Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Academicianul George Oprescu, omagiat la Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1228

b_400_250_16777215_10_images_2214_Clipboard09.jpgMiercuri, sala mare a Primăriei Câmpulung a găzduit o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Argeşeni, Valori Naţionale”, iniţiat de Prefectura Argeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul Judeţean Argeş şi Biblioteca Judeţeană. Câte un reprezentant al fiecărei instituţii a fost prezent în municipiu: subprefectul Gabriel Stoian, vicepreşedinta Consiliului Judeţean, Simona Brătulescu, Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”, şi Carmen Oprescu, profesor universitar doctor,  iar gazde le-au fost primarul Liviu Ţâroiu şi viceprimarul Mărgărin Blidaru.

În public s-au aflat mulţi profesori, directori de şcoli, dar şi mulţi câmpulungeni interesaţi de personalitatea academicianului, istoricului, criticului de artă, omului de ştiinţă şi profesorului George Oprescu, care s-a năcut pe 28 noiembrie 1881, la Câmpulung.

George Oprescu şi-a făcut studiile la Câmpulung, Bucureşti, apoi a devenit profesor la Giurgiu, Turnu Severin, din anul 1907 şi până în 1919, unde a fost şi director. În ianuarie 1917, împreună cu alţi intelectuali, a fost luat ostatic şi închis pentru atitudine antigermană. Din 1919, activează la Universitatea din Cluj ca docent şi conferenţiar. Între anii 1923-1930 este secretar al Comisiei Internaţionale de Cooperaţie Intelectuală a Ligii Naţiunilor de la Paris. Revine în ţară ca profesor de Istoria Artei la Universitatea Bucureşti (1930), apoi director al Muzeului „Toma Stelian”. 

După 1944 primeşte mai multe funcţii: decan al Facultăţii de Litere, director general al Muzeului Naţional şi al Pinacotecii de Artă Universală, profesor al Institutului de Arhivistică, Bibliografie şi Muzeografie, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”, director al Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, preşedinte al Comisiei Naţionale a Muzeelor, redactor-responsabil la „Studii şi cercetări de istoria artei”, membru titular al Academiei Române (1948), membru în „Societe pour l’histoire de l’art francais”, membru al Academiei de Artă a Spaniei, membru al Academiei Lumii Latine, membru în conducerea Consiliului Internaţional al Muzeelor, preşedinte al Comitetului Naţional Român pentru Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă. A fost decorat cu Înaltul Ordin „Steaua R.S.R. cl. I” şi cu Legiunea de Onoare a Republicii Franceze.

George Oprescu este întemeietorul şi primul director al Institutului de Istoria Artei.

În 1937 publică prima sinteză în domeniul artei româneşti: „Pictura românească în secolul al XIX-lea”, lucrare premiată de Academia Română. S-a stins din viaţă, la Câmpulung, pe 13 august 1969.

The most visited gambling websites in The UK