată ţara, am făcut film doar despre două şi dacă Dumnezeu mă ţine în putere, le voi face şi pe celelalte. Aici, la acest Mausoleu, există poveşti uluitoare despre devotamentul, credinţa, tăria şi jertfa bravilor ostaşi.", a povestit Lucia Hossu Longin.

Sala în care s-a făcut lansarea filmului - documentar a fost neîncăpătoare, iar pe chipurile tuturor celor prezenţi s-a văzut privirea pierdută, cu gândul la eroii musceleni şi parcă retrăirea evenimentelor ce au făcut ca, astăzi, să sărbătorim reîntregirea neamului românesc. 

 

 

The most visited gambling websites in The UK