Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În 2015, s-au împlinit 60 de ani de la atestarea Bibliotecii ca instituţie publică

  • Written by Ana Maria Zărnescu
  • Hits: 2031

b_400_250_16777215_10_images_2006uuu.jpgLa festivitatea împlinirii celor 60 de ani de activitate s-au dăruit diplome de excelenţă pentru promovarea şi susţinerea actului cultural muscelean, prima capitală a Ţării Româneşti, unde au onorat cu prezenţa reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa, Prahova, Brăila, preşedintele Asociaţiei Bibliotecilor pe Ţară, directorul general al  Bibliotecii Universitare din Bucureşti, directorul Bibliotecii Naţionale a României, iar sala a fost plină de oameni de cultură şi iubitori de frumos. Cu această ocazie, s-au pus bazele unui parteneriat cu Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare, Informatică Bucureşti, reprezentat prin Doina Banciu, cu ajutorul căreia s-au adoptat noi sisteme şi programe în cadrul bibliotecii.
    „Adoptarea unui sistem de bibliotecă Tinlib, Tinread şi programul Biblio-net ne situează printre biblioteci fruntaşe ale ţării, chiar dacă suntem bibliotecă municipală  nereşedinţă de judeţ.”, ne-a declarat  directorul  Bibliotecii Municipale, preotul Ştefan Ştefănescu. Cu programele de informatizare, s-au repartizat  4.527 de unităţi bibliografice, anul trecut. „Sistemul de informatizare Tinlib şi Tinread este accesibil utilizatorilor, permiţând o navigare rapidă, pentru căutarea informaţiei solicitate, economie de timp privind evidenţa publicaţiilor, regăsirea informaţiilor pe o anumită temă în vederea alcătuirii bibliografiilor, dar şi înregistrarea electronică a datelor bibliografice şi a evidenţelor interne. Programul Biblio-net a atras la bibliotecă noi categorii de utilizatori, care doresc să acceseze internetul, dar oferă şi posibilitatea de a tehnoredacta un document sau de a obţine o informaţie aflată pe un CD sau DVD şi mulţi pentru a coresponda cu rudele aflate în străinătate. Pentru iniţierea acestor categorii de utilizatori, care nu au posibilitatea unui calculator sau a unui internet, am derulat un curs de iniţiere în domeniul operării pe calculator.”, ne-a declarat directorul Bibliotecii Municipale.
    Agenda Culturală din această lună cuprinde următoarele evenimente: 1-8 august, 93 ani de la naşterea prozatorului Marin Preda (1922-1980); 17 august, 90 de ani de la moartea scriitorului Ion Slavici; 20-26 august, 143 de ani de la moartea poetului Dimitrie Bolintineanu (1825-1872), cu expoziţie de carte; 28 august, 266 de ani de la naşterea lui Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832), poet german, om de ştiinţă  cu expoziţie  de carte; 29 august-2 septembrie, 98 ani de la moartea prozatorului Calistrat Hogaş (1847-1917),  cu expoziţie de carte, momente literare, mese rotunde.
    Biblioteca a achizitionat fotocopiile manuscriselor lui Mihai Eminescu, obţinute de la Biblioteca Academiei Române. Sunt 27 de manuscrise, dar s-au obţinut de la numărul 7 la numărul 24.
Domeniile de interes ale cititorilor musceleni sunt: Literatura universală şi Literatura română, urmată de Educaţie şi Învăţămănt, Drept, Asistenţă socială, Artă, Arhitectură, Muzică.

    Un total de 2.601 de cititori pe 2014

Bilanţul anului 2014 arată un număr de 2.601 de cititori, ale căror domenii sunt în ordine: profesii intelectuale, elevii, studenţii, pensionarii şi şomerii. După vârstă, cei mai sârguincioşi sunt între 41-60 ani, cu un număr de 834 de cititori, urmat de categoria 14-25 ani, 787 cititori, apoi 26-40 ani, 599 cititori, iar cei trecuţi de 61 ani, 322 cititori, iar  cei de sub 14 ani, un număr de 59. După sex sunt 1.761 femei şi 840 bărbaţi.
    Fondul de carte al bibliotecii este de 192.416 cărţi, pe anul 2014 s-au achiziţionat 186 cumpărate şi 700 cărţi dobândite prin donaţii, iar anul acesta până, la data de 31 iulie, s-au achiziţionat 2.500 cărţi din donaţie. “Mai avem probleme cu cei care trebuie să restituie cărţile, avem un interval de două săptămâni până la predare. Dacă nu ni se restituie, mai trimitem scrisori recomandate, le mai batem şi la uşă, îi rugăm şi frumos, iar, în cele din urmă, recurgem la lege ca să ne putem recupera publicaţia, pentru că e greu să procure o carte cu bani. Biblioteca rămâne instituţia de cultură care asigură naşterea, dezvoltarea şi perpetuarea valorilor, valori care se obţin prin studiu, prin lectură şi numai atunci te simţi împlinit, biblioteca este cea care zideşte la temelia fiecărui om.”, ne-a declarat directorul Ştefan Ştefănescu.

 

The most visited gambling websites in The UK