Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Aninoasa, comuna care a rămas fără primar imediat după alegeri. Incompatibilul Benonie Ştefan stă pe tuşă acest mandat

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 433

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Martie_2573_1.jpgBenonie Ştefan s-a bucurat degeaba în momentul câştigării celui de-al treilea mandat, care s-a întrerupt înainte să fie învestit în funcţie. Pe 19 octombrie 2020, Tribunalul Argeş s-a pronunţat în chestiunea validării PSD-istului, tranşată în două etape, fond şi apel. Alegerea lui Benonie Ştefan, pentru a treia oară, ca primar la Aninoasa, a fost contestată de Instituţia Prefectului Argeş şi Partidul Naţional Liberal Argeş, după ce Judecătoria Câmpulung certificase votul din 27 septembrie 2020, la cererea proaspătului reconfirmat în funcţie. Însă, în calea de atac, s-a cerut desfiinţarea încheierii primei instanţe, pronunţate pe 9 octombrie 2020. Tribunalul a considerat că dreptul de a fi ales, care conţine şi dreptul de a ocupa funcţia publică de primar, este o condiţie de fond şi de eligibilitate, prevăzută de legislaţia specială în materie de integritate, care nu a fost avută în vedere de prima instanţă. Prin urmare, a anulat-o. 

Lui Benonie, care trebuia să plece din funcţie în 2018, i s-a permis să-şi ducă mandatul la capăt  

La începutul lunii octombrie, Agenţia Naţională de Integritate a comunicat Tribunalului Argeş că primarul figura pe lista candidaţilor aflaţi sub interdicţia de a mai ocupa o funcţie electivă. În cazul lui Benonie Ştefan, starea de incompatibilitate fusese constatată de A.N.I. încă din vara anului 2013, când instituţia a emis un raport, pe fondul deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de comerciant persoană fizică, în intervalul 14 iunie 2012 - 12 februarie 2013. Edilul găsit incompatibil a epuizat toate căile de atac împotriva raportului Integrităţii, ultimul act al unei instanţe fiind o decizie din 16 noiembrie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, prin care demersul lui Benonie Ştefan a fost respins.

Pe cale de consecinţă, pe 2 mai 2018, prefectul a emis ordinul pentru încetarea de drept, înainte de expirarea mandatului, a calităţii de primar. Benonie a rămas în funcţie, întrucât executarea actului administrativ emis de Prefectură a fost suspendată printr-o sentinţă din 8 iunie 2018 a Tribunalului Argeş, definitivă printr-o decizie din 2 mai 2019 a Curţii de Apel Piteşti. Aşadar, acel ordin din 2018 al prefectului a rămas suspendat. 

Cum Benonie Ştefan nu se afla în situaţiile prevăzute de lege şi anume persoană eliberată, destituită din funcţie sau al cărei mandat a încetat de drept, şi nici n-a fost constatată alegerea acestuia prin fraudă electorală, Judecătoria Câmpulung l-a validat în funcţie. 

Primarul, invalidat de Tribunal 

Tribunalul, însă, a fost de altă părere, considerând s-au încălcat condiţiile de eligibilitate. Părţile care au atacat cele stabilite la Câmpulung au  apreciat că hotărârea este nelegală şi netemeinică, întrucât s-a pronunţat cu încălcarea unor prevederi din Codul Administrativ, Constituţia României şi din Legea nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. „Prin validarea mandatului s-au încălcat condiţiile de eligibilitate, respectiv condiţiile de fond necesare a fi îndeplinite de candidatul Ştefan Benonie chiar din momentul analizării şi acceptării candidaturii acestuia. Ştefan Benonie are afectat dreptul material de a fi ales în conţinutul său, în sensul că l-a pierdut prin pierderea dreptului de a exercita funcţia publică de primar. Acest aspect nu a fost avut în vedere de către Biroul Electoral de Circumscripţie Locală Aninoasa, care a prezumat, în mod eronat, că Ştefan Benonie ar avea folosinţa şi exerciţiul dreptului de a fi ales în funcţia de primar. Aceste aspecte nelegale au fost menţinute de Judecătoria Câmpulung prin validarea mandatului, deşi i-a fost adus la cunoştinţă de către Agenţia Naţională de Integritate faptul că Ştefan Benonie este decăzut din dreptul de a exercita funcţia publică de primar. (…) Prima instanţă a refuzat să facă aplicarea directă a prevederilor Constituţiei României şi a legilor speciale în materia interdicţiilor dreptului de a ocupa funcţia de ales local, respectiv a incompatibilităţilor. Prin încheierea pronunţată, prima instanță a hotărât să-l ajute pe Ştefan Benonie să exercite un nou mandat de primar, deşi acesta îi este interzis prin lege.”, redăm un fragment din hotărârea judecătorească, în baza căreia edilul de la Aninoasa va sta pe tuşă un mandat. 

Între condiţiile de fond ale candidaturii pentru o funcție electivă publică, Legea nr.115/2015 enumeră şi condiţia ca persoanei care are intenţia de a ocupa respectiva funcţie să nu i se fi interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în alte funcţii publice. „(…) Or, în speţă este vorba despre încetarea mandatului de primar ca urmare a constatării unei situaţii nelegale imputabile persoanei (starea de incompatibilitate) şi de interdicţia de a mai ocupa funcţii eligibile pe o perioadă de trei ani. (…) Aşa cum s-a reţinut şi în considerentele Deciziei nr.69 din 9 octombrie 2017 a Î.C.C.J., norma legală are ca efect interdicţia pentru persoana vizată de a ocupa o funcţie dintre cele menţionate în textul legii, această interdicţie putând să îi fie opusă, în temeiul simplei declarări a stării de incompatibilitate, ori de câte ori persoana respectivă îşi manifestă intenţia de a accede la o funcţie de această natură. (…) Astfel, existenţa unui conflict de interese reţinută, în mod definitiv, în baza raportului de evaluare din data de 13.06.2013 al A.N.I., prin decizia din 16.11.2017, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se opune intimatului Ştefan Benonie cu forţa unei hotărâri judecătoreşti.”, sunt câteva dintre argumentele judecătorului de la Tribunalul Argeş.

Acesta a hotărât că Benonie Ştefan nu mai poate ocupa funcţia eligibilă de primar al comunei Aninoasa, pe o perioadă de trei ani, începând cu ajungerea la termen a mandatului 2016-2020. Aşadar, Tribunalul Argeş a considerat că nu se poate dispune validarea mandatului 2020-2024, ca urmare, a admis apelurile prefectului şi PNL Argeş, schimbând în totalitate sentinţa Judecătoriei Câmpulung. Sursa citatelor prezentate în acest articol o constituie site-ul rolii.ro. 

Benonie a încercat fără succes să riposteze la decizia Tribunalului Argeş cu o contestaţie în anulare, respinsă pe 30 octombrie 2020, apoi cu o cerere de revizuire, respinsă şi aceasta pe 10 noiembrie 2020. Ambele hotărâri sunt definitive. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK