Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Dispeceratul video al Poliţiei Locale, lăsat de izbelişte, în timpul lui Ţâroiu. Oricine putea să intre, căci nu-l întreba nimeni nimic

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 646

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Februarie_2557_Clipboard12.jpgReacţia fostului primar faţă de propunerile Elenei Lasconi în materie de personal al Poliţiei Locale, „subţiate” nu cu mult, nu era ceva neaşteptat. Dimpotrivă, am anticipat că opoziţia o va face Liviu Ţâroiu, care se va împotrivi concedierilor, ceea ce s-a şi întâmplat. Chestiunea avizului solicitat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a cărui existenţă era oarecum contestată de fostul conducător al oraşului, a fost lămurită rapid: primarul, care nu mai este, l-a ridicat personal de la Resurse Umane, dar, pesemne, uitase acest amănunt. Potrivit primăriţei, punctul de vedere al A.N.F.P. nu era necesar şi putea fi solicitat şi după aprobarea dată de Consiliul Local. Conform mărturisirilor acesteia la şedinţa din 28 ianuarie, intenţia Primăriei - care se pare că s-a răzgândit - a fost să prezinte organigrama, pentru informare publică, timp de o lună, şi abia după reacţiile cetăţenilor şi ale celor vizaţi de măsurile de reorganizare, să aibă loc şedinţa Consiliului Local. Intenţie la care s-a renunţat. 

Jandarmeria ar fi putut fi utilă, dar nu i-a solicitat nimeni ajutorul    

Care au fost reclamaţiile lui Liviu Ţâroiu faţă de noul aparat de lucru al primarului? Unu: lipsa unei estimări a cheltuielii salariale prin creşterea grilei de personal de la 125 de angajaţi la 132. Doi: avizul Poliţiei Municipale. Trei: studiul de securitate a cetăţeanului. „Precizaţi în material că aveţi camere de luat vederi şi nu mai este nevoie de posturi de pază în anumite zone. Dar în parcurile publice, locurile de joacă, etc., camerele de luat vederi nu-şi au eficienţă.”, este părerea fostului primar.

Succesoarea lui a explicat de ce nu au eficienţă: „Dumneavoastră, când aţi fost primar, aţi lăsat de izbelişte dispeceratul video, în care se intră ca în brânză. Suntem singura localitate din România în care oricine poate să intre în acel dispecerat. În condiţiile în care în orice altă localitate mai mică decât Câmpulung intri cu cartelă. Nu se uită nimeni la acele LCD-uri unde sunt camerele de supraveghere.” „Vă pot confirma asta, a intervenit consilierul Alexandru Hagi. În prima mea zi de consilier local, am intrat acolo şi nu era nimeni.” „Eu l-am găsit pe unul care a spus că era de la Poliţie, dar nu avea nici legitimaţie de la Poliţia Municipală.”, a continuat Elena Lasconi, care a concluzionat în privinţa carenţelor sesizate de Ţâroiu: „Nu avem nevoie de niciun aviz de la nicio Poliţie Municipală. E vorba despre personal contractual, paznici. Nu vreau să spun asta, pentru că sună populist şi la asta sunt specialiştii de la PSD. Aceasta este viziunea mea pentru dezvoltarea Câmpulungului. Din exterior, dumneavoastră puteţi să exploataţi momentul, pentru că este o decizie nepopulară şi vor mai fi.”

Ex-primarul Câmpulungului a găsit nepotrivit şi momentul în care se intenţionează restructurarea Poliţiei Locale, pe durata stării de alertă, când este angrenată, teoretic, în tot felul de misiuni. „Există locuri în care ar putea să ne ajute şi Jandarmeria, dar la care nu s-a apelat.”, a replicat Lasconi. 

Codul Muncii nu interzice desfiinţarea unui post, dacă nu mai prezintă importanţă majoră. Principiu după care puteau fi zburaţi toţi „trântorii” din Primărie     

Următorul vorbitor din tabăra PSD-istă a punctat răspunderea pe care o implică votul Consiliului Local pentru „reorganizarea Poliţiei Locale din serviciu în direcţie, modificându-se astfel structura organizatorică şi planul de pază exercitat până în prezent de poliţiştii locali, prin înlocuirea lor cu camere de supraveghere. Care aveau anumite posturi fixe.” „Camerele, din punctul meu de vedere, nu previn. Poliţistul local previne şi aplanează. (…) Vreau s-o întreb pe doamna secretar, care are cunoştinţe juridice: potrivit Legii 333/2003, articolul 5, deţine avizul obligatoriu de la Poliţie pentru modificarea Poliţiei Locale, care implică modificarea planului de pază?”, a fost curiozitatea lui Ciprian Neculăescu. Lămurit, prin vocea primăriţei, care a preluat mesajul Ramonei Simion, lipsită de microfon, că „planul de pază n-are nicio legătură cu organigrama instituţiei”. 

„Organigrama a primit-o şi şeful Poliţiei Locale. Putea să vină cu propuneri. Am avut discuţii inclusiv cu sindicatul la nivel naţional al Poliţiei Locale, totul este în regulă. Din punct de vedere procedural, suntem ok.”, asigură primarul, care, pentru a confirma ok-ul procedural, l-a poftit la microfon pe juristul Nicolae Crânguş. Care, fireşte, i-a dat dreptate şefei. „Având în vedere începerea unui nou mandat de către doamna primar, (…) aceasta poate reorganiza aparatul de specialitate al primarului. Întrucât în municipiul Câmpulung s-au instalat camere de luat vederi, se impune ajustarea schemei de personal a Poliţiei Locale. Şi s-a dispus reducerea cu 15 posturi. În Legea 155/2010, numărul de posturi pentru personalul contractual cu atribuţii de pază se stabileşte în funcţie de numărul şi importanţa obiectivelor care trebuie asigurate cu pază. Nu găsim nicio reglementare, nici în Codul Muncii, care să ne interzică că, odată un post creat, nu poate fi desfiinţat dacă nu mai prezintă o importanţă majoră pentru acea instituţie.”, a precizat acesta. 

Să fie reorganizare, dar pe măsura pretenţiilor municipiului  

Cum întreg grupul PSD a fost înţeles să ia cuvântul la punctul reorganizării serviciilor, seria alocuţiunilor social-democrate a fost completată cu cea a lui Constantin Ivan, care a făcut o comparaţie - din care n-a reieşit o concluzie clară - între cele două municipii comparabile ca populaţie şi mărime din judeţ. „Pentru că îmi desfăşor o mare parte din timp la Curtea de Argeş, această structură de Poliţie Locală nu s-a făcut în municipiul Curtea de Argeş. La Câmpulung s-au realizat nişte analize de risc, planuri de pază şi au fost şi alte motive pentru care s-a luat decizia să se înfiinţeze această structură. Însă, în momentul în care ea este înfiinţată, trebuie reorganizată în aşa fel încât să facă faţă  pretenţiilor municipiului şi oamenilor care trebuie să se bucure de existenţa acestui sprijin stradal şi nu numai, dar trebuie să ţinem cont şi de legislaţia în vigoare. Semnalările făcute pe marginea subiectului ne trimit într-o analiză mai profundă din partea administraţiei, astfel încât să nu facem ceva mai rău decât a fost până acum.”, a precizat Ivan, care putea fi mai precis măcar pentru susţinătorii PSD. Aşa cum au fost Ţâroiu şi Neculăescu de la care s-a înţeles că e mai rău fără pază. 

Cu 11 voturi pentru, patru voturi împotrivă, toate de la PSD, şi trei abţineri, reorganizarea aparatului primarului a trecut la votul din 28 ianuarie. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK