Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Astăzi, la Lereşti, este Balul Gospodarilor

b_400_250_16777215_10_images_2278_bal-leresti.jpgDe mult, în satul românesc, chiar şi în zona Muscel, când oamenii lucrau la câmp cu ziua, când totul se făcea mult mai greu în orice domeniu faţă de acum, cele mai frumoase momente de relaxare erau la balurile din localitate. Lăutari, muzică bună, poveşti şi jocul popular, până târziu în noapte. Astăzi, din păcate, s-au pierdut aceste tradiţii, însă primarul comunei Lereşti, Marian Toader, împreună cu Asociaţia „Lereşti Muscel” şi administraţia locală, luptă din răsputeri să aducă zilele de odinioară înapoi. Dacă nu de mult a avut loc prima ediţie a „Balului Gospodarilor”, acolo unde s-au întâlnit zeci de lereşteni şi nu numai, care au petrecut ca în vremurile bune, iată că sâmbătă, la Căminul Cultural din Lereşti, începând cu ora 18.00, tradiţia se rescrie. 

 „Invităm toţi lereştenii şi nu numai la cea de-a doua ediţie a „Balului Gospodarilor”. După succesul  primei ediţii a acestui bal, care a avut loc la Lasătul Secului, organizatorii, Primăria şi Consiliul Local Lereşti, Asociaţia Culturală „Lereşti Muscel”, reprezentată de preotul Alexandru Pahonţu, formaţia Ane Marie Band, vom organiza a doua ediţie a „Balului Gospodarilor”. Vom avea surprize, care se vor ţine lanţ pe parcursul balului.”, a declarat primarul Toader.

De asemenea, Asociaţia Culturală „Lereşti Muscel” are o implicare importantă în aceste evenimente de promovare a culturii şi a tradiţiilor româneşti. 

„Tradiţia defineşte noţiunea, credinţa şi cultura hrănesc spiritual sufletele naţiunii, ajutându-i câteodată pe toţi să se ridice cât mai sus şi mai aproape de Dumnezeu. Un bal, aşa cum s-a văzut şi la prima ediţie, îşi doreşte să învie tradiţia noastră, de a ne face să socializăm şi altfel decât prin mijloacele moderne, dar cel mai important ne face să purtăm cu mândrie costumul popular. La prima ediţie, ne-am simţit ca în familie, acest lucru face bine sufletului. Să ne aducem aminte cum erau bătrânii noştri, care au muncit, au luptat, dar au ştiut să se distreze şi tradiţiile populare. Suntem lereşteni, ne mândrim cu asta şi, cu siguranţă, strămoşii noştri, de acolo din ceruri să poată să zâmbească şi să fie mândri de urmaşii lor.”, a spus preotul Alexandru Pahonţu. Intrarea este liberă, dar condiţionată de purtarea costumului popular, prin acest lucru să ne mai aducem aminte de vremurile în care portul popular era îmbrăcat cu cinste şi onoare, mai ales la noi, în zona Muscelului, unde s-a ţesut cea mai frumoasă ie românească. Diana BUMBENECI

 

The most visited gambling websites in The UK