Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Anna Ungureanu, dirijorul „Madrigalului”, cel mai important cor din România, şi colegii săi de la „Cantus Mundi” au fost oaspeţii lereştenilor

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1062

b_400_250_16777215_10_images_2228_Clipboard01.jpgAspiraţiile lereştenilor de a deveni un centru al culturii muscelene, prin atragerea unor colaboratori cu notorietate naţională şi internaţională, aşa cum sunt partenerii cooptaţi în organizarea Festivalului „CineSat”, reputaţi regizori, scenarişti şi actori, monştri sacri ai cinematografiei româneşti, au adus „Madrigalul” în comună. Deocamdată, reprezentanţii săi, implicaţi în derularea Programului Naţional „Cantus Mundi”, care, pe 14 octombrie 2017, au fost oaspeţii Asociaţiei Culturale „Lereşti Muscel” şi ai primarului Marian Toader, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” din Voineşti. Astfel, într-o comună musceleană s-a declanşat mişcarea „Cantus Mundi”, care urmăreşte înfiinţarea de coruri noi, la Lereşti şi în tot judeţul. La prima vizită de lucru în Argeş, echipa formată din Anna Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi director artistic al Programului „Cantus Mundi”, Emil Pantelimon, managerul „Madrigal”, Leila Popovici, director, şi Alexandra Bogdan, coordonatorul Departamentului de programe şi proiecte, a expus publicului format în principal din cadre didactice, profesori de muzică în special, şi elevi, ce înseamnă programul declarat de importanţă naţională, ce beneficii uriaşe aduce comunităţilor locale şi ce oportunităţi oferă copiilor şi tinerilor de a concerta pe aceeaşi scenă cu „Madrigal” şi vedete ale muzicii româneşti, alese pe baza preferinţelor celor mici. Loredana Groza, Feli, Andra, Taxi, Ducu Bertzi sunt câteva nume din industria muzicală românească, susţinătoare ale proiectelor „Cantus Mundi”, care au acceptat să încurajeze mişcarea corală din România, cântând alături de „Madrigal” şi invitaţii lor din ţară. Prezentarea de la Lereşti s-a înscris într-un tur de forţă derulat într-un timp foarte scurt, început la Constanţa, Limanu, Mangalia şi continuat, foarte „aproape”, cu Satu Mare, ca să-l cităm pe Emil Pantelimon. 

Copiilor muscelenilor li se oferă şansa de a cânta alături de „Madrigal” şi vedetele preferate

Ce-şi propun gestionarii „Cantus Mundi”? „Încercăm să parcurgem, rând pe rând, fiecare localitate şi să „virusăm” pe toată lumea cu acest program.”, mărturisea în faţa audienţei de la Lereşti managerul „Madrigal”, Emil Pantelimon. „S-a născut la iniţiativa - şi nu exagerez - a celui mai important dirijor român de talie internaţională, Ion Marin, dirijorul principal al Filarmonicii din Hamburg, invitat frecvent la Covent Garden, Metropolitan Opera. Anul acesta, a avut premieră la Scala din Milano. Este cea mai importantă personalitate dirijorală românească prezentă în lume, un ambasador cultural care, în fiecare an, îşi face timp şi resurse de energie ca să investească în Programul educaţional „Cantus Mundi” idei, proiecte, iniţiative noi. Acest program naţional a fost înfiinţat cu scopul de a încuraja lumea că cea mai timpurie integrare socială a copiilor se poate face prin cânt coral. „Cantus Mundi” poate să schimbe România şi mentalitatea din România prin aceşti copii.”, spunea Emil Pantelimon. 

Iniţiativa lansată în 2011 de dirijorul Ion Marin a fost pusă în practică graţie voluntarilor din cadrul Corului „Madrigal” şi a primit susţinerea Guvernului României. „Toţi copiii şi-au făcut un scop în viaţă din a merge la cor.”, a adăugat managerul Emil Pantelimon, care, deseori, are parte de astfel de confesiuni, în timpul repetiţiilor pe care copiii din ţară le au cu dirijorul Corului „Madrigal”. „Scopul acestor copii este să cânte cu „Madrigalul”, pentru că este cel mai important cor, şi cu toate vedetele pe care noi le aducem lângă copii, pentru a-i motiva mai tare să facă această muncă de cântat în cor, dar educaţia şi ceea ce se naşte în subconştientul lor pentru societate sunt mult mai importante. Acesta este crezul pe care echipa „Cantus Mundi” îl are şi datorită căruia, în 2014, a reuşit să convingă Guvernul României să decreteze, printr-o Hotărâre de Guvern, că programul „Cantus Mundi” este de interes naţional şi că trebuie subordonat unei instituţii publice de cultură, care este Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, devenind o direcţie a acestuia. Comitetul interministerial, care coordonează „Cantus Mundi”, numit prin ordinul Ministerului Culturii, are un reprezentant al Ministerului Educaţiei (secretar de stat), al Ministerul Muncii, Ministerului Dezvoltării Regionale, al Ministerului Culturii, care se aşează la masă şi stabilesc priorităţile. Tocmai de aceea chemăm spre noi, şi prin această întâlnire, voinţa şi intenţia de a dezvolta mişcări corale.”, a expus Emil Pantelimon scopul vizitei la Lereşti, unde, după cum am precizat, s-au pus bazele „Cantus Mundi” în Argeş. 

Principalele instrumente de punere în practică a ideilor menite să ridice gradul de cultură în România, abordate în mesajele lor de Anna Ungureanu şi Leila Popovici, constau, în principal, într-o platformă online, concepută sub forma unei baze de date, dedicată dirijorilor şi coriştilor, prin care este sprijinită activitatea unui cor, manualul de metode „Marin Constantin”, sesiuni de pregătire susţinute de specialişti renumiţi, tabere şi, foarte important, şansa de a urca pe scenă alături de Corul „Madrigal”.                  

Primarul Toader a acceptat parteneriatul propus şi este sigur că şi şeful CJ îl va susţine 

Cu ce pot fi de folos administraţiile locale şi judeţene a explicat Alexandra Bogdan, coordonatorul Departamentului de programe şi proiecte din cadrul instituţiei, care a vorbit despre acţiunile derulate până în acest moment şi ce soluţii îşi propun ea şi colegii săi la nivelul comunei muscelene. „În spatele acestei idei există multă muncă. Programul nu se adresează numai copiilor, ci şi tinerilor, care, conform legislaţiei române, sunt până în 35 de ani. Sunt patru tipuri de acţiuni pe care le-am întreprins. Avem harta corurilor, astfel încât să ştii ce ai de construit, de unde porneşti. De aceea a trebuit să facem o strategie de cartografiere a corurilor. În judeţul Argeş se ocupă colegul nostru, Cosmin Trâmbaciu. Cu ajutorul lui, am reuşit să identificăm în Argeş unităţi şcolare şi nu numai, întrucât, câteodată, corurile nu se găsesc numai la nivelul unităţilor educaţionale. Odată ce vom definitiva cartografierea, vom avea o perspectivă asupra întregii Românii. După cartografiere există următorul pas. Am identificat corurile, dar ce facem cu ele? Încercăm să le înscriem în platforma online şi să le aducem la workshop, pentru a creşte calitatea lor. Chiar vorbeam înainte că există un cor al bisericii, care are nevoie de mai multă informaţie, de mai multă putere. Aici, Corul „Madrigal” are instrumentele ideale, evident, cu titlu gratuit. Însă nu toate unităţile educaţionale au cor. În aceste condiţii, încercăm să găsim suport local. Din punctul nostru de vedere, sunt două posibilităţi: voluntariat sau încercăm să găsim sprijin local. Corul „Madrigal” este instituţia care coordonează la nivel naţional programul „Cantus Mundi”, însă, pentru a putea ajunge la copiii şi tinerii României, avem nevoie de sprijinul administraţiei publice locale şi al administraţiei judeţene, chiar al Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru că sunt mai multe pârghii pe care putem să le accesăm împreună. ISJ poate să acorde inclusiv norme în plus pentru cursurile de cor. Muzica a fost un pic copilul rătăcit al educaţiei. Încă mai este. Noi o să încercăm să discutăm şi cu Inspectoratul Judeţean, pentru că ne dorim foarte mult ca acest proiect să aibă loc.” 

În unele localităţi, iniţiatorii programului au avut surpriza plăcută să constate că primarul sprijină corul localităţii, făcând parte din el. Primarul Marian Toader se mulţumeşte cu statutul de susţinător de pe margine al activităţii, în limitele permise de lege. „Vreau să mulţumesc distinşilor invitaţi de care am rămas foarte impresionat. Tineri, frumoşi şi deştepţi. Mulţumesc şi doamnelor şi domnilor profesori care, în zi de sărbătoare, au participat la această întâlnire. Am înţeles că prima dată trebuie convins primarul. Sunt deja convins. Punctul 1 este rezolvat. Punctul 2… am înţeles că sunt două variante. Cea mai convenabilă şi onorabilă este voluntariatul, nu? Şi am scăpat de toate grijile. Lăsând gluma la o parte, să ştiţi că sunt om de echipă şi vom asigura tot ceea ce este necesar, în limita căilor legale. Ne ocupăm şi de canalizări, şi de asfaltări şi, în paralel, şi de cultură.”, a afirmat primarul, care şi-a reiterat angajamentul de a susţine evenimentele derulate pe teritoriul comunei, indiferent de forma actului artistic prezentat publicului muscelean, pentru a promova Lereştiul şi a-i aduce vizitatori. „Nu vorbesc în numele domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, dar, cu siguranţă, veţi găsi susţinere şi înţelegere şi la nivel de judeţ. Vă doresc, de fapt, ne dorim succes!” 

Asociaţia Culturală „Lereşti Muscel” - a intervenit preşedintele ei, Alexandru Pahonţu - a colaborat cu succes cu instituţiile Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean Argeş în realizarea Festivalului de Film „CineSat”. „Am fost foarte impresionat când l-am văzut pe domnul preşedinte, pentru că ideea de om politic naşte de la bun început un zid. Ai impresia că n-o să te faci înţeles şi nu vei înţelege niciodată. Dar domnul preşedinte, fiind şi medic de profesie, este aplecat către cultură. Şi chiar vrea ca în judeţul Argeş să se ridice foarte mult tot ce înseamnă artă şi cultură. De aceea sunt convins că proiectul „Cantus Mundi” va fi primit cu braţele deschise, pentru că aduce şi beneficiul popularităţii, al reclamei pentru fiecare localitate şi pentru judeţ. Cred că proiectul dumneavoastră va avea succes şi va fi implementat cu succes în zona noastră. La nivel de Muscel şi Câmpulung, măcar două, trei coruri serioase să existe într-un timp foarte scurt. Dar există probleme cu spaţiile în care domnii profesori să repete cu copiii.”

The most visited gambling websites in The UK