Menu
TRAFIC

Marele actor Dorel Vişan revine la Ateneul din Voineşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1105

b_400_250_16777215_10_images_2162dorel.jpgPentru ziua de 5 martie 2017 sunt programate două evenimente culturale de ţinută, ambele realizate prin strădaniile Asociaţiei Culturale Lereşti Muscel şi ale părintelui Alexandru Pahonţu. Primul va fi găzduit de Galeria „Arta” din Câmpulung, unde, cu începere de la ora 13.00, preotul Pahonţu îi invită pe iubitorii de artă „Dincolo de umbre”, o expoziţie de pictură care cuprinde lucrări personale născute din dragostea de Dumnezeu, oameni şi frumos. Ziua se va încheia în aceeaşi notă înălţătoare, graţie emoţiei produse celor care vor viziona creaţiile plastice ale părintelui Alexandru Pahonţu, stări continuate la Seara de Suflet „Dumnezeu şi omul”. Evenimentul îl are ca invitat special pe marele actor Dorel Vişan, care revine la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”. Pentru cei interesaţi să fie martorii unor manifestări culturale desăvârşite, organizatorii fac precizarea că intrarea se face pe bază de invitaţie. „Acolo unde am copilărit eu, Dumnezeu făcea parte din familie.”, li se confesează muscelenilor titanul cinematografiei româneşti, alături de care pe scenă va urca muzicianul Ion Bogdan Ştefănescu, „flautistul de aur al României”. Acţiunea derulată la Ateneul din Voineşti este programată să înceapă de la ora 19.00.
    Preocupările artistice ale preotului Alexandru Pahonţu, un om pentru care lereştenii săi au o mare admiraţie şi respect, se manifestă şi în alte domenii decât cel al artelor plastice. Slujitorul Bisericii are un deosebit talent literar, exprimat în versurile cu profundă încărcătură spirituală, care transmit cititorului ataşamentul autorului pentru instituţia căreia îi slujeşte, pentru tradiţiile strămoşeşti, pentru România şi români. Adăugăm manifestărilor sale scriitoriceşti pe cele în domeniul muzical, părintele Pahonţu fiind coordonatorul Corului „Vocea Credinţei” al Parohiei Lereştii de Jos, care oferă enoriaşilor momente tulburătoare prin frumuseţea colindelor şi a cântecelor tradiţionale interpretate la zile mari de peste an.
    Şi ca uluirea celor care îl cunosc pentru întâia oară pe Alexandru Pahonţu, preotul artist, să fie completă, adăugăm enumerării talentelor sale şi pe acela al confecţionării unor păpuşi minunate, de toate dimensiunile şi de toate felurile, de la arlechini şi vrăjitoare, până la domniţe în ţinute cochete. Atelierul de lucru al părintelui de la Biserica Lereştii de Jos este o explozie de culoare, care a stârnit numaidecât curiozitatea dascălilor, care vor să-i aducă pe elevi în vizită. Din păcate pentru aceştia, atelierul se află într-o mansardă „greu accesibilă”. „Dacă voi coborî vreodată cu el pe pământ, cu cea mai mare plăcere.”, afirmă părintele Pahonţu.
    Nu dorim să încheiem această modestă relatare fără a puncta o iniţiativă extraordinară care a aparţinut preoţilor Alexandru Pahonţu şi Răzvan Caplan, de a marca intrarea în noul an în biserică. „Cu doi ani în urmă, un gând apărut de pretutindeni şi de nicăieri a străbătut sufletele a doi fraţi. Atunci, am hotărât, împreună cu părintele Răzvan, să petrecem trecerea dintre ani în Sfânta Biserică. Împreună cu câţiva credincioşi, am fost surprinşi de Anul Nou, în genunchi, săvârşind acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. În vreme ce afară pocnetul artificiilor şi chiotele românilor brăzdau liniştea nopţii, în biserică, cu mare emoţie, se intona într-un glas: „Iisuse, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-ne!”. Îmi este imposibil să descriu în cuvinte ce am simţit în acel moment. Vă spun doar că amândoi am izbucnit în plâns. A fost un moment unic. Nu spun toate acestea spre mândrie, ci le spun cu speranţa că poate vor auzi şi alţii. Şi de această dată, vă aşteptăm să petrecem împreună trecerea dintre ani în biserica Parohiei Lereştii de Jos, cu hramul Înălţarea Domnului, mulţumind Lui Dumnezeu pentru anul ce se încheie şi rugându-ne pentru cel ce va începe. Dumnezeu să vă binecuvânteze! În astă seară, noi mergem acasă, în biserică! Voi... unde mergeţi?”, a fost invitaţia transmisă la finalul anului trecut de preoţii Răzvan Caplan şi Alexandru Pahonţu.
    Credinţa în Dumnezeu şi apropierea de oameni se simt în tot ce iese din imaginaţia şi mâinile tânărului purtător de sutană, care a îmbrăţişat profesia nobilă de preot. Un om iubit de Dumnezeu, de l-a înzestrat cu atâta har manifestat şi în plan bisericesc, şi în planul artelor care ne apropie de divinitate.

The most visited gambling websites in The UK