Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Doi câmpulungeni promovează tradiţiile din Muscel în Italia

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1236

b_400_250_16777215_10_images_2268_FB_IMG_1521196810754.jpgSunt musceleni şi vor să ducă numele mai departe. Vorbim despre doi fraţi din Câmpulung, Răzvan şi Vlad Stăcescu. Acum locuiesc în Torino, Italia, şi fac parte dintr-un grup de români care se luptă zi de zi să promoveze tradiţiile şi valorile româneşti, totul prin muzică şi dans. Dansurile populare i-au unit pe aceşti tineri români şi români din familii mixte într-o asociaţie creată de un basarabean, numită „Primo Passo”. 

Grupul „Vatra” a fost făcut în anul 2011 de Iurie Răileanu cu sprijinul Asociaţiei „Frăţia”. De un an, Iurie a reuşit să înfiinţeze singur o altă asociaţie de care v-am menţionat mai sus, unde sunt persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 30 de ani. Am contactat şi noi unul dintre cei doi musceleni, pentru a ne împărtăşi câteva impresii despre acţiunile pe care le desfăşoară acolo. „Am început să luăm amploare. Cam în toată Italia. Eram un grup format din 7-8 perechi şi făceam parte dintr-o altă asociaţie. Instructorul meu şi-a deschis o altă asociaţie. Aici, avem şi o şcoală de vară. Participă şi alţi copii. Asociaţia este formată din mai multe grupuri. Mai avem şi în alte localităţi din împrejur. În Torino suntem români şi moldoveni. Din Muscel sunt doar eu şi fratele meu. Acum suntem 9-10 perechi. Unim două grupuri pentru că vrem să avansăm.”, ne-a spus Vlad Stăcescu, musceleanul din Grupul „Vatra”.

b_400_250_16777215_10_images_2268_vlad.jpgPentru membrii grupului şi, implicit, ai asociaţiei, dansurile sunt ca o formă de dialog cultural. Dansurile populare îi unesc permanent. Fiecare dintre ei au locuri de muncă, studiază sau au activităţi de zi cu zi, dar, totuşi, săptămânal, se întâlnesc pentru a învăţa paşi noi sau pentru a repeta coregrafiile deja învăţate. Putem spune că ei sunt uniţi de dorul de casă, deoarece în timpul petrecut împreună îşi împărtăşesc amintirile din România şi poveştile din copilărie. Grupul „Vatra” al asociaţiei a ajuns într-un timp record să participe la zeci de spectacole. „Acum se organizează festivaluri şi în alte ţări. Avem în Grecia, Germania şi în România avem două. Am fost, anul trecut, pentru prima dată, la un spectacol în Franţa. Un spectacol internaţional este diferit faţă de ce facem noi aici. Pentru că necesită mai multă pregătire, motivaţia este şi mai mare. Este ceva important şi impresionant, pentru că avem ocazia să ducem mai departe jocul popular românesc şi tradiţiile noastre. Vrem să ne apucă serios. Totul a luat o altă amploare acum. Avem proiecte mari de viitor de când cu noua asociaţie.”, a mai spus Vlad Stăcescu. 

b_400_250_16777215_10_images_2268_FB_IMG_1521196824979.jpgCeea ce este aparte şi de menţionat este că musceleanul Vlad şi fratele său, Răzvan, sunt singurii musceleni din grupul Vatra şi vor să facă tot posibilul să se afirme pozitiv şi, mai ales, să ducă mai departe tradiţiile din Muscel. Ei consideră că au şansa să scoată în evidenţă zona noastră, prin darul de la Dumnezeu, acela de a face parte din acest grup şi din asociaţie. Vlad, pe lângă dansurile populare, mai şi cântă la spectacole. Chiar dacă timpul nu a fost tocmai în favoarea sa, el  pregăteşte câteva activităţi prin care să reprezinte zona noastră. „Am în proiect vreo două cântece din zona Muscel. Intenţionez să le pregătesc bine. Să reprezint zona mea. Din asta trăiesc. Dacă o persoană m-ar întreba din ce zonă provin, i-aş spune cu mândrie! Mereu am spus că sunt mândru că sunt din Câmpulung Muscel. De aceea îmi doresc să reprezint zona mea. Este ceva aparte. Am un costum popular de Muscel de la tata şi acum doar vreau să pregătesc şi piesele.”, a continuat Vlad. 

Obiectivele grupului sunt de a reînvia tradiţiile dansului popular românesc, de a încuraja studiul dansului tradiţional, iar prin toate acestea s-a format o familie de români, printre care şi muscelenii noştri care organizează şi şcoli de vară pentru copii şi pentru oricine doreşte. „Vrem să împărtăşim cultura noastră. Am făcut şcoală de vară. Aici, copiii au studiat română şi istorie. Copiii care sunt născuţi aici şi au origini româneşti pierd din limba română. Asociaţia menţine tradiţiile. De exemplu, de Crăciun sunt mulţi copii care nu ştiu colinde, nu ştiu tradiţiile noastre. La noi în zonă nu sunt multe, dar, totuşi, vrem să le arătăm tradiţiile şi cultura noastră.”, a mai spus Vlad Stăcescu. 

 Este de remarcat această activitate şi mai ales că membrii asociaţiei au în plan ca, într-un viitor apropiat, să facă cunoştinţă şi cu câmpulungenii. 

The most visited gambling websites in The UK