Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Arhitecta Coşa a câştigat cea mai mare finanţare nerambursabilă de la Primărie

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1353

Patru asociaţii şi scriitoarea Maria Chirtoacă primesc jumătate din miliardul pus la bătaie 

b_400_250_16777215_10_images_2287_anca-cosa.jpgPentru anul 2018, suma pusă la bătaie de Primărie pentru cei interesaţi să câştige o finanţare pentru a-şi susţine proiectele sociale, sportive, culturale ori educative, destinate tineretului, s-a ridicat la 325.000 lei. O alocare generoasă, îndestulătoare, pentru accesarea căreia doritorii mai trebuiau să se arate, căci fonduri existau. Şi există pe mai departe, întrucât la prima sesiune de depunere a proiectelor, Primăria a acceptat să-i ajute pe aplicanţii admişi în program cu 53.756 lei. Este adevărat că din cei 325.000 lei, disponibili în momentul aprobării bugetului local, în luna februarie, cea mai consistentă „felie” revenea Sportului, finanţat cu 225.000 lei. Diferenţa de 100.000 lei se împărţea între Tineret - 10.000 lei, Social - 20.000 lei şi Cultură - 70.000 lei. Luna următoare, când s-a aprobat în Consiliul Local Ghidul solicitantului privind regimul finanţărilor alocate de la bugetul local al Municipiului Câmpulung pentru activităţi non-profit de interes local în anul 2018, Sportul, cu alocarea aferentă, a fost extras dintre domeniile susţinute financiar de Primărie prin acest program anual, experimentat începând cu 2017. Astfel, au rămas de împărţit solicitanţilor de bani publici 100.000 de lei, din care, după prima strigare, s-a făcut o economie de 46.244 lei.       

Sportul, servit separat cu 225.000 lei

La sfârşitul lunii martie, prin Ghidul solicitantului, s-au stabilit valorile minime şi maxime care puteau fi acordate pe fiecare domeniu din cele trei rămase în program. Proiectele pentru Tineret puteau obţine între 3.000 şi 5.000 de lei, cele vizând Socialul, între 3.000 şi 10.000 lei, iar iniţiativele culturale, între 3.000 şi 20.000 de lei. Sportul, care, în propunerea iniţială de buget supusă dezbaterii publice, figura cu o alocare totală de 225.000 lei, a fost extras dintre domeniile sprijinite de Primărie prin „Programul anual al finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al Municipiului Câmpulung pe anul 2018”. Motivul: pentru Sport a fost aprobat, în octombrie 2017, un regulament prin care sunt finanţate activităţile care vizează nu numai sportul de performanţă, ci şi sportul de masă. În ajutorul asociaţiilor sportive interesate să prindă bani de la buget, Lucian Ionescu a vrut să se asigure cum decurge procedura: „Vor depune o cerere către Primărie şi, conform regulamentului aprobat în toamnă, va trece prin CL individual?” „În limita sumei pe care o avem repartizată în bugetul local.”, a răspuns Liviu Ţâroiu, completat de directoarea economică Violeta Iarca: „225.000 lei. Acea sumă se utilizează pentru finanţarea structurilor sportive de interes public sau privat.” „Orice finanţare, pentru baschet, automobilism sau ciclism, va trece prin Consiliul Local. Nu ştiu cât este în regulă. S-ar putea să facem o rectificare, pentru că, din ce înţeleg eu, se merge pe „primul venit, primul servit”. Dacă cineva are o activitate în primăvară, iar altcineva în iarnă, mult mai mare…”, a lăsat Ionescu să se înţeleagă că banii nu ajung pentru toată lumea dacă nu aplică toţi în acelaşi timp. Contractele pot fi încheiate în acelaşi timp - i s-a răspuns din partea Executivului - şi încep să-şi producă efectele de la data încheierii, dar activitatea poate fi desfăşurată la două-trei luni de la încheierea contractului.

„Bugetul pe care l-am alocat noi pentru această activitate a fost în baza solicitărilor avute la momentul respectiv. Ceea ce spuneaţi că… vor fi altele, la o rectificare bugetară, dacă avem surse de a finanţa în continuare, putem finanţa şi altele. Sunt 225.000 de lei toţi banii. O să vă propunem repartizarea într-o altă şedinţă de Consiliu.”, a anunţat primarul, care cam are şi el dreptate în această chestiune. Evenimentele sportive se ştiu de la începutului anului şi cine are interes să obţină sprijin financiar vine din timp şi-l cere. A spus-o cu alte cuvinte fostul său profesor Constantin Staicu, actualizând o propunere lansată cu ceva timp în urmă, tot într-o şedinţă de Consiliu: „Atunci când finanţăm unităţi sportive de performanţă, să cunoaştem realizările cluburilor, respectiv ale secţiilor, ce obiective îşi propun, calendarul competiţional. Pentru că această finanţare suplimentară nu poate să intervină decât ca o situaţie de excepţie, când apare în „ograda” unei secţii o competiţie nouă, neplanificată. Toate propunerile pe care le-au făcut, ca buget, ţin cont de un calendar competiţional naţional, pe care şi-l dezvoltă pe secţii, pe ramuri ş.a.m.d. De asta vreau să spun să facem în cunoştinţă de cauză repartiţiile, să responsabilizăm în acest fel şi unităţile de performanţă, unde valoarea sportivă se decantează prin număr de campioni, medalii etc.” 

Cine sunt câştigătorii unei finanţări din bani publici

Între 17 aprilie - 7 mai 2018, s-a desfăşurat sesiunea de depunere de proiecte, faţă de care şi-au manifestat interesul şase asociaţii şi persoane. Potrivit raportului de specialitate, care susţine proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri după-amiază a Consiliului Local, „Comisia de evaluare şi selecţie a selectat pentru finanţare cinci proiecte, un proiect fiind respins ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de eligibilitate.” Potrivit procesului-verbal de evaluare din 14 mai 2018, cele cinci proiecte care au corespuns rigorilor finanţatorului - Primăria Câmpulung - propun activităţi din domeniile Social şi Cultură - un proiect pe Social şi patru pe Cultură -, neexistând niciun solicitant de fonduri destinate Tineretului. Iată în continuare cine sunt câştigătorii, ce valoare au proiectele lor şi cu ce sume îi ajută municipalitatea. 

 

Social - suma disponibilă 20.000 lei     

=Asociaţia „Start pentru Autism”, cu proiectul „Schimbăm vieţile copiilor cu nevoi speciale”, în valoare de 13.926 lei (91 puncte); contribuţie proprie - 3.926 lei (28%); contribuţia solicitată de la bugetul local - 10.000 lei (72%); contribuţia propusă spre aprobare - 10.000 lei. Descrierea succintă a activităţilor proiectului: activităţi de readaptare psihică şi fizică prin terapie comportamentală ABA; dotarea cu materiale necesare derulării activităţilor specifice de recuperare pentru copii cu nevoi speciale, promovarea şi facilitarea accesului la terapie şi evaluări gratuite pentru părinţi.

Totalul sumei solicitate spre aprobare: 10.000 lei. 

 

Cultură - suma disponibilă 70.000 lei

=Fundaţia pentru copii şi tineret Ecokind, cu proiectul „Dialog cultural - pe urmele lui Negru Vodă”, în valoare de 4.500 lei (86 puncte); contribuţie proprie - 500 lei (11%); contribuţia solicitată de la bugetul local - 4.000 lei (89%); contribuţia propusă spre aprobare - 4.000 lei. Descrierea succintă a activităţilor proiectului: editarea a două numere ale Revistei „C’Arte de la Curtea Veche” şi realizarea manifestării culturale „Dialog cultural - pe urmele lui Negru Vodă”; 

=Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi”, cu proiectul „Câmpulung în amintiri”, în valoare de 39.000 lei (91 puncte); contribuţie proprie - 19.000 lei (49%); contribuţia solicitată de la bugetul local - 20.000 lei (51%); contribuţia propusă spre aprobare - 20.000 lei. Descrierea succintă a activităţilor proiectului: organizarea următoarelor activităţi: „Câmpulung în amintiri”, cu ocazia Zilelor Municipiului Câmpulung; „Modelul cultural Noica-Eminescu”; „Retroparada Toamnei”; „Ecourile culturii aromâne în Muscel”; „Împreună de Sfântul Dumitru”;

=Maria Chirtoacă, cu proiectul „Câmpulungul Muşatescu”, în valoare de 6.000 lei (86 puncte); contribuţie proprie - 600 lei (10%); contribuţia solicitată de la bugetul local - 5.400 lei (90%); contribuţia propusă spre aprobare - 5.400 lei. Descrierea succintă a activităţilor proiectului: tipărirea volumului de satiră şi umor „Obrazul gros al lumii noastre” într-un tiraj de 200 de exemplare; reeditarea lucrării „Câmpulungul romanţat”, două volume în 25 de exemplare; reeditarea lucrării „O dragoste fără hotare”, două volume în 50 de exemplare; 

=Asociaţia „Corabia cu arhitectură”, cu proiectul „Urbanism, Arhitectură, Patrimoniu. ROMÂNIA 100”, în valoare de 17.470 lei (80 puncte); contribuţie proprie - 3.114 lei (18%); contribuţia solicitată de la bugetul local - 14.356 lei (82%); contribuţia propusă spre aprobare - 14.356 lei. Descrierea succintă a activităţilor proiectului: promovarea valorilor de patrimoniu naţional excepţional al Municipiului Câmpulung, în Anul Centenarului Marii Uniri, prin organizarea unei conferinţe şi a unei sesiuni de comunicări ştiinţifice a Şcolii Doctorale de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti.

Totalul sumei solicitate spre aprobare: 43.756 lei.     

Cele două valori au fost supuse aprobării Consiliului Local, solicitat şi să-l împuternicească pe primarul Liviu Ţâroiu să semneze contractele de finanţare.

 

The most visited gambling websites in The UK