Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Crucile de piatră din Câmpulung, unice în România, în atenţia lui Ţâroiu!

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1377

b_400_250_16777215_10_images_2270_cruci1.jpgO hotărâre a primarului Liviu Ţâroiu este aceea de a verifica toate crucile de piatră din Câmpulung. Acesta le va da în grija Muzeului Municipal. Câţi mai ştiţi, de fapt, că numărul crucilor votive din oraşul nostru formează un caz singular pe teritoriul ţării noastre? Crucile au fost ridicate încă din anul 1576, de către meşterii pietrari din zonă, şi au fost ridicate în vechile cartiere ale Câmpulungului şi mutate ulterior, odată cu modernizarea oraşului. 

Cunoscând importanţa acestor cruci, primarul Liviu Ţâroiu a luat hotărârea de a le da spre restaurare, prin activitatea Muzeului Municipal şi cu sprijinul oamenilor de cultură din zonă. „Am o iniţiativă acum foarte importantă. Vreau să identificăm toate crucile de piatră din Câmpulung. Le vom da în administrarea Muzeului Municipal, deoarece Primăria nu are o Direcţie de Patrimoniu în cadrul colectivului din Primărie. Considerăm că ei s-ar ocupa mult mai bine în a face un proiect pentru restaurare şi punere în valoare a acestora.”, a spus primarul Ţâroiu. 

Ideea de restaurare a crucilor este o iniţiativă pentru imaginea Câmpulungului, deoarece acestea sunt un caz singular în România, mai ales prin numărul mare al lor. 

Povestea crucilor de piatră

b_400_250_16777215_10_images_2270_curci-2.jpgCâmpulungul este singurul oraş care păstrează de atâtea secole 37 de cruci votive realizate din piatră de Albeşti. Şi astăzi locuitorii se închină cu credinţă, dar povestea lor puţini o mai ştiu. Timp de patru veacuri, generaţii de câmpulungeni au cioplit în calcar numulitic de Albeşti 39 de cruci votive, ridicate în vechile cartiere ale oraşului. Acum, dintre cele 39 de cruci seculare mai sunt 37. 15 cruci se află în preajma bisericilor, iar restul, în intersecţiile din oraş sau pe proprietăţile private ale unor musceleni. Pe cruci sunt gravate texte din chirilica slavonă sau cea românească, ce aduc aminte de numele unui sfânt, un eveniment sau cei care se închinau. Crucile sunt ornamentate şi cu motive tradiţionale, unele dintre ele reprezentând chiar perioada dacică, iar asta atestă o continuitate de locuire în zonă. 

Cea mai veche cruce datează din 21 iunie 1576 şi cea mai recentă din anul 1868, ceea ce reprezintă Câmpulungul ca singurul oraş din ţară cu cele mai multe cruci seculare. 

La „Crucea Jurământului” era locul judelui 

b_400_250_16777215_10_images_2270_cc.jpgPrintre numeroasele cruci, în centrul oraşului găsiţi Crucea Jurământului, chiar lângă fostul Hotel Regal. Însă, povestea nu începe aici. Adevărata Cruce a Jurământului se află vizavi de Hotelul Regal, încastrată în zidul unei case şi cu o înălţime impresionantă de doi metri şi jumătate. Ridicată cu aprobarea lui Duca Vodă, Crucea Jurământului a fost grav avariată în timpul războiului ruso-turc, iar, după mai bine de două secole, a fost încastrată în casa unui arhitect. În 1790, a fost realizată o copie fidelă a acesteia, copie ce a fost pusă în Piaţa Centrală a Câmpulungului. Crucea Jurământului a fost înălţată în ziua de Crăciun a anului 1674, în piaţa din centrul Câmpulungului, de către judeţul Andrea, în fapt cârmuitorul oraşului, împreună cu 12 oameni. Crucea Jurământului cuprindea un important hrisov domnesc, emis în acel an, de către Duca Vodă. Se mai cunosc doar alte patru asemenea exemplare, care se păstrează până astăzi. Crucea îndeplinea un rol solemn în cadrul ceremoniei de învestitură a judeţilor, care în faţa ei jurau să apere aceste drepturi. În 1874, zidul în care se afla Crucea Jurământului se prăbuşeşte. După mai bine de 10 ani, în 1885, Nae Ionescu-Berechet construieşte o casă cu etaj, iar în faţada acesteia încastrează Crucea Jurământului pentru a o păstra în siguranţă.  

Primarul Ţâroiu a menţionat la ultima întâlnire cu oamenii de cultură şi importanţa acestei cruci, dar şi iniţiativele sale. „Chiar dacă este replica, această cruce este importantă şi trebuie restaurată, deoarece acum este spartă, deteriorată şi tocită. Face parte din imaginea oraşului, deci trebuie restaurată.”, a spus Liviu Ţâroiu. 

De asemenea, punerea în valoare a acestor cruci face parte din proiectul de reabilitare a centrului municipiului Câmpulung. Totuşi, cetatea lui Negru Vodă a rămas singura din ţară care are asemenea cruci seculare, cu o poveste aparte. În alte ţări, dacă ar fi fost aceste cruci, probabil, găseam şi un ghid turistic care să ni le prezinte, pentru că, într-un oraş cu o asemenea istorie, s-a cam uitat punerea în valoare a unor obiective turistice la care mulţi doar visează. 

 

The most visited gambling websites in The UK