Menu
TRAFIC

2018 - An European al Patrimoniului Cultural şi oportunitate pentru un demers de consolidare a conştiinţei naţionale

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1006

b_400_250_16777215_10_images_2198_Clipboard08.jpgTurneul realizat în acest an de Mircea Diaconu a fost dedicat problematicii conservării patrimoniului cultural românesc şi informării cetăţenilor cu privire la desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural, în urma adoptării, de către Parlamentul European, în luna aprilie 2017, a raportului legislativ elaborat de eurodeputat. 

„În sfera culturii româneşti există şi se manifestă mari neajunsuri de ordin tehnic, care apar la nivel de administrare şi administraţie, şi neajunsuri la nivelul conştiinţei sau, mai bine zis, al absenţei conştiinţei naţionale solide. Cred că ar trebui să înfiinţăm nişte centre culturale de civilizaţie românească în regiunile istorice.”, a declarat Mircea Diaconu în urma încheierii ediţiei 2017 a ocolului României.

Itinerarul a avut o lungime de aproximativ 2.800 de kilometri şi a cuprins 16 localităţi în care se găsesc obiective de patrimoniu aflate în pericol, iar la întâlniri au participat reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor de cultură, ONG-urilor locale şi cetăţeni. Acestora li s-au oferit informaţii privind implicarea în iniţiativa „2018 - An European al Patrimoniului Cultural” şi oportunităţile existente pentru dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative româneşti.

„Practic, voi continua să fac ceea ce mi-am propus încă de la începutul mandatului în forul legislativ european, şi anume să construiesc o punte între Bruxelles şi România pe bucăţica mea de activitate, în sfera patrimoniului, şi să contribui la soluţionarea problemelor de natură tehnică din domeniu. Dincolo, însă, de nevoile practice de finanţare, conservare şi valorificare a patrimoniului nostru, apare, cred eu, o nevoie şi mai mare: aceea de conştientizare, atât la nivel de stat, cât şi la nivel de cetăţean, a civilizaţiei, istoriei şi culturii româneşti.”, a adăugat Mircea Diaconu.

Primul An European dedicat patrimoniului cultural îşi propune să aducă în centrul atenţiei publice istoria şi valorile europene şi să întărească, totodată, sentimentul identităţii naţionale şi pe cel al unităţii europene. Mircea Diaconu consideră acest context ca o oportunitate de reflecţie asupra strategiei naţionale de cercetare şi diseminare a istoriei culturii şi civilizaţiei româneşti şi de consolidare a conştiinţei noastre naţionale. „Un popor care nu-şi cunoaşte sau nu-şi asumă trecutul nu poate avea perspective culturale, politice sau economice şi îmi propun ca, în viitorul apropiat, să pornesc un demers şi în această direcţie.”, a completat eurodeputatul. „E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK