Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Festivalul concurs „Sus la munte, la Muscel” a ajuns la a V-a ediţie! Primarul Ţâroiu a invocat fel şi fel de motive ca să nu urce pe scenă 

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 811

b_400_250_16777215_10_images_2304_sus-la-munte.jpgÎn perioada 20-22 iulie, la Câmpulung a avut loc binecunoscutul Festival Naţional - Concurs de Muzică Populară „Sus la Munte, la Muscel”. Aflat la cea de-a V-a ediţie, festivalul a căpătat succes şi anul acesta, astfel că s-au înscris 38 de copii, iar după preselecţii au rămas 19 concurenţi din 12 judeţe. Prima seară de concurs a fost una plină de emoţii, iar în cea de-a doua seară, la Gala Laureaţilor, s-au prezentat şi câştigătorii. Marele trofeu a ajuns anul acesta la Braşov, iar celelalte premii s-au răspândit în toată ţara. Evenimentul a fost unul pe placul muscelenilor, mai puţin al primarului, deoarece acesta a invocat diverse motive pentru a nu urca pe scenă în nicio zi de festival, cu toate că a fost aşteptat de juriul format din mari personalităţi ale muzicii, de concurenţi din 12 judeţe şi de un întreg public muscelean. 

Vineri, 20 iulie, a debutat Festivalul „Sus la munte, la Muscel”, în organizarea Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Câmpulung, Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, Consiliului Judeţean Argeş, prin Centrul Cultural Judeţean şi a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti. 19 concurenţi veniţi din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Dolj, Gorj, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui şi Vrancea au urcat pe scenă pentru a demonstra că tradiţiile şi obiceiurile trebuie duse mai departe prin poveste, cântec, joc şi port popular şi de cine, oare, dacă nu de tinerii care vin din urmă? 

Anul acesta, juriul, condus de Gavriil Prunoiu, profesor de canto popular la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, a cuprins personalităţi ale domeniului popular ce rar s-au găsit într-o astfel de formulă, la un eveniment de muzică populară din Câmpulung. Membrii au fost Valentin Marin, etnomuzicolog şi manager la Radio România Antena Satelor, Lorena Oltean realizator manifestări folclorice, Felix Goldbach, lect. univ. dr. la Facultatea de Muzică „Valahia” din Târgovişte, Maricel Ghinea prof. dirijor doctor al orchestrei „Ţara Vrancei” din Focşani, Gheorghiţă Stroe, lect. univ. dr. Facultatea de Muzică Argeş, Petre Murărescu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Marioara Murărescu”, Cătălin Iancu, profesor expert la Şcoala de Arte şi Meserii şi dirijorul orchestrei cu care muscelenii s-au obişnuit atât de mult şi Liviu Iana, directorul şi organizatorul principal al festivalului. 

La deschiderea oficială a festivalului, au urcat pe scenă Liviu Iana şi Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, fiind instituţia gazdă pentru prima seară a evenimentului. Cei doi au adresat cuvinte de întâmpinare celor prezenţi, de încurajare pentru concurenţi şi de mulţumire pentru implicarea juriului. 

Cei 19 concurenţi au intrat pe scenă în ordinea stabilită după tragerea la sorţi şi au avut de trecut mai multe probe, precum prezentarea costumului popular pe care îl poartă, interpretarea unei doine şi a unei piese, ambele la alegere. În urma prezentării concurenţilor, juriul s-a retras să poată delibera câştigătorii. 

Duminică, în ultima zi a festivalului, evenimentul s-a desfăşurat pe scena din Piaţa Primăriei. Au urcat pe scenă membrii juriului, concurenţii şi directorii Caselor de Cultură „Tudor Muşatescu” şi „C.D. Aricescu”, pentru a organiza festivitatea de premiere a participanţilor la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Concurs „Sus la Munte, la Muscel”, după următoarea clasare:

Menţiuni:

8Cârciumaru Andrada, din Argeş;

8Ţâran Mădălina, din Suceava; 

8Monete Diana, din Olt; 

Premiul III: Lăcătuş Ana Maria, din Vrancea;

Premiul II:  Stavri Ana Miruna, din Argeş;

Premiul I: Huţu Andreea, din Botoşani;

Premiul I a fost acordat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul Cultural Judeţean Argeş, iar premiul II a fost din partea Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti. 

Marile premii ale festivalului au fost cele două trofee râvnite de concurenţi în fiecare an. Trofeul Special „Marioara Murărescu” a fost câştigat de Dinu Andreea, din Olt, iar trofeul „Gavriil Prunoiu” a fost câştigat de Ioviţă Casiana, din Braşov. 

După premiere, directorul festivalului şi cel care s-a implicat de toată organizarea, Liviu Iana, i-a felicitat pe concurenţi şi a povestit câteva lucruri inedite din perioada festivalului, invitându-l pe profesorul Gavriil Prunoiu să spună câteva cuvinte despre festivalul său de suflet. „Suntem fericiţi toţi că ne-am născut şi trăim în această cetate de scaun a Ţării Româneşti, că avem cu ce ne mândri! Pentru mine, cel mai mult contează că avem folclorul muscelean. Acest folclor a ajuns acum prin Festivalul „Sus la Munte, la Muscel, iar asta nu poate decât să mă bucure.”, a transmis Gavriil Prunoiu. 

Cel care a rămas uimit de prezenţa numeroasă de duminică, a sprijinit organizarea festivalului şi a făcut parte şi din juriu, a fost etnomuzicologul Valentin Marin, directorul de la Radio România Antena Satelor. Le-a vorbit câmpulungenilor cu emoţie, cu căldură şi cu sinceritate.

„Se pare că la Câmpulung este multă lume căreia îi place muzica populară. Este important pentru acest festival că a fost atât de multă lume prezentă. Ştiţi de ce este important folclorul? De ce ţinem atât de mult ca această muzică să rămână vie? Pentru că în ea se regăseşte sâmburele nostru, al identităţii noastre, al simţirii noastre româneşti. Dacă vă uitaţi în jurul vostru, puţine lucruri au mai rămas autentice. Haideţi să ascultăm folclor, să ascultăm muzică populară, să dăm folclorului un viitor, aşa cum fac aceşti copii.”, a spus etnomuzicologul Valentin Marin. 

Înainte ca participanţii câştigători să cânte fiecare câte o piesă pentru publicul muscelean, Liviu Iana i-a invitat pe copii să cânte împreună un cântec patriotic, iar cei prezenţi i-au acompaniat, împreună cu orchestra condusă de maestrul Cătălin Iancu. 

Până la final, concurenţii, dar mai ales juriul şi organizatorii l-au aşteptat pe primarul Liviu Ţâroiu să urce pe scenă. În prima seară, acesta a fost prezent în spatele scenei, dar a plecat înainte să ţină un cuvânt de deschidere, pe motiv că nu începuse festivalul, deşi în alte situaţii se ţinea speech, iar apoi începea concursul propriu zis, cu orchestră, participanţi şi tot tacâmul.  Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Sergiu Cicu, a rămas singur pe scenă cu directorul festivalului, Liviu Iana, deşi publicul deja ştia că lipseşte domnul primar. 

Nici în a doua seară, în faţa sutelor de musceleni, primarul Ţâroiu, din motive numai de el ştiute, nu a avut plăcerea să vină în faţa publicului, de dragul folclorului şi de dragul celor 19 copii veniţi din toate colţurile ţării, deşi, cu siguranţă, ştia că este aşteptat de oameni care nu sunt în fiecare zi la Câmpulung. Dacă ar exista un concurs pentru primari, cu proba „Cine o dă în bară cel mai mult în faţa străinilor?”, cu siguranţă, primarul municipiului Câmpulung ar fi pe podium. 

 

The most visited gambling websites in The UK