Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Trece Centenarul până când se decid aleşii să-l sărbătorească

  • Written by Claudiu VIȘAN
  • Hits: 1298

După trei luni trecute din Anul Centenarului, se trezesc şi aleşii noştri să gândească şi să vorbească despre acţiuni menite să cinstească împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire. Cu convingerea că ridicăm pretenţii prea mari atunci când facem afirmaţia că acţiunile trebuiau concepute anul trecut şi demarate din prima lună a anului, ca să existe continuitatea şi frecvenţa cuvenită pe toată durata anului 2018, vom prezenta în cele ce urmează ce idei au avut câţiva consilieri locali la şedinţa ordinară din 29 martie. Bine că unii tot au avut nişte idei, faţă de restul cărora Centenarul nu le inspiră cine ştie ce sentiment de sărbătorire a evenimentului istoric, ai cărui martori sunt. Primarul Liviu Ţâroiu a anunţat că va face cunoscut programul pregătit de Muzeul Municipal şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, serviciu de care s-a achitat directorul Alexandru Oprea, prezentând, cu câteva zile înaintea şedinţei de Consiliu, calendarul de evenimente. Astfel, i-au fost răpite bucuria şi dorinţa primarului de a ieşi în faţă cu munca subordonaţilor. Totuşi, are ocazia să pluseze punând în practică cele trei sugestii primite săptămâna trecută de la Sergiu Cicu, Lucian Ionescu şi Constantin Staicu.        

Conferinţa lui Dan Puric este posibil să intre în calendarul Centenarului 

Prima propunere răsunată în plenul întrunirii de la finele lunii martie i-a aparţinut lui Sergiu Cicu: organizarea la Câmpulung a conferinţei „Jertfa Unirii Noastre”, susţinută de Dan Puric. Solicitarea din partea organizatorilor manifestării a îmbrăcat forma unei adrese oficiale, depuse la Primărie, însă Liviu Ţâroiu n-a adus-o el la cunoştinţa consilierilor, ci directorul Casei de Cultură a Sindicatelor a făcut acest oficiu, parcă pentru a-i forţa un pic mâna şefului Executivului. Mai cu seamă că acesta din urmă n-a lăsat impresia vreunui entuziasm molipsitor, la gândul că, în anul salariilor de infarct, trebuie să sacrifice 10.000 de lei pentru monologul lui Puric. „Se încadrează foarte bine în calendarul de evenimente. Eu am văzut prezentarea, primul spectacol a fost la Casa Universitarilor din Cluj. Am luat legătura, am vorbit şi m-am documentat despre costurile, care se ridică la 10.000 de lei. Această conferinţă ţine între 75 de minute şi 100 de minute. Sunt două variante de plată: ori 10.000 de lei, ori achiziţionarea a 500 de cărţi.”, a descris succint Sergiu Cicu evenimentul, pe care primarul l-a pasat către finanţările nerambursabile pe care Primăria le acordă proiectelor depuse de ONG-uri şi persoane fizice, susţinute cu bani publici. 

„Nu poţi să supui la vot, că n-ai ce, a replicat Liviu Ţâroiu la prezentarea lui Sergiu Cicu, care şi-ar fi dorit accelerarea procedurii prin întocmirea unui proiect de hotărâre înaintat Consiliului Local. El trebuie să depună un proiect. Este la noi o solicitare, am primit-o. O să-i găsim o soluţie şi să-i dăm un răspuns.” 

O stradă sau o zonă cu numele Centenarului 

După Sergiu Cicu, următoarea luare de cuvânt pe subiectul celei mai importante aniversări pe care, ca români, avem onoarea de a o trăi - păcat că autorităţile nu simt la fel -, l-a avut ca autor pe liberalul Lucian Ionescu. Recomandarea acestuia către Executiv a fost de a alege împreună o stradă sau o zonă din municipiu, care să fie redenumită cu o titulatură asociată evenimentului „100 de la ani de la Marea Unire”. „Am putea face acest lucru prin Consiliul Local, dar înainte trebuie să identificăm o locaţie.”, a propus Ionescu, dar nici acesta, la fel ca Cicu, n-a fost lovit de exuberanţa conducătorului Câmpulungului, la gândul că trebuie să refacă hârţogăria municipiului în caz că se schimbă denumirea unei străzi ori a unei piaţete. „O să vă aducem la cunoştinţă un program pe care l-am conceput privind Centenarul, cu Muzeul şi Casa de Cultură, pe care o să-l transmitem Consiliului Judeţean. O să facem o zi în care flacăra Centenarului va sosi şi la Câmpulung, pe 24-25 octombrie. Dacă aveţi idei pentru un bulevard sau altceva, vă aştept cu propuneri.”, le-a lăsat Ţâroiu liberalilor bătaia de cap cu găsirea celei mai potrivite zone a fi intitulate după data naşterii României Mari. 

Plantarea a o sută de brazi în amintirea evenimentelor din 1918 

Profesorul Constantin Staicu, adept al principiului că două capete gândesc mai bine decât unul şi că anumite categorii legate profesional şi sentimental de Centenar pot scoate autorităţile din blocajul generat de lipsa de inspiraţie şi de fonduri, a propus o comisie care să lucreze în scopul gestionării agendei de evenimente. Comisie formată nu doar din responsabilii culturali aflaţi pe statul de plată al administraţiei publice locale, ci şi din veterani de război, eroii „Invictus”, preoţi, ofiţeri, etc. „Am propus în treacăt şi plantarea a o sută de brazi, cu identificarea spaţiului, plantări derulate împreună cu elevii, cu militarii.”, a lăsat consilierul PAM să se înţeleagă că nu este prima dată când le face sugestii executivilor pe tema Centenarului. Centenar faţă de care Primăria a manifestat atâta „grijă”, încât avem o mare curiozitate legată de banii pe care îi va aduce de la Ministerul Culturii, care aruncă în teritoriu fonduri generoase pentru acţiunile menite să celebreze veacul trecut de când români adevăraţi au reuşit unirea ţării. În antiteză cu urmaşii, cărora le reuşeşte admirabil dezbinarea românilor şi ura faţă de ţara în care s-au născut. 

The most visited gambling websites in The UK