Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cel mai impunător foc a fost la Măţău

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_8-foc.jpgDe 2000 de ani, prin aceste locuri, în noaptea de 25 spre 26 octombrie se aprind focurile purificatoare numite „Focul lui Suemedru”. În Muscel, tradiţia s-a păstrat, însă, de la an la an, se pare că devine tot mai neimportantă, iar aceste focuri sunt tot mai puţine. Cu toate acestea, pe dealul Măţău, anul acesta, Focul lui Sumedru, organizat de Norris Măgeanu, a strâns câteva mii de oameni care nu au ţinut cont de nimic şi au participat la un spectacol tradiţional. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_8-foc2.jpgParade de cai, tarabe cu mici, pastramă, cârnăciori şi bulz, muzică populară, mii de oameni şi cel mai mare foc din Muscel… aşa arată tabloul de la Măţău, de joi seara, de la Focul lui Sumedru. Ca în fiecare an, Norris Măgeanu organizează Focul lui Sumedru, un eveniment cu o tradiţie de 2000 de ani, păstrat cu sfinţenie în Muscel, dar mai ales pe cel mai înalt deal din ţară.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_8-foc4.jpg

„25 octombrie este Ziua Armatei Române. Imnul ne va aduce aminte de eroi, va fi şi dedicaţia noastră şi ne vom trimite un gând către cei care, de-a lungul vremii, au luptat pentru România, ne vom gândi la Regele Mihai, la cei pe care i-am pierdut. Focul lui Sumedru este bucuria celor vii care trec de la sezonul cald la sezonul rece, dar este şi pentru amintirea celor dragi care acum nu mai sunt.”, aşa a început Norris Măgeanu evenimentul, iar mii de oameni au ţinut zece secunde un moment de reculegere. Alături de acesta s-a aflat primarul comunei Mioarele, Damian Poştoacă, viceprimarul Ion Zipiş, Dan Moşescu, de la Herghelia 7 Cai, cel care a adus 25 de călăreţi din toată ţara, cunoscuta sportivă Ana Bogdan, logodnica lui Norris Măgeanu, primarul Liviu Ţâroiu, Cătălin Nicolaescu, vicepreşedintele Federaţiei de Automobilism Sportiv, şi reprezentanţi de la Ceramus şi alte instituţii din Câmpulung. 

„Mă bucur foarte mult că suntem din nou aici, venim de 8 ani deja, focul acesta este mai mult decât putem noi înţelege, este un moment care ne aduce purificare, ne aduce solidaritate, ne aduce unii lângă alţii, ne învaţă să iertăm şi să privim înainte, iar astăzi să ne aducem aminte şi de eroii militari care au murit la Podu Dâmboviţei.”, a transmis Dan Moşescu.

La început, Măriuca Enache a intonat Imnul României, creând, totodată, cel mai înălţător moment, datorită faptului că pe întreg dealul Măţău răsuna vocea sa, iar versurile imnului au fost cântate de toţi cei prezenţi. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_8-foc5.jpg

Ansamblul „Plaiuri Muscelene”, precum şi interpreţi de muzică populară ca Rodica Voicu, Daniela Carmen Popa, Formaţia Imperial, Ovidiu Lipan Ţăndărică au întreţinut atmosfera întreaga seară, dar nu înainte ca ansamblul condus de Puiu Tarbă să aprindă torţele şi, aşa cum spune tradiţia, căluşarii merg, aprind Focul lui Sumedru, strigând cu toţii: „Hai la Focul lui Sumedru, măăă!”. Alături de căluşari au aprins focul şi primarii Liviu Ţâroiu şi Damian Poştoacă, viceprimarul Ion Zipiş, Norris Măgeanu şi Ana Bogan. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2330_8-foc7.jpg

Oamenii s-au distrat în jurul focului, au jucat pe nerăsuflate şi au povestit până târziu în noapte, iar atmosfera a fost ca în cărţile vechi în care se mai găsesc poveşti despre Focul lui Sumedru. 

Mai puţine focuri în Muscel

În toate comunele din Muscel au fost făcute renumitele focuri ale lui Sumedru, însă oamenii nu s-au mai strâns foarte mulţi ca în alţi ani. În comuna Dâmbovicioara a fost un foc asemănător celui de la Măţău, în care s-au respectat tradiţiile cu sfinţenie, iar în comuna Ţiţeşti s-a organizat cu această ocazie prima ediţie a Festivalului Gogoşilor, un eveniment pe placul tuturor celor prezenţi şi o dorinţă a administraţiei pentru a deveni o tradiţie a comunei. În Câmpulung, pustiul a dominat peisajul… în cartierul Grui nu s-a mai făcut niciun foc, iar în cartierul Vişoi au fost făcute 5 focuri mai mari, dintre care unul pe malul Râului Târgului. Au mai fost făcute focuri mai mici şi prin curţi şi prin intersecţii, însă mai puţine, asta din cauză că mulţi nu au luat în considerare avizele care trebuie pentru lucrul cu focul. 

 

sursa foto: Facebook

The most visited gambling websites in The UK