Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Din septembrie, la Ateneul din Voineşti va funcţiona un cinematograf

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1347

b_400_250_16777215_10_images_2210_Clipboard04.jpgMaratonul cinematografic de la Lereşti, început pe 8 august, s-a încheiat şase zile mai târziu, cu o promisiune asumată de organizatorii unui eveniment cultural excepţional, fără precedent în Muscel, graţie numărului mare de valori ale filmului românesc, reunite de „CineSat”. Un festival de film proaspăt, aflat abia la a doua ediţie, ţinut la sat, a avut „îndrăzneala” de a invita creatori ai unor capodopere nepieritoare, urmărite cu nesaţ de telespectatori de toate vârstele, indiferent de deceniile trecute de la turnarea lor, oameni care au scris istoria cinematografiei în România: regizori, actori, scenografi, profesori ai generaţiei actuale de cineaşti, care se străduiesc să onoreze pregătirea dobândită de la coloşi ai marelui şi micului ecran. Directorul Festivalului de Film „CineSat”, Alexandru Pahonţu, a anunţat deja intervalul în care se va derula ediţia din 2018 a manifestării care a propulsat Muscelul, într-o manieră pozitivă, în presa naţională: 7-12 august, de marţi, până duminică. Dar cea mai preţioasă informaţie livrată publicului, care simte nevoia de un „altceva” de calitate, priveşte transformarea sălii Ateneului „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” într-un cinematograf interactiv, dedicat cu precădere tinerilor. Proiect în care, cu siguranţă, un imbold şi o susţinere morală consistentă au venit de la marea doamnă a filmului pentru copii, regizoarea şi scenarista Elisabeta Bostan. La cei 86 de ani ai săi, creatoarea seriilor „Veronica”, „Năică” şi a „Saltimbancilor”, posesoarea unei cariere impresionante, cuprinse între 1956 şi 2007, recompensate cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, dar, mai presus de toate distincţiile, cu dragostea publicului, a fost părtaşă fiecărei secvenţe a „CineSat” 2017, de la debut, până la căderea cortinei, duminică seara. 

Regizoarea Elisabeta Bostan i-a îndemnat pe musceleni să-şi trăiască vieţile în înţelegere şi respect unii faţă de ceilalţi 

Având-o alături pe doamna Elisabeta Bostan, preotul Alexandru Pahonţu, în calitate de director al Festivalului de Film „CineSat”, a transmis mesajul de încheiere a evenimentului, care, atâta timp cât va beneficia de o prezenţă aleasă, precum cea din 2017, nu sunt şanse să fie detronat în preferinţele publicului, care a arătat că tânjeşte după valoare. În alocuţiunea sa, directorul festivalului a mulţumit, în primul rând, asistenţei de care proiecţiile în aer liber şi dialogurile derulate sub forma „întrebare - răspuns”, acceptate de personalităţile participante, n-au dus lipsă. „Să mulţumim, în mod deosebit, invitaţilor care au răspuns „prezent” la chemarea noastră la Lereşti. Să le mulţumim celor care au creat filme şi celor care au făcut posibilă această ediţie, Centrului Cultural Judeţean Argeş, Consiliului Judeţean, Primăriei şi Consiliului Local Lereşti, în mod deosebit, primarului Marian Toader.”, şi-a manifestat directorul Pahonţu gratitudinea pentru implicare şi suportul oferit de instituţiile judeţene şi locale. 

„CineSat” îşi propune, pe lângă delectarea muscelenilor cu filmele copilăriei şi tinereţii lor, vizionate pe ecran mare, în spaţiu deschis, şi o iniţiere în arta cinematografiei, graţie disponibilităţii maeştrilor filmului şi televiziunii, prezenţi la Lereşti, de a le împărtăşi discipolilor din uriaşa şi valoroasa lor experienţă profesională. Unul dintre aceşti mentori s-a dovedit a fi doamna Elisabeta Bostan, care, potrivit mărturisirilor lui Alexandru Pahonţu, a fost alături de oamenii implicaţi în realizarea festivalului şi de-a lungul anului, având un rol esenţial în pregătirea unei acţiuni cu ecouri până la nivel naţional. 

Datorită cooptării acestor somităţi ale artei cinematografice româneşti într-un proiect cutezător,  aspirant la longevitate, din luna septembrie, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” va funcţiona un cinematograf, în cadrul căruia, în fiecare week-end, vor fi proiectate, gratuit, filme româneşti. Publicul-ţintă îl constituie şcolarii, liceenii şi profesorii, care îşi propun o educaţie a tineretului dirijat astfel către frumos, valoros, curat şi sincer, deturnându-le atenţia de la mediocrul care a invadat micul ecran şi, în general, realitatea cotidiană. „Vom transforma această sală într-un cinematograf şi nu doar atât, într-un cinematograf interactiv. Când am lansat această idee, nu aveam măcar un leu în buzunar, nu ştiam dacă, până în septembrie, vom reuşi să dotăm această sală cu echipamentul de care aveam nevoie. Am fost întrebat de unde o să facem rost şi am spus: „Nu ştiu. O să lucreze Dumnezeu în acest sens.”, se confesa preotul Alexandru Pahonţu participanţilor la festivitatea de închidere a Festivalului de Film „CineSat”, derulată duminică, 13 august 2017. 

După cum am anunţat la începutul articolului, a fost stabilită perioada de desfăşurare a celei de-a treia ediţii, între 7 şi 12 august 2018. „Să dea Dumnezeu să fim cu toţii sănătoşi şi să ne vedem cu bine. Asta nu înseamnă că, până atunci, invitaţii noştri n-o să mai fie prezenţi la Lereşti. Pentru că atât doamna Bostan, domnul Costea şi toţi ceilalţi vor veni, când îi vom invita, pentru a avea grijă de tinerii care vor face parte din clubul Ateneului „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”. Aşa cum îi place tatălui meu să spună: fapte, nu vorbe! Iată că am trecut la fapte.”, a încheiat directorul festivalului. 

Doamna Elisabeta Bostan şi-a deschis sufletul în faţa muscelenilor, mărturisind că are o stare foarte specială la finalul unei săptămâni care i-a produs o enormă satisfacţie. „Vă mărturisesc sincer că îmi pare rău că plec de aici. A fost un maraton de film, la care am participat cu mare bucurie şi la care am constatat încă o dată că filmele româneşti sunt bune şi foarte necesare.” Mesajul Elisabetei Bostan, un îndemn adresat muscelenilor, a pledat pentru o viaţă trăită în înţelegere şi respect între oameni. „Se poate trăi şi se poate încrede în România, în ţara noastră dragă. Orice s-ar întâmpla, dumneavoastră vă rog să mergeţi înainte. Vreau să mulţumesc directorului festivalului, Alexandru Pahonţu, pentru că un om mai de valoare eu n-am văzut decât în echipele mele sau chiar în mine însămi. Să privim înainte cu optimism şi încredere, deşi ultimul film a fost amar. Dar să privim cu încredere că vom reuşi şi că va fi frumos şi bine.”, a conchis marea regizoare Elisabeta Bostan. 

„În momentul de faţă, trăiţi o explozie de „marele nimic”, care vă inundă sufletele şi creierele”

Rezumând „CineSat”, la Lereşti, în sala în aer liber, amenajată în faţa Ateneului din Voineşti, sau în sala Ateneului, au rulat epopei extrase din cinemateca de aur a României, pentru a fi prezentate muscelenilor, într-o atmosferă cu totul aparte: „Faleze de nisip”, o extraordinară realizare cinematografică, vizionată în prezenţa regizorului Dan Piţa şi a actorului Gheorghe Visu (marţi, 8 august), „Luchian”, introdus publicului chiar de regizorul Nicolae Mărgineanu şi actriţa Maria Ploae (miercuri, 9 august), „Memorialul Durerii: Poveşti de iubire în infern, cu Maria Plop şi Toma Arnăuţoiu”, prezentat de realizatoarea Lucia Hossu Longin (joi, 10 august), „O viaţă între lumini şi umbre - In memoriam Andrei Blaier”, prezentat de regizorul Viorel Costea (joi, 10 august), „Senatorul melcilor”, vizionat în prezenţa actorului Dorel Vişan, îmbrăcat în costum popular, care mărturisea că „cea mai mare plăcere a unui artist este atunci când lumea îl confundă cu personajul” (joi, 10 august), „Saltimbancii”, expus cu ocazia inaugurării Cinematografului „Elisabeta Bostan” (vineri, 11 august), „Loverboy”, regizat de Cătălin Mitulescu, având-o pe actriţa Ada Condeescu în rol principal, şi ei participanţi la festivalul de la Lereşti (vineri, 11 august), „Tandreţea lăcustelor”, regizat de Dan Necşulea, care a însoţit-o pe partenera sa de viaţă, Lucia Hossu Longin, în Muscel (sâmbătă, 12 august), „Nuntă mută”, regizat de Horaţiu Mălăele, care s-a alăturat participării magistrale din vecinătatea Câmpulungului (sâmbătă, 12 august), „Când pământul vorbeşte”, o premieră absolută, expusă în prezenţa creatorului său, regizorul Viorel Costea, şi el prezent de la începutul, până la sfârşitul festivalului (duminică, 13 august).

Programul a cuprins mai multe sesiuni de Q&A (întrebare şi răspuns) susţinute de: Dan Piţa, alături de Gheorghe Visu şi Titus Vîjeu (miercuri, 9 august), Lucia Hossu Longin (miercuri, 9 august), Nicolae Mărgineanu şi Maria Ploae, împreună cu Titus Vîjeu (joi, 10 august), Elisabeta Bostan, despre „Conduită şi bune maniere” (joi, 10 august), Elisabeta Bostan, despre proiectul proaspăt lansat „CinemaDorit”, împreună cu Viorel Costea, Titus Vîjeu şi Doru Niţescu (vineri, 11 august), Cătălin Mitulescu şi Ada Condeescu (sâmbătă, 12 august).

Punctăm şi evenimentele care au completat o agendă impecabilă a unui eveniment de ţinută, care a mai şters din amărăciunea cauzată de derularea vieţii în Muscel aidoma unui film cu acţiune ternă: expoziţia de pictură „Dincolo de umbre” a preotului Alexandru Pahonţu (marţi, 8 august), lansarea cărţii lui Dorel Vişan, „Cântec pentru glas şi toacă”, urmată de un spectacol susţinut de artist (miercuri, 9 august), workshop „Dansul şi filmul” - coordonator regizor/coregraf Izabela Bostan (vineri, 11 august), spectacolul „Sunt un orb”, susţinut de Horaţiu Mălăele (sâmbătă, 12 august). 

Încheiem această relatare cu confesiunea Elisabetei Bostan despre unul dintre proiectele care vor înflori în calendarul din 2018 al „CineSat”, „CinemaDorit”. Împreună cu organizatorii, aceasta îşi doreşte înfiinţarea unei secţii de film autentic, prin care, cu ajutorul fondurilor europene, să fie obţinută finanţarea necesară sau aparatura cu ajutorul căreia să poată fi realizate filme. „Ce intenţionez eu cu aceste filme? În primul rând, să vă deschid orizontul către o lume care există şi care este o lume modernă. O lume care are nevoie de tineret bine pregătit în domeniul multimedia, adică a tot ce este vizual. Pentru că, în momentul de faţă, trăiţi o explozie de marele nimic, care vă inundă sufletele şi creierele şi care nu vă dă roadele pe care ar trebui să le aveţi.”, a afirmat Elisabeta Bostan.

 

The most visited gambling websites in The UK