Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Dialogul artelor”, pe simeze

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 3330

b_400_250_16777215_10_images_2256_calin-pietre.jpgGaleria „Arta” din Câmpulung a găzduit un „Dialog al artelor”. Pentru musceleni, au expus pe simeze fostul edil al oraşului, Călin Ioan Andrei, scenograful Bob Nicolescu, Gheorghe Olteanu şi lereşteanul Alexandru Dumitru. Cei prezenţi au primit din partea organizatorilor o invitaţie, în care se aflau nişte rânduri sugestive, acum la aproape trei ani de la demiterea din funcţie a fostului primar, în urma unor nereguli: „De am avea înţelepciunea de a construi din pietrele sale acoperişuri eterne, nu ni s-ar mai vedea meschinăria, invidia şi prostia! Ar fi mai bine?”

Evenimentul a fost organizat la Galeria „Arta” din Câmpulung, în mare parte de scenograful Bob Nicolescu, iar invitaţii săi, Călin Ioan Andrei, Alexandru Dumitru şi Gheorghe Olteanun au expus pentru musceleni, într-un vernisaj colectiv.

În deschidere, a prezentat Ioan Crăciun, curatorul galeriei. „Dialogul artelor - Bob Nicolescu şi invitaţii săi, într-o formulă lărgită faţă de ediţia de acum doi ani, tot din februarie. Această expoziţie durează până la începutul lunii martie.”, a spus Ioan Crăciun. 

Toţi cei care au expus în cadrul vernisajului colectiv au vorbit despre lucrările lor şi le-au mulţumit celor prezenţi pentru susţinere şi participare, ba chiar au presărat evenimentul cu câteva glume sau i-au invitat şi pe cei apropiaţi să vorbească. „Mulţumesc tuturor că sunteţi prezenţi. Probabil că vă întrebaţi de ce am această barbă. Filmez mâine sau poimâine cu Sergiu Nicolaescu şi îl invit pe prietenul meu, Thury, să spună câteva cuvinte.”, a declarat Bob Nicolescu. „Sunt fericit că încă respir aerul artistic care există în mijlocul nostru. Este important ceea ce se vede aici. Cel mai important în viaţă este ceea ce lăsăm în urma noastră.”, a continuat Ştefan Thury.

Lereşteanul Alexandru Dumitru a prezentat pe scurt semnificaţia evenimentului şi a lucrărilor sale: „Este un debut al meu. Mulţumesc lui Bob care m-a descoperit în satul Lereşti, m-a încurajat şi m-a ajutat să îmi îndeplinesc un vis, acela de a expune lucrările mele. Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit. Numai soţia ştie ce a însemnat timp de 30 de ani să sculptez în apartament. Pasiunea a început în 1975, am început să strâng rădăcini, crengi, le-am curăţat, le-am şlefuit… cam 20% din ce strâng poate fi transformat într-o operă. Foarte mulţi oameni m-au ajutat şi mi-au adus, ştiind că le voi prelucra. Fiecare lucrare a mea are o poveste”.

Gheorghe Olteanu, cel care a mai realizat vernisaje de pictură, a prezentat lucrările sale şi ce înseamnă acestea: „Acum doi ani, am debutat la Câmpulung. Şi am prins curaj, am continuat să lucrez şi să vin acum cu lucrări noi. Istoria despre masonerie m-a fascinat şi m-a inspirat în aceste lucrări. Mulţumesc Câmpulungului pentru că m-a primit. Lucrez de patru ani aici şi sunt uimit de activitatea cultural - artistică a Câmpulungului”.

Călin Andrei, pietrele sale… şi luna februarie

După vorbele celor trei, a urmat şi prezentarea celei de-a patra personalitate care a expus pentru musceleni şi pentru toţi cei care vizitează galeria. În descrierea fiecărei personalităţi care a expus pe simezele Galeriei „Arta”, Călin Ioan Andrei a fost prezentat de către Bob Nicolescu în următorul fel: „Artizan care lucrează în maniera consacrată de Benvenutto Cellini, Călin Andrei înnobilează şi măiestreşte piatra râurilor acestor meleaguri muscelene, miniaturizând mari teme folclorice sau spirituale prin culoare şi minuţiozitate de meşter ceasornicar elveţian. Cumpăraţi-le, sunt Rollex-uri autohtone! De am avea înţelepciunea de a construi din pietrele sale acoperişuri eterne, nu ni s-ar mai vedea meschinăria, invidia şi prostia! Ar fi mai bine?”, aşa scrie în invitaţie. 

La rândul său, fostul primar al Câmpulungului a făcut câteva precizări legate de ce a fost scris, a explicat semnificaţia lunii februarie în viaţa sa şi a celor din jurul său. Mai ales că, acum trei ani, tot în luna februarie, Călin Andrei a fost demis din funcţia de primar al Câmpulungului, în urma unui dosar penal legat de „Bani europeni pentru şcoli”, iar „acoperişul” de care se vorbeşte aici face trimitere directă la problema acoperişului de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”. Acesta a mai vorbit şi despre lucrările sale, pe care le expune în faţa publicului de la galerie, pentru a doua oară, însă de data aceasta cu ceva nou. „Trebuie să remarc tuşele puţin exagerate pe care le-a trimis în acest text Bob. Nu am legătură cu Benvenutto Cellini şi cu Rollex-urile, dar cu acoperişurile… da! Trimiterea la acoperiş este una extrem de inspirată şi chiar ne-a pus pe gânduri: ori vom vopsi toate ţiglele de pe „Dinicu Golescu”, ori vom picta pietre cât să acoperim acel acoperiş. Chiar dacă am mai expus în formula aceasta, sunt emoţionat. Au trecut doi ani de la expoziţia anterioară. Februarie, după cum vedeţi, amintind de acel acoperiş şi de alte evenimente mai puţin plăcute, nu este o lună prea fericită în biografia mea, dar prin ceea ce se întâmplă acum încerc să compensez şi chiar să înclin balanţa în partea frumoasă a vieţii şi asta e şi ideea principală - Viaţa merge înainte! Mă uit la toţi cei care sunteţi aici, pentru că aţi ales să fiţi de partea frumoasă a vieţii în această seară.”, a completat Călin Andrei. 

La final, au mai vorbit şi personalităţi prezente la eveniment, care şi-au spus părerea despre lucrările celor care au vernisat şi au rămas să „guste” din calitatea operelor. 

 

The most visited gambling websites in The UK