Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În urmă cu 43 de ani, pe 3 decembrie, Nichita Stănescu scria, în casa lui Tomozei, despre Câmpu-Lung Muscel

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1400

b_400_250_16777215_10_images_2239_Clipboard04.jpgPoetul Gheorghe Tomozei nu a fost muscelean, dar s-a născut, în 1936, în satul Pucheni, din comuna dâmboviţeană Malu cu Flori, vecină cu localitatea Cetăţeni. A făcut Liceul „Nicolae Bălcescu” din Târgovişte şi apoi a urmat cursurile Şcolii de Literatură „Mihai Eminescu”, avându-i colegi pe Fănuş Neagu şi Nicolae Labiş. S-a stins din viaţă în 1997, în urma unui atac cerebral. A fost căsătorit cu Cleopatra Lorinţiu, cu care are un fiu, Maximilian Tomozei, fotograf la Paris.

Acum zece ani, Cleopatra Lorinţiu i-a povestit poetului Ion Lazu că, de fapt, Gheorghe Tomozei scria la Câmpulung, unde avea un fel de casă de vacanţă, pe strada Sârbeşti, nr. 22 (n.r. în prezent, strada Şubeşti, nr. 18, colţ cu strada Sfântul Gheorghe), unde, vara, veneau în vizită Nichita Stănescu, Ana Blandiana şi alţii. Însă cei de la Prefectură nu i-au dat concursul la înfiinţarea unei case memoriale.

Se pare că o vizită de acest fel la Câmpulung l-a inspirat pe Nichita Stănescu, care a scris, pe 3 decembrie 1974, „acasă la Tom”, „Odă la vadul naţiunii noastre”:

„Sfântul Câmpu-Lung Muscel

stă-n triunghiul isoscel

al treimii nelegate:

om, cetate, libertate.

Inima aici mi-aş pune-o

sora Iarbă, frate Pruneo

şi, şi sufletul acel

de câmp lung cu muşchi pe el.

Ah, aici la vadul unde

naşte omul-om, oriunde

şi e iarna, primăvară

şi mi-e luna nouă, vară

şi luceafărul mi-e văr,

şi tristeţea adevăr...

Sfântul Câmpu-Lung Muscel

e triunghiul isoscel

Basarabilor cei lungi

cu ochi negri şi cu pungi

şi-ai haiducului Muscel

Radu, Radu-lu Anghel

pe care-l despuşc acum

de argintul lunii, brun.”

The most visited gambling websites in The UK