Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Document rar în posesia familiei unui profesor câmpulungean „Ausweiss” pentru refugiaţii din Primul Război Mondial

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 483

 

b_400_250_16777215_10_images_2291_cimitir.jpgUn mic document, redactat în limbile germană şi română, emis la data de 21 iulie 1918, undeva în Moldova, pentru nişte refugiaţi musceleni, purtând denumirea de „Permis” sau, în nemţeşte, „Ausweiss”, conţine, dacă se studiază cu atenţie, multe informaţii de natură istorică şi socială. 

În toamna anului 1916, din cauza războiului, o parte din populaţia zonei noastre s-a refugiat, odată cu retragerea trupelor române, în Moldova. Deşi armatele române au obţinut victorii remarcabile în vara lui 1917, la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, asupra trupelor germane şi austro-ungare, lipsa sprijinului armatei ruse a determinat Guvernul Român să încheie pace cu Puterile Centrale. Pacea a avut loc la data de 5-18 martie 1918, la Buftea. Condiţiile umilitoare impuse de Puterile Centrale ne-au silit să cedăm însemnate părţi din teritoriul României şi subordonarea ţării capitalului german. Tot cu acest prileji s-au stabilit modalităţile de repatriere a refugiaţilor spre teritoriul cedat. Repatrierea a avut loc în baza unui document de trecere emis în baza unei convenţii între partea română şi Puterile Centrale. Locul de tranzit era chiar localitatea Mărăşeşti. Cu numai un an înainte, localitatea avusese mult de suferit, mai ales gara. Prin pacea de la Buftea, urmată apoi de cea de la Bucureşti, din anul 1918, Mărăşeşti a fost inclus în teritoriul ocupat de nemţi. De remarcat că biletul de călătorie, emis de autorităţile germane, pe 21 iulie 2018, pe ruta Mărăşeşti - Câmpulung, poartă seria 0010, ceea ce ne arată că aceşti refugiaţi au fost printre primii întorşi la locurile lor natale. Pe verso permisului era lipită o fotografie a acestora, un anume domn „Stănciulescu Sultana, cu copiii Elisabeta şi Petre”, care erau autorizaţi „a merge în teritoriul ocupat”, în timp ce „Preşedinţia Consiliului de Miniştri roagă autorităţile imperiale de a-i înlesni călătoria până la Câmpulung”. Biletul costa 35,50 lei, la clasa a III-a. Cuvântul „Ausweiss” se mai aude şi astăzi, atunci când ţăranii noştri solicită din partea autorităţilor un anume document. Potrivit specialiştilor, documentul prezentat este o raritate în zilele noastre, mai ales că el este însoţit şi de biletul de călătorie. El ne-a fost pus la dispoziţie de profesorul câmpulungean Şerban Nicolescu, trecut între timp în nefiinţă.

 

 

The most visited gambling websites in The UK