Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

80 de primăveri, pentru Nelu Constantin

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 985

Toţi oamenii de cultură au fost alături la aniversare 

b_400_250_16777215_10_images_2285_nelu-constantin2.jpgUimitor pentru cei care mai înţeleg ce este cultura, că la Câmpulung există un om, a cărui privire a văzut zarea timp de 80 de primăveri, până acum. Nelu Constantin, preşedintele Cenaclului de Arte Plastice „I.D. Negulici” din Câmpulung, a fost aniversat într-un mare fel, sâmbătă, la Primăria Municipală. Aniversarea a fost de drept un adevărat spectacol de cultură şi artă, asta datorită expoziţiei de portrete ale lui Nelu Constantin, urmată de lansarea a două cărţi. Evenimentul a început în holul Primăriei, neîncăpător pentru numărul mare de artişti, de rude şi de prieteni ai artistului, care au ţinut să spună pe rând câteva cuvinte despre cel care, pe 14 mai, a adăugat o primăvară în buchetul vieţii. La rândul său, Nelu Constantin le-a mulţumit tuturor celor care au o importanţă în aceste primăveri.

Pentru că, în cartea mea, suntem figuranţi pe scena vieţii, îmi permit să îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la această vârstă. Vreau să aduc o mulţumire tuturor celor care iubesc arta. Vreau să încep cu oamenii pe care viaţa mi i-a oferit. Am întâlnit oameni deosebiţi. În Muscel sunt oameni deosebiţi. Am gândit, împreună cu doamna Mariana Chirtoacă, ca aceste valori cu care noi ne-am intersectat să fie trecute în cartea noastră. Aş vrea să mulţumesc familiei mele, care mi-a suportat capriciile, medicilor care m-au ajutat să ajung aici.”, a transmis plin de emoţie Nelu Constatin.b_400_250_16777215_10_images_2285_nelu-constantin4.jpgCel care a moderat evenimentul a fost poetul Sorin Durdun. „Astăzi, avem un eveniment deosebit, după ceea ce s-a întâmplat în holul Primăriei. Lansăm două cărţi şi trei autori. Înainte de a fi artist plastic, înainte de a fi scriitor, un om care animă cultura în acest oraş, Nelu Constantin, este om. Şi să fii om înseamnă să le faci pe toate celelalte. De aceea îi mulţumesc că există.”, a transmis acesta. Prima carte din lansare a fost „Melancolii întruchipate, din dragoste pentru Muscel”, acolo unde portretele pe care Nelu  le-a făcut de-a lungul timpului sunt cuprinse în pagini, cu o biografie şi o poezie realizată de Maria Chirtoacă. O carte de referinţă pentru Muscel, deoarece sunt cuprinse mai multe personalităţi din Câmpulung. Mai mulţi poeţi, artişti plastici şi scriitori veniţi din toată ţara au ţinut să transmită câte ceva, dar au şi recitat din cărţi şi i-au urat „La mulţi ani!” lui Nelu Constantin. Amintim pe bunii oameni de cultură Gabriel Cotenescu, George Baciu, Grigore Popescu Muscel, Constantin Agricola Miu, Mihai Şerbănescu, Carmen Ştefănescu, preotul Gheorghe Cârstea, fostul primar care este pictor Călin Andrei, binecunoscutul artist rucărean Cornel Stoian şi mulţi alţii.

b_400_250_16777215_10_images_2285_nelu-constantin.jpg„Nu îmi vine să cred ce am auzit, cât de frumos a scris doamna Chirtoacă. La fel ca pictura domnului Nelu Constantin, ajunge la suflet. Din partea Clubului de pictură din Curtea de Argeş „Gânduri la început de seară”, pe care îl conduc, v-am realizat o diplomă, se numeşte „suflet centenar”, a spus George Baciu. „Toată recunoştinţa am pentru ceea ce se întâmplă aici. Nici măcar nu mă gândeam că voi ajunge să fiu alături de dumneavoastră. Este o surpriză pentru mine. Aţi venit într-o perioadă în care aţi realizat lucruri frumoase. Până la urmă, munca este pentru dobitoace, lucrarea este pentru suflet.”, a continuat Grigore Popescu Muscel.

b_400_250_16777215_10_images_2285_nelu-constantin3.jpg„Am emoţii cumplite. Îmi aduc aminte de 2009, când ne-am cunoscut. Sunt onorată că, astăzi, sunt alături de Nelu Constantin. Domnule Nelu, îţi mulţumesc că exişti, că ne-ai fost alături. Sunt 46 de unităţi administrative, dar nicăieri nu am aşa apropiere şi colaborare cu artiştii, aşa cum am aici., a transmis Carmen Ştefănescu, secretar general ALZIAR. 

A avut cel mai mare rol la Festivalul Rock „Posada” şi Festivalul de Satiră şi Umor, un sprijin actual al oamenilor de cultură, Călin Andrei. „În această clădire vă mărturisesc că, în ultimii ani, am intrat mai cu greutate. Astăzi, Nelu Constantin m-a adus cu drag aici. Am primit un cadou de la dânsul, de această zi, prin acest eveniment. Să rămâneţi în continuare cu această putere de a lucra, de a scoate tot ce este mai frumos din oameni şi a dărui cu multă generozitate. La această întâlnire respiră numai armonie.”, a spus el. Cea de-a doua carte este despre familia Constantin. Nelu şi Lili. Ei sunt autorii. Este o carte de epigrame, catrene şi schiţe umoristice intitulată „Artişti pe scena vieţii”. „Am încercat să fac câteva versuri, de la începutul revistei „Acidava”. Mai în glumă, mai în serios, am făcut şi eu câteva epigrame. Vă mulţumesc pentru că mă sprijiniţi şi pentru că sunteţi alături de noi.”, a început discuţia despre carte, autoarea Lili Constantin. 

După un dialog de epigrame din partea celor prezenţi, consilierul local Marin Stanciu, singurul din partea Primăriei Municipale, l-a premiat pe Nelu Constantin.

„La mulţi ani cu mult drag pentru aniversatul nostru. Oferim cu drag o diplomă de onoare artistului Fiu al Argeşului şi Muscelului pentru activitatea depusă în slujba culturii oraşului timp şi pentru 80 de primăveri.”, a transmis consilierul. La iniţiativa farmacistului Maria Vlădău, Mariana Filipescu şi Ştefan Radu Tatan şi absolut toţi cei din sală i-au cântat în cel mai frumos fel şi în cel mai special „La mulţi ani” lui Nelu Constantin, emoţionându-l până la lacrimi.

La final, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, Liviu Cioacă, i-a dăruit o plachetă şi un trofeu special lui Nelu Constantin. „I-am pregătit o plachetă de onoare şi am spus aşa: Ordin pentru osteneală. Dacă privind în zare descoperi tabloul visat, dacă mergând prin lume aduni nectarul şi veninul punându-l într-o carte, dacă agenda e plină de semeni ce te cunosc, ai reuşit să fii apreciat lăsând în urma ta din ordinul primit a ceea ce i spunem osteneală. La mulţi ani!”, i-a transmis acesta. Evenimentul a continuat întreaga zi, iar toţi cei prezenţi au rămas alături de Nelu Constantin pentru a demonstra că la Câmpulung, cultura rămâne veşnică. 

 

The most visited gambling websites in The UK